Top 7 stiluri arhitecturale

de

Arhitectura este, în același timp, atât știință, cât și artă. Prin intermediul ei, se proiectează și se construiesc diverse clădiri și/sau ansambluri de clădiri, conform unor anumite planuri, proporții și reguli, toate acestea fiind specifice caracterului și destinației respectivei construcții. Ea implică folosirea tuturor cunoștințelor de ordin științific și tehnic pentru a da o formă și o structură creativității și imaginației.

De-a lungul timpului, au apărut foarte multe stiluri arhitecturale, unele dintre ele de sine stătătoare, altele derivate din stiluri ceva mai vechi, adaptate și modificate după ideile, descoperirile sau tehnologiile existente la momentul nașterii lor. În continuare, vom aminti, în câteva cuvinte, 7 dintre ele.

1. Stilul arhitectural Adirondack

Oferă un aspect neregulat, neuniform, aspru, design-ului structurii ce urmează a fi construite. Se utilizează, în principal, la ridicarea de cabane rustice, case făcute la comandă sau la construirea cabanelor din bușteni. A fost introdus de către William West Durant în 1880, răspândindu-se, apoi, în Munții Adirondack, Apalași și Munții Stâncoși din Statele Unite.

2. Stilul arhitectural Adam

Denumit după celebrul arhitect britanic Robert Adam. Își are unele origini în stilul Neoclasic din secolul 18, care a revoluționat domeniul cu un design nou, proaspăt. Este foarte popular în America și Anglia, și este cel mai vizibil la clădirile construite între anii 1790 și 1830.

3. Stilul arhitectural Art Nouveau

Tradus din limba franceză, art nouveau înseamnă stil nou. El a apărut ca rezultat al eforturilor depuse de artiștii europeni care s-au revoltat împotriva design-ului și stilurilor formale și clasice. Își are originea în Paris, în secolul 18. Clădirile construite în Art Nouveau au forme asimetrice, arcade, mozaicuri, vitralii, motive japoneze și diverse alte suprafețe decorative.

4. Stilul arhitectural indian

Reflectă tradițiile, cultura și religiile diverse din această țară. Design-ul clădirilor construite în stil indian are propriul său farmec, propria sa unicitate și semnificație. Arhitectura indiană de tip vechi a fost influențată de tendințele vestice. Este un stil simplu, distinctiv, cu forme cursive.

5. Stilul arhitectural islamic

Caracterizat de structuri precum ar fi mormintele, moscheele și fortărețele. Acestea au în componența lor domuri, diverse forme geometrice, turnuri și înscrisuri islamice.

6. Stilul arhitectural Ottonian

A apărut în secolul al 10-lea, în timpul domniei împăratului Otto. Este inspirat din arhitectura carolingiană și bizantină.

7. Stilul arhitectural victorian

Un stil foarte popular, utilizat cel mai mult pe vremea reginei Victoria a Marii Britanii. Este caracterizat de construcții masive, suprafețe decorative, simplitate și fluiditate.