10 Lucruri surprinzătoare care nu le ştiaţi despre cofeină

publicat de Roxana

12 martie 2014

Cei mai mulţi dintre noi consumă cafea în fiecare zi, dar câţi dintre noi cunosc efectele ei? Substanţa cu un gust bun, conţinătoare de cofeină stimulează sistemul nervos central făcându-vă să vă simţiţi mai activi. În doze moderate, chiar vă poate ajuta din punct de vedere medical, stimulează memoria, concentrarea şi sănătatea mentală, chiar poate preveni riscul bolii Alzheimer şi de asemenea şi al anumitor tipuri de cancer.

Cafeaua consumată în exces poate mări tensiunea arterială, poate produce insomnie, anxietate pe lângă multe alte efecte. Întreruperea bruscă a consumului de cafea poate avea diverse simptome, precum dureri de cap şi surescitare .

Iată 10 lucruri mai puţin ştiute de toţi, despre cel mai comun drog din lume:

1. Cafeaua decofeinizată este aproape la fel ca cea normală

Vă gândiţi că, dacă după-amiaza schimbaţi cafeaua normală cu cea decofeinizată, nu veţi fi nicicum stimulat? Vă înşelaţi. Conform “Journal of Analytical Toxicology(JAT)” există nouă tipuri diferite de cafea decofeinizată şi toate conţin cofeină. Doza de cofeină, pentru o ceaşcă de cafea decofeinizată,  variază între 8,6 – 13,9 mg (doza de cofeină, pentru o ceaşcă de cafea normală, variază între 95 – 200 mg, conform “Mayo Clinic”).

2. Efectele cofeinei încep să se vadă în doar câteva minute

Conform “American Academy of Sleep Medicine” durează de la 30 minute până la 60 minute, pentru ca cofeina să atingă punctul culminant în sânge. Organismul elimină, de obicei, cam jumătate din substanţă în jurul a 3-5 ore de la consum, iar ceea ce rămâne poate persista de la 8 până la 14 ore. Unii oameni, în special cei care nu consumă în mod regulat cofeină, pot fi mai sensibili la efectele ei, decât ceilalţi. Experţii recomandă abţinerea de la cofeină, cu cel puţin 8 ore înainte de culcare, pentru a nu avea un somn agitat.

3. Nu afectează pe toată lumea la fel

Organismul procesează cofeina diferit, pentru fiecare individ în parte, în funcţie de gen (masculin sau feminin), rasă (africană, asiatică, etc.) şi chiar şi atunci, când o femeie foloseşte pilule contraceptive. ”New York magazine” spune: ” Organismul femeilor, de obicei, procesează mai repede cofeina. Fumătorii procesează cofeina de doua ori mai repede decât nefumătorii. Femeile care iau anticoncepţionale, procesează cofeina cu o treime mai rapid decât cele care nu iau. Asiaticii procesează cofeina mai lent, decât alte rase umane. ”

4. Băuturile energizante conţin mai puţină cofeină decât cafeaua

În mod rezonabil vă gândiţi că, băuturile energizante conţin multă cofeină, dar cu toate acestea majoritatea băuturilor energizante conţin mai puţină cofeină decat o ceaşcă de cafea obişnuită. De exemplu, o doză de 250 ml de Red Bull conţine 76-80 mg de cofeină, în comparaţie cu 95-200 mg de cofeină cât conţine o ceaşcă de cafea obişnuită, conform “Mayo Clinic”. Ceea ce, majoritatea băuturilor energizante conţin este o mare cantitate de zahăr şi multe alte ingrediente greu de pronunţat, deci mai bine nu consumaţi astfel de băuturi.

5. Boabele de cafea coapte mai mult, conţin mai puţină cofeină decât cele coapte mai puţin

O aromă puternică ar putea indica o doză mai mare de cofeină, dar experţii spun că boabele coapte mai mult, conţin mai puţină cofeină, decat cele coapte mai puţin, pentru că prin procesul de coacere se elimină un anumit procent de cofeină din boabe.

6. Cofeina se găseşte în peste 60 de plante

Cofeina nu se gaseşte doar în boabele de cafea, de asemenea ea se mai găseşte şi în unele frunze de ceai, în nucile de kola (fructele copacului kola, de unde şi originea cuvântului “cola”), de asemenea şi în boabele de cacao.  Stimulentul este găsit în mod natural în frunze, seminţe şi fructe la o mare varietate de plante. De asemenea, poate fi făcută de oameni în laborator şi adăugată la un produs anume.

7. Procentul de cofeină în cafea, diferă de la o marcă producătoare de cafea la alta

Când vine vorba de cofeină, nu toate sortimentele de cafea produse sunt egale. Conform unui studiu recent al “Center for Science in the Public Interest”, cele mai cunoscute mărci producătoare de cafea au diferenţe mari în ceea ce priveşte procentul de cofeină conţinut în cafea. Mai multe informaţii găsiţi aici.

8. Americanii consumă în medie 200 mg de cafea zilnic

Conform FDA (Food and Drug Administration), 80% din adulţii americani consumă cofeină în fiecare zi, fiecare consumând în medie 200 mg. Consumul de cofeină al americanilor, în medie este echivalentul a 2-3 ceşti de cafea sau 4 sucuri.  “Mayo Clinic” estimează că, consumul mediu de cofeină al americanilor este apropiat de 300 mg/zi, ambele estimări se încadrează în definiţia de consum moderat de cofeină. Consumul excesiv de cofeină, adică mai mare de 500-600 mg/zi, poate cauza probleme mari, precum palpitaţii ale inimii, insomnie, surescitare, etc.

9. Americanii nu sunt cei mai mari consumatori de cofeină

Conform unui articol publicat recent de BBC, Finlanda ocupă primul loc în topul ţărilor consumatoare de cofeină, media consumului de cofeină fiind de 400 mg/zi. La nivel mondial, 90% din populaţie consumă cofeină, într-una din formele ei, conform FDA.

10. Cofeina nu o găsim numai în băuturi

Conform unui raport FDA, mai mult de 98% de cofeină o găsim în băuturi, dar nu este singura sursă de cofeină: anumite alimente, cum ar fi ciocolata (o tabletă de ciocolată cu lapte conţine aproximativ 5 mg de cofeină), de asemenea şi unele medicamente pot conţine cofeină.

Sursă

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.