Da, știu, subiect mult prea dezbătut, rezultate nu prea favorabile. Dar aici nu vorbim ca la televizor, nici nu scriem ca în articolele de la marile publicații “imparțiale”. Nu voi încerca cu orice preț să te conving că a pleca din țară nu este soluția problemelor tale, ci voi încerca să îți arăt că, chiar dacă nu crezi, sunt motive suficiente pentru a rămâne la tine acasă. Sau, dacă nu să rămâi, măcar să știi că există destule motive pentru a-ți aprecia și iubi țara natală.
Știu că te-ai săturat să auzi lumea lamentându-se: “Ne pleacă tinerii!”, “Ne pleacă părinții!”, “Copiii rămân fără părinți, părinții fără copii…” și așa mai departe. Fenomenele sunt foarte reale și deloc binevenite, dar nu acestea sunt aspectele pe care vreau să le evidențiez sau să le tratez în acest articol. De asemenea, nu am de gând să mă leg nici de modul în care aleg cei mai mulți să pună problema, lamentându-se, așa cum spuneam și la început. Ceea ce am de gând să reliefez este faptul că fiecare om își cunoaște propria viață și ia decizii în funcție de ceea ce consideră a fi mai bun pentru el. Sau așa ar trebui să procedeze…
Omul simplu nu se gândește că va face parte dintr-o statistică sau că alegerile lui pot afecta viitorul unei generații. Și, să fim serioși, cui îi place să poarte pe umeri o asemenea responsabilitate? Fiecare dintre noi facem, în cele din urmă, tot ceea ce trebuie pentru a ne fi bine pe moment sau în această viață. “Ce rost are să te sacrifici o viață pentru a nu contribui la derapajul societăți?”, am spune cei mai mulți dintre noi. Ei, aici problema e mult mai complicată, ține de condiția umană și de incapacitatea majorității oamenilor de a-și depăși condiția. Voi lăsa, deci, acest aspect în seama analiștilor, a scriitorilor și a altor categorii profesionale abilitate să dezbată acest aspect.
Revenind la ideea de la care am pornit: care sunt cele 4 motive care te vor face să nu mai pleci din țară? Nu te aștepta să citești despre bani sau alte recompense. Aceste aspecte se referă la lucruri mărunte, lucruri care te pot face să privești lumea cu alți ochi, dacă ai răbdare.
1. Liniștea
Nu, nu vorbesc de liniștea de pe stradă sau din oricare al mediu exterior. Este vorba despre liniștea ta sufletească, despre apropierea de familie și prieteni. Atunci când te regăsești în sânul familiei, senzația de liniște și pace interioară poate să umbrească orice neajuns.
2. Sprijinul
Dacă ai fost plecat din țară cel puțin o dată, știi deja că o problemă destul de importantă cu care te-ai confruntat în procesul de acomodare este lipsa unei persoane care să îți fie alături și să te încurajeze atunci când ai nevoie. Bineînțeles, se poate întâmpla ca nici în țară să nu ai pe nimeni care să îți ofere sprijin moral, dar șansele de a găsi totuși pe cineva dispus să facă asta sunt mult mai mari.
3. Libertatea
Cunoscând bine locurile, limba și obiceiurile oamenilor îți este mult mai ușor să te deplasezi, să faci anumite lucruri, decât într-o țară străină (ce puțin la început, până te acomodezi). Ai mai multă încredere în tine și în forțele tale și ai mai mult curaj pentru a trece prin viață.
4. Timpul liber
Chiar dacă înainte de a pleca din țară spui că ai face orice, ai munci oricât numai să faci un ban și să nu mai știi ce înseamnă lipsurile, odată ajuns acolo parcă se schimbă datele problemei. Atunci când muncești de luni până sâmbătă (în cel mai bun caz) sau până duminică și nici nu ai timp să îți faci cumpărăturile, parcă nu îți pică prea bine, nu? De concediu sau un weekend la munte sau la mare nici nu mai amintesc… Pentru mulți emigranți români, concediul înseamnă doar venirea în țară pentru a-și trage un pic sufletul și pentru a-și încărca bateriile pentru un nou an printre străini. Nu sună prea bine, nu?
Chiar dacă ai impresia că motivele de mai sus nu sunt suficient de importante pentru a te reține în țară și consideri că tot partea financiară este cea de care trebuie să te preocupi cel mai mult, cel mai probabil vei ajunge la vârsta în care prioritățile și se vor schimba. Vei realiza atunci că bunăstarea sufletului este mult mai importantă decât cea a stomacului și vei regreta, poate, alegerile pe care le-ai făcut. Nu generalizez pentru că suntem diferiți, fiecare avem aspirații și preocupări din cele mai diverse. Important esta ca, atunci când te-ai hotărât să părăsești țara, să pui în balanță toate avantajele și dezavantajele deciziei tale și să acționezi așa cum crezi de cuviință. Dacă ești convins că faci ceea ce trebuie și că nu vei regreta niciodată alegerea făcută, mergi înainte cu încredere.
0 Comentarii