5 greseli pe care le faci in timp ce alergi (si de care nu esti constient)

publicat de Bogdan Irimia

25 iunie 2019

Te-ai apucat recent de alergat si ai impresia ca acesta este la fel de simplu ca mersul pe jos? Vei simti pe pielea ta ca nu este chiar asa. Dar, pana atunci, iata cele mai comune 5 greseli pe care probabil le comiti deja in timp ce alergi.

1. Nu te incalzesti

La fel ca si atunci cand ridici greutati, mergi pe bicicleta de fitness sau te antrenezi la bicicleta eliptica, si in cazul alergatului trebuie sa te incalzesti bine inainte.

Cateva exercitii de stretching si miscarile clasice de incalzire a tuturor categoriilor de muschi din corp te vor ajuta sa te bucuri de o tura placuta, fara accidentari si dureri musculare. Astfel, chiar daca iubesti sprintul si te-ai incalzit in prealabil, mai indicat ar fi sa nu pornesti direct. Alearga usor pe o distanta potrivita, iar atunci cand simti ca organismul este pregatit poti creste ritmul. Daca esti incepator, antreneaza-te timp de cateva saptamani (cu alergari usoare, intercalari de ritm, etc.) inainte de a incepe practicarea sprintului.

2. Nu porti pantofi sport de calitate

Daca esti nou in ale alergatului si simti dureri in zona talpilor, dar si a piciorelor si spatelui in timp ce alergi, uita-te prima data la pantofi. Acestia trebuie sa fie de calitate, sa ti se potriveasca perfect, sa fie usori si sa lase pielea sa respire, deci nu ar trebui sa te zgarcesti cand cumperi o pereche. Incaltarile inadecvate pot duce la dureri musculare si la accidentari serioase, asa ca trebuie sa acorzi atentia cuvenita acestui aspect.

3. Ignori accidentarile minore

Probabil nu o data ai ales sa ignori durerile musculare sau de la anumite incheieturi, din dorinta de a termina cursa ori a nu intrerupe antrenamentul. Nu zice nimeni ca trebuie sa renunti la cea mai mica durere, insa este indicat sa iti asculti organismul atunci cand acesta iti semnaleazi o problema.
Invata, asadar, sa evaluezi durerile pe care le simti si sa faci diferenta intre disconfortul cauzat de alergatul pe o distanta lunga sau prea intens si intre accidentarile cu urmari serioase.

4. Nu te antrenezi asa cum trebuie

Nu este suficient doar sa alergi pentru a-ti imbunatati performantele, ci si sa iti lucrezi/intaresti muschii in sala de forta. Desi ai fi tentat sa te axezi mai mult pe picioare, nu uita de muschii trunchiului, ai abdomenului si ai spatelui. Antrenati asa cum trebuie, acestia te vor ajuta sa obtii rezultate mai bune pe pista de alergare.

5. Renunti prea usor

Diferit de problema mentionata mai sus, mai poti comite si greseala de a renunta complet la alergat atunci cand te confrunti cu anumite dureri. Mult mai indicat ar fi sa afli de unde vin acestea, ce le cauzeaza si cum le poti trata. Dupa ce ai luat o pauza bine-meritata, intoarce-te la ceea ce iti face placere!

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.