5 secrete pentru stabilirea cu succes a obiectivelor

publicat de Adrian C

23 septembrie 2014

Dacă ar fi să alegi o singură strategie care să te ajute să obții tot ceea ce-ți dorești în viață, pentru ce ai opta? Gândește-te bine, ai doar un singur lucru de alea, o singură opțiune! Nu știi sigur? Atunci dă-mi voie să-ți spune eu răspunsul la întrebarea de mai sus: stabilirea obiectivelor este strategia la care mă refeream eu. Studiile științifice au demonstrat că stabilirea obiectivelor chiar funcționează, mai ales atunci când țelurile pe care ți-ai propus să le atingi sunt unele puternice și care te inspiră și te motivează să mergi mai departe, indiferent de situație.

Din păcate, însă, nu toți oameni știu cu stă treaba cu stabilirea obiectivelor. Pentru majoritatea dintre ei, aceste cuvinte sunt complet necunoscute. Chiar un teren minat pe care nu ar vrea să intre niciodată. Ca urmare, aceste persoane nu vor ajunge niciodată să aibă niște țeluri spre care să se îndrepte, tocmai pentru că le este fie teamă, fie mult mai simplu să se mulțumească a rămâne în zona lor de confort. Sunt și alți oameni care, totuși, reușesc să-și stabilească unele obiective, dar nu ajung prea departe, deoarece uită relativ repede care sunt acestea.

Ei cred că este suficient să-și propună niște țeluri pe care doresc să le atingă și atât. Nu fac mai nimic altceva în această direcție. Se întorc la rutina lor zilnică, la uitatul la televizor sau la pierdut timpul pe internet. Dacă vrei să ai rezultate, o astfel de abordare nu ar trebui să existe în mintea ta. De ce? Simplu, nu te ajută cu nimic. Trebuie să-ți schimbi gândirea, să ieși din zona ta de confort și să înveți să-ți stabilești obiective în mod inteligent.

Deci, ești pregătit să afli care sunt cele 5 secrete ale stabilirii cu succes a unor obiective? Atunci citește (și chiar recitește) acest articol până la capăt. Nu te opri la jumătate, scuzându-te că este prea lung și că nu ai timpul necesar pentru a-l lectura în totalitate. Și, mai mult de-atât, urmează fiecare sfat pe care ți-l voi da și încearcă să-l implementezi în viața ta.

1. Stabilește ce-ți dorești cu adevărat

Majoritatea oamenilor dau greș la capitolul stabilirii obiectivelor de viitor deoarece nu știu ce-și doresc cu adevărat. Poate că te gândești că ai nevoie de o anumită sumă de bani și chiar știi care este aceea (să zicem, 1 milion de euro), însă întrebarea pe care am să ți-o pun acum este dacă ai o idee clară în ceea ce privește felul în care ai să o dobândești? Ce trebuie să faci exact? De prea multe ori, oamenii nu știu de ce anume vor să atingă un anumit obiectiv. În caz că nu știai acest amănunt, motivul este cel care ne face să ne dorim să atingem acel obiectiv, nu obiectivul în sine.

Prin urmare, trebuie să știi care este motivul (sau motivația, dorința) care te îndeamnă să-ți propui acel obiectiv. Dacă dorința nu este clară, nu-ți poți atinge țelul, chiar dacă acesta este foarte bine definit. Într-un final, îți vei pierde interesul în acel obiectiv și nu vei mai dori să-l atingi. Iată, deci, de ce este atât de importantă dorința puternică. Așadar, gândește-te bine ce-ți dorești cu adevărat înainte de a a-ți planifica obiectivele.

2. Stabilește obiective clare, concrete

După ce ai găsit lucrul pe care ți-l dorești cu adevărat de la viață, trebuie să faci următorul pas și să-ți stabilești obiectivele. Știi cum se procedează? Obiectivele nu se pot stabili chiar așa, cum îți trece ție prin cap, este nevoie să le scrii pe o foaie de hârtie pentru început. Deci, dacă nu ai un pix și o hârtie, du-te și fă rost de ele. Am să te aștept până te întorci…

Bun, văd că ai revenit. Acum, gândește-te la lucrurile pe care ți le dorești cu adevărat și scrie-le pe foaie. Un obiectiv care nu este scris nicăieri nu există. Un alt aspect important al acestui proces pe care trebuie să-l cunoști, este acela că obiectivele propuse trebuie să fie cât mai clare și mai concrete. De ce? Pentru că îi va fi mult mai ușor minții tale să creeze o strategie potrivită pentru atingerea lor dacă scopurile sunt clare.

Scrie pe foaie de hârtie pe care ai luat-o mai devreme fiecare detaliu despre obiectivul în cauză. De exemplu, dacă vrei să-ți cumperi o mașină sport, menționează exact care vei să fie culoarea ei, modelul sau marca. Dacă nu-ți stabilești un obiectiv clar, mintea ta nu va putea să conceapă un plan potrivit pentru atingerea lui. Prin urmare, nu vei ajunge prea departe. De fapt, nu sunt sigur dacă te vei mișca fie și un centimetru din poziția în care te afli acum.

3. Ia-ți avânt după stabilirea obiectivelor

Acesta este pasul pe care multă lume îl ignoră sau uită de el. Este foarte important ca, după ce ți-ai stabilit un obiectiv, să treci la acțiune. Sau să îți iei avânt. Altfel, cum te aștepți să-ți pui planul în mișcare? Ignorarea acestui pas este unul dintre principalele motive pentru care nu ai avut succes până acum la stabilirea obiectivelor. De aceea nu te-ai mișcat nici un pic în nici o direcție. Pentru a rezolva problema, încearcă să faci 3 pași în direcția aceasta în primele 72 de ore de la stabilirea obiectivelor.

Revenind la exemplul cu mașina sport, dacă vrei să o ai, mergi la o reprezentanță și fă un test drive. Tot de acolo mai poți obține și broșuri cu informații despre modelul dorit, pe care le poți pune pe un perete sau pe frigider la tine acasă, pentru a-ți aminti constant care este obiectivul tău. Dacă ai nevoie de și mai multe informații despre respectiva mașină și nu le poți găsi în broșuri, caută pe internet! În altă ordine de idei, dacă-ți dorești să fii independent din punct de vedere financiar, mergi la o librărie și cumpără cărți despre bogăție, libertate financiară etc. sau du-te la seminarii care tratează acest subiect.

Făcând acești pași, vei pune în mișcare mașinăria îndeplinirii obiectivelor stabilite. Mai sunt și alte lucruri de făcut, dar, pentru început, fă măcar primii 3 pași în primele 72 de ore de la stabilirea obiectivelor. După aceea, îți va fi mai ușor să continui acest proces.

4. Pune-te în prima linie

Pentru a-ți atinge obiectivele, trebuie să te pui în prima linie. Cu alte cuvinte, trebuie să te asiguri că nu faci decât acele lucruri menite să te ajute să-ți atingi țelurile propuse. În acest fel, vei fi sigur că vei avea succes și că, pentru tine, a da greș nu va mai reprezenta o opțiune viabilă. Cum poți realiza acest lucru? Declară-ți intenția de a atinge anumite obiective public.

Spune tuturor celor din jurul tău despre obiectivele tale: părinților, vecinilor, prietenilor, rudelor, spune cui crezi tu de cuviință. După ce ai făcut acest pas, vei ști fără îndoială că nu mai poți da înapoi și că singura alternativă rămasă este să îți respecți angajamentul luat față de toate aceste persoane. Acum, toată lumea din jurul tău știe ce ai declarat și ce ți-ai propus și asta te va obliga să nu dai greș.

Nu cred că vrei ca prietenii și familia să râdă de tine pentru că nu ai fost în stare să-ți atingi obiectivele stabilite, nu? Atunci, ce mai aștepți? Respectă-ți angajamentul și fă tot posibilul să nu o dai în bară. Pentru că, dacă îi permiți minții tale să-și facă o portiță de scăpare, ea va face tot posibilul să te convingă că nu mai este nevoie să-ți îndeplinești obiectivele și că nu este nici o problemă dacă vei da greș, nu o să te omoare nimeni. Adevărat, nu o să te omoare nimeni, dar nici bine nu-ți va fi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care tu (și alții ca tine) eșuează în stabilirea obiectivelor.

5. Stabilește scopuri interesante și lungi

Scopul (obiectivul) pe care ți-l stabilești trebuie să fie unul interesant, dar și „lung”. Când spun lung, mă refer la un obiectiv de durată, care să nu fie realizat imediat doar prin depunerea unui efort mai susținut. Dacă faci 1000 de euro pe lună și-ți propui ca, următoare lună să ajungi la 1200 de euro, acesta nu este un obiectiv de durată (lung). Este relativ ușor să mai adaugi încă 200 de euro la veniturile tale într-o lună (mai ales când ai o afacere), așa că nu acesta este scopul pe care trebuie să-l cauți.

Obiectivul „lung” are menirea de a-ți pune mintea la contribuție și de a o face să caute strategii cât mai potrivite pentru a-l atinge, strategii care nu trebuie să fie unele simple. Folosindu-ne de exemplul cu venitul de mai sus, dacă vrei să faci 5000 de euro pe lună, atunci știi că nu mai este suficient să lucrezi susținut, deoarece suma de bani pe care vrei s-o câștigi de acum înainte este mult mai mare. Ca urmare, vei fi nevoit să cauți diverse strategii prin care să reușești să atingi acest scop.

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.