10 sfaturi pentru un antrenament sigur si eficient

de

Oricine poate alerga, merge pe jos sau face exercitii usoare fara a-si bate capul prea mult cu masuri de precautie. Insa atunci cand se trece la nivelul urmator, la programe de antrenament mai dificile si mai intense, atentia si precautia sunt esentiale pentru a evita accidentarile si alte neplaceri.

Daca ai de gand sa urmezi un program de antrenament ce stii ca iti depaseste momentan posibilitatile fizice, nu ar strica sa consulti un doctor inainte de a te apuca de treaba. Este bine sa verifici daca inima ta functioneaza normal si este capabila sa suporte efortul intens depus in timpul exercitiilor.

Daca totul este in regula cu organismul tau, te poti apuca linistit de treaba, insa cu precautie. Nu incepe din prima in forta ci da-i timp corpului sa se obisnuiasca cu noul regim de miscare.

Iata 10 sfaturi ce te vor ajuta sa te feresti de accidentari si alte neplaceri precum epuizarea, supraincalzirea, etc.:

1. Fa exercitii de stretching timp de 10 minute inainte de antrenament, pentru a te incalzi, dar si dupa antrenament, pentru a-i permite corpului sa se racoreasca dupa efortul depus.

2. Incepe sa lucrezi mai incet, iar apoi creste intensitatea in mod gradual. In acest fel ii vei da timp corpului sa se obisnuiasca cu efortul depus si te tii la distanta de epuizare si eventuale accidentari.

3. Evita sa te antrenezi pana la epuizare caci asta poate duce la dureri articulare si musculare si, in plus, te supui riscului de a renunta mai repede la antrenamente.

4. Nu merge la sala in fiecare zi. Lasa-i timp corpului sa se recupereze dupa efortul depus. Maxim 4-5 sedinte pe saptamana sunt mai mult decat suficiente pentru a obtine rezultatele dorite.

5. Asculta semnalele trimise de organism. Daca simti ca te doare ceva in timpul unui exercitiu nu incerca cu orice pret sa il duci la capat. Opreste-te si asigura-te ca esti bine inainte de a continua.

6. Daca te intorci la sala dupa o pauza mai lunga, nu relua antrenamentele de unde le-ai lasat. Incepe mai lent, la o intensitate mai mica si cu greutati fitness mai mici. Odata ce corpul tau s-a reobisnuit cu noul regim, poti reveni la antrenamentele obisnuite.

7. Alege hainele si incaltarile potrivite pentru exercitiile practicate. Daca mergi la alergat, de exemplu, foloseste echipament si incaltari special create pentru alergare. Nu uita sa inlocuiesti incaltarile in momentul in care acestea prezinta semne de uzura.

8. Nu uita sa te hidtratezi. Daca te antrenezi la un nivel normal, apa este suficienta, insa daca exercitiile sunt foarte epuizante, poti opta si pentru bauturi cu electroliti, pentru a reface nivelul acestora din corp.

9. Evita sa te antrenezi atunci cand afara sau in sala este foarte cald. Daca totusi vrei sa o faci, redu un pic ritmul.

10. Imbraca-te bine atunci cand e frig afara, pentru a evita hipotermia. Nu uia de caciula si de manusi si poarta haine in mai multe straturi.