Aparate fitness. Sfaturi utile pentru utilizarea acestora

de

Atunci cand mergi pentru prima data la sala, poate fi coplesitor sa dai piept cu multitudinea de aparate de fitness, care mai de care mai high tech. Insa nu ai motive sa te sperii. Acestea sunt usor si sigur de folosit, daca ai grija sa le manuiesti conform instructiunilor instructorului sau personalului specializat de la sala. Pana atunci, insa, iata cateva indicatii care te vor ajuta sa intelegi mai bine cum functioneaza aparatele de fitness.

Folosirea unui aparat de fitness, indiferent ca vorbim de un aparat multifunctional sau nu, implica, la modul general, doua actiuni simple: reglarea greutatii si apoi impingerea sau tragerea acesteia. Bineinteles, daca vrei sa te bucuri si de rezultate bune de pe urma utilizarii unui astfel de aparat, trebuie sa faci mai mult de atat.

Iata cateva exemple:

1. Cunoaste aparatele

Presupunand ca cineva de la sala iti va face prima data un tur al aparatelor, nu ezita sa ii adresezi persoanei respective toate intrebarile pe care le-ai putea avea. Retine apoi numele fiecarui aparat si grupele musculare pe care le poti lucra la ele. Nu uita sa retii (noteaza, daca nu esti sigur ca poti memora) cum poti regla fiecare aparat in parte.

2. Regleaza aparatul conform nevoilor tale

Inainte de a lucra la un aparat trebuie sa faci ajustarile potrivite nevoilor tale. Nu te urca pur si simplu pe aparat dupa ce acesta s-a eliberat. Cel dinaintea ta poate a lucrat cu greutati mai mari decat poti tu ridica/impinge ori poate si-a setat aparatul in functie de inaltime, etc.

Pentru a evita accidentarile, roaga-l pe instructorul de la sala sa iti arate cum se foloseste aparatul, apoi fa ajustarile necesare de fiecare data cand vrei sa lucrezi la el.

3. Foloseste greutati in concordanta cu pregatirea ta fizica

Asa cum spuneam si mai sus, nu e o idee buna sa te urci pe aparat fara a-i face ajustarile necesare inainte. Si asta inseamna si alegerea greutatii cu care vei lucra. La inceput vei fi tentat sa lucrezi cu o greutate prea mare deoarece aparatul iti da impresia ca o poti manevra usor. Insa dupa cateva repetari oboseala isi va spune cuvantul si nu vei putea duce la capat intreg exercitiul.

Pentru a evita o astfel de situatie, incearca sa stabilesti unde te afli exact in ceea ce priveste conditia fizica si alege greutatile corespunzatoare. Nu are rost sa te grabesti, incet-incet, vei ajunge si acolo unde iti doresti.

4. Fii atent la semnalele corpului si controleaza-ti miscarile

Indiferent de tipul de aparat pe care il folosesti, trebuie tot timpul sa iti controlezi foarte bine miscarile. Nu poti trage de greutati pur si simplu. Executa miscarea incet, respecta tempo-ul impus de antrenor (sau de tipul exercitiului) si nu te grabi sa termini mai repede decat este cazul.

Acum, ca ai citit toate informatiile de mai sus, aparatele fitness nu ti se mai par chiar atat de infricosatoare, nu-i asa?

Daca vrei sa aflii Cum si de ce sa alegi cel mai bun aparat multifunctional de fitness, informeaza-te din acest articol