3 greseli frecvente pe aparatul de vaslit si cum sa le eviti

de

Nu esti sigur cum sa te antrenezi pe un aparat pe vaslit astfel incat sa obtii rezultatele dorite si sa eviti durerile sau, mai rau, accidentarile? Este usor sa faci greseli atunci cand folosesti un aparat de vaslit pentru prima oara. Dar acest lucru nu ar trebui sa te tina deoparte de acest aparat util pentru intregul corp. Vaslitul poate arde pana la 800 de calorii pe ora si este extrem de eficient in a-ti lucra corpul din cap pana in picioare. Muschii hamstring, gambele, cvadricepsii, muschii spatelui, zona core, muschii bratelor si umerilor sunt utilizate, impreuna, in miscarile specifice vaslitului. In functie de modul in care te antrenezi, iti poti creste rezistenta fizica sau te poti concentra pe dezvoltarea fortei musculare.

Eficienta vaslitului, plus reputatia sa ca antrenament cu impact redus pentru toate varstele si la toate nivelurile de fitness, l-au facut din ce in ce mai popular atat in salile de fitness cat si in casele celor preocupati de sanatatea lor. Exista numeroase antrenamente care includ lucrul pe un aparat de vaslit, inclusiv antrenamente CrossFit sau în circuit. Inainte de a adopta un astfel de antrenament, însă, este necesar să cunoști cele mai frecvente greșeli pe care le-ai putea face pe un aparat de vaslit, pentru a stii cum sa le eviti.

Iata care sunt acestea:

Greseala #1: Nu ajustezi rezistenta aparatului

O multime de incepatori se vor aseza pe aparatul de vaslit si nu vor regla rezistenta. Daca aceasta este setata la un nivel prea mare, aparatul de vaslit iti va epuiza muschii mult prea devreme in timpul antrenamentului. Este important, mai ales la inceput, sa lucrezi la setari mai mici pentru a putea sa iti formezi obiceiul de a lucra corect. Cu cat treapta de rezistenta este mai inalta, cu atat vei lucra mai greu, ceea ce iti poate afecta tehnica.

Bineinteles, problema rezistentei variate o vei intalni mai ales la sala de fitness, cand aparatul a fost utilizat, anterior, de alta persoana. Daca ai acasa un astfel de aparat, vei avea mult mai rar aceasta problema, daca te antrenezi doar tu vaslind.

Greseala # 2: Vaslesti doar cu bratele

Vei observa ca persoanele care vaslesc frecvent au musculatura mai evidentiata in partea superioara a corpului, si mai ales in zona bratelor. Acest lucru nu inseamna, insa, ca trebuie sa iti folosesti exclusiv bratele pentru a vasli. Dimpotriva, sa pui prea mare presiune asupra bratelor, umerilor si spatelui iti poate cauza probleme pe termen lung. Tehnica corecta implica folosirea puterii fizice in proportie de 60% din impingerea cu picioarele, 20% din zona core, si 20% din tragerea cu bratele. Este important sa folosesti puterea picioarelor la fiecare miscare, impingand in lacasurile in care sunt prinse acestea.

Greseala #3: Nu vaslesti respectand ordinea corecta a miscarilor

Vaslitul nu este o miscare care se simte natural, de la prima incercare. A trage, simultan, cu bratele si cu picioarele, ar putea parea lucrul potrivit de facut atunci cand te asezi. Insa nu este cea mai inteligenta miscare, deoarece vei pune presiune inutila asupra partii superioare a corpului.

Cand vaslesti corect, procesul se desfasoara in trei pasi. Te vei concentra, mai intai, pe impingerea cu picioarele, tinand bratele extinse momentan. Apoi, utilizeaza soldurile pentru a te intinde usor spre spate, si trage bratele la piept. Odata ce mainile sunt trase la piept, inverseaza ordinea pentru a reveni la pozitia initiala, si repeta.

 

Fotografie de la Andres Ayrton: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/atletic-sport-rezisten-a-intens-6551088/