Armata USA contract pentru montarea unui sistem de supraveghere a frontierei Libya-Tunisia

de

Departamentul de Aparare al Statelor Unite ale Americii a vorbit cu doua firme care au sisteme de supraveghere pentru a monta un echipament electronic de supraveghere la granita cu Tunisia pentru supravegherea atacurilor teroriste, mai ales pe partea Libyei.

Conform unei declaratii date de Ambasada SUA, in capitala Tunis din Tunisia, pe data de 23 Martie, contractul in valoare de 24.9 milioane $ a fost inmanat grupului american de constructii BTP si firmei AECOM de consultanta si inginerie.

\Contractul este oferit de Agentia de Aparare a Statelor Unite ale Americii si ofera un echipament integrat de supraveghere a frontierelor bazat pe senzori de inregistrare de la distanta, impreuna cu sistemele de securitate de baza a frontierelor si conditiilor legale.

Misiunea a declarat ca SUA a achitat prima parte pentru inceperea proiectului care are drept scop intarirea sigurantei de-a lungul frontierei si impiedicarea teroristilor care trec din Libia in tara. Acest plan include, de asemenea, pregatirea echipelor tunisiene care se vor ocupa de folosirea echipamentului.

Prin urmare, nimic nu demonstreaza ca s-a dat startul inceperii sau finalizarii planului. Luna trecuta, se considera ca un suspect de terorism care avea legaturi cu gruparea statului islamic din Libia si a patruns pe frontiera in Tunisia atacand un oras de granita ce a lasat in urma mii de morti, iar instabilitatea inca continua datorita atacurilor teroriste externe.

Cel putin trei atacuri teroriste au in vedere statiunile turistice din Tunisia si au fost inregistrate in anul 2015, toate au demonstrat ca au fost programate si puse in aplicare din Libia. Se crede ca aproape 3000 de cetateni tunisieni lupta pentru statul islamic si a altor grupuri militare din Libia, Irak, Siria, Yemen si Sinai. Tunisia a dus la bun sfarsit o bariera de 200 kilometri si se intinde pe aproape jumatate din lungimea frontierei sale cu Libia pentru impiedicarea intrarii militantilor din tara.