Atunci când alegem un laptop second-hand unde gresim

de

Marii producători de laptopuri au grijă ca în fiecare an să lanseze și să promoveze intens noile modele de produse. Astfel in marea bătălie a producătorilor și a distribuitorilor din industria IT. Consumatorii sunt prinși la mijloc și induși adesea în eroare.

Ace╚Ötia nu pun problema ├«n a╚Öa manier─â ├«nc├ót modelele de┬álaptopuri sh, de tip┬árefurbished, resigilate sau second-hand, s─â par─â demodate, ├«nvechite ╚Öi neperformante. Ceea ce nu amintesc niciodat─â este c─â, ├«n ziua de ast─âzi, firmele distribuitoare acord─â o aten╚Ťie deosebit─â recondi╚Ťion─ârii acestor laptopuri.

├Än primul r├ónd, exigen╚Ťele consumatorilor ╚Öi selectivitatea acestora sunt motivele pentru care companiile specializate ├«n recondi╚Ťionare nu ├«╚Öi permit s─â pun─â ├«n v├ónzare produse sub un anumit standard al calit─â╚Ťii ╚Öi al performan╚Ťei.

Si nu mai punem la socoteal─â dezvoltarea impresionant─â a industriei IT Refurbished ├«n Rom├ónia. Ce a dus la perfec╚Ťionarea tehnicilor de reparare a produselor de tip laptop second-hand, monitor refurbished, telefon resigilat etc. Dat─â fiind aceast─â competi╚Ťie a produc─âtorilor ╚Öi a distribuitorilor, oamenii au reticen╚Ťe ├«n a cump─âra produse second-hand, iar ├«n cazurile ├«n care o fac, alegerile sunt gre╚Öite din varii motive.

Ce greșeli facem când alegem un laptop second-hand?

Principalul motiv pentru care oamenii ├«╚Öi ├«ndreapt─â aten╚Ťia c─âtre┬álaptopurile SH┬áeste pre╚Ťul sc─âzut al acestora. Tot acesta este ╚Öi motivul pentru care foarte mul╚Ťi fac alegeri gre╚Öite sau sar peste pa╚Öii logici ai procesului de decizie.

Iată care sunt cele mai comune astfel de greșeli:

ÔŚĆ Achizi╚Ťionarea laptopurilor SH de la persoane fizice, nu de la distribuitori specializa╚Ťi

Aici discu╚Ťia este ampl─â. ├Än primul r├ónd, cump─âr├ónd┬álaptopuri SH┬áde la persoane fizice nu avem nici o garan╚Ťie asupra func╚Ťionalit─â╚Ťii, performan╚Ťei ╚Öi a modului ├«n care device-urile au fost folosite anterior.

Se poate verifica produsul ├«n momentul achizi╚Ťiei, ├«ns─â nu complet. Desigur, pre╚Ťul poate fi mai mic dec├ót al aceluia╚Öi model comercializat de c─âtre un distribuitor, dar nu prime╚Öti nici o garan╚Ťie ╚Öi nici o siguran╚Ť─â.

Magazinele specializate ├«n recondi╚Ťionarea laptopurilor ofer─â, ├«n schimb, garan╚Ťii extinse pentru laptopurile SH (la Goldnet Service, de exemplu, garan╚Ťiile variaz─â ├«ntre 12 ╚Öi 60 de luni). Mai mult, acestea nu repun pe pia╚Ť─â laptopuri provenite de la persoane fizice, ci de la companii. Astfel, semnele de uzur─â vor fi minime ╚Öi u╚Öor de corectat.

ÔŚĆ Aten╚Ťia sc─âzut─â acordat─â semnelor de uzur─â

Bine├«n╚Ťeles c─â, ├«n orice┬ágam─â de laptopuri second-hand┬áse vor reg─âsi produse cu semne de uzur─â, ├«ntruc├ót nu vorbim despre produse noi. Prezen╚Ťa acestora, p├ón─â la un anumit nivel, este fireasc─â.

Un mousepad decolorat nu va genera nici o problem─â de func╚Ťionare, ├«ns─â lipsa unor ╚Öuruburi de fixare, acea ÔÇ×p├ólp├óial─âÔÇŁ deranjant─â a ecranului, cr─âp─âturile exagerate ├«n carcasa laptopului sau lipsa tastelor sunt, ├«ntr-adev─âr, defec╚Ťiuni majore, la care viitorii cump─âr─âtori trebuie s─â fie foarte aten╚Ťi.

ÔŚĆ Nu se acord─â aten╚Ťia necesar─â bateriei

Specialiștii companiei Goldnet Service arata că printre aspectele pe care utilizatorii le omit de cele mai multe ori în procesul de verificare al laptopurilor second-hand se află bateria.

Pentru ca aceasta s─â fie func╚Ťional─â pe o perioad─â de aproximativ 3 ani (durata medie de via╚Ť─â), este indicat s─â fie de tipul Li-Ion. Omiterea verific─ârii acestui aspect poate duce la: utilizarea, pentru o perioad─â mult mai scurt─â de timp, a laptopului neconectat la o surs─â de curent ╚Öi la necesitatea de a cheltui ├«n plus, pentru achizi╚Ťia unei baterii func╚Ťionale.

ÔŚĆ Cump─ârarea laptopului f─âr─â un scop bine stabilit

Motivele care stau la baza achizi╚Ťiei unui nou laptop sunt, ├«n cele mai multe cazuri, acelea╚Öi: modelul vechi nu mai func╚Ťioneaz─â ├«n mod optim sau este prezent─â dorin╚Ťa de a schimba modelul existent cu unul mai deosebit, din punct de vedere estetic ╚Öi func╚Ťional.

├Änainte de a investi ├«n orice model de laptop second-hand trebuie g─âsit r─âspunsul real, sincer ╚Öi clar, la ├«ntrebarea: ÔÇ×De ce nu ├«l mai pot folosi ├«n continuare pe cel de acas─â?ÔÇŁ. ├Än urma r─âspunsului, investi╚Ťia se va dovedi ├«ntr-adev─âr necesar─â sau doar un moft.

Goldnet Service ofera o gamă variată de laptopuri second-hand performante