Cum îți protejezi mașina atunci când pleci în vacanță

de

Acum că am scăpat în sfârșit de lungile luni de iarnă, traficul devine din ce în ce mai aglomerat, iar riscul de accidente sau alte evenimente neplăcute crește proporțional cu acesta. Fie că pleacă în concediu, excursii de weekend sau doar într-o plimbare de-o zi, tot mai mulți șoferi îndrăznesc să pornească la drum, acum că zăpezile, ploile și frigul au lăsat loc soarelui și vremii numai bune pentru drumeții.

Cu toate acestea, însă, trebuie să știi că atunci când pleci în vacanță, atât tu cât și mașina ta sunteți supuși anumitor riscuri pe care poți să le eviți urmând câteva sfaturi simple.

1. Gropile

Da, știu, cu toții sunteți conștienți că drumurile noastre sunt pline de gropi, indiferent de zona despre care vorbim. Dar, ai putea să ai o surpriză! Odată cu trecerea iernii și a perioadei ploioase din ultima vreme, este mai mult decât posibil ca noi gropi să se fi format pe drumurile pe care le frecventezi. Așadar, chiar dacă ai impresia că știi foarte bine ruta și nimic nu te poate surprinde, chiar și cea mai mică denivelare îți poate pune în pericol integritatea mașinii, dar și siguranța ta și a celor din jur.

În concluzie, nu fi niciodată convins că nu ți poate întâmpla nimic rău. Fii atent la drum de fiecare dată, respectă limitele de viteză și vei ajunge la destinație în deplină siguranță.

2. Reparațiile

Chiar dacă nu ești convins de asta, să știi că drumurile se mai și repară. Mai rar, mai greu și mai de mântuială, dar… se mai fac și reparații. Așadar, atunci când pleci la un drum lung, cu familia și cu mașina încărcată cu bagaje, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să fii luat prin surprindere de lucrările în plină desfășurare. Fii atent la acest aspect și înarmează-te cu răbdare. Nu încerca să forțezi trecerea dacă te vezi într-o coadă de câteva zeci de autovehicule. Riști să îți avariezi mașina sau chiar să iei o amendă de toată frumusețea.

Dacă nu vrei ca vacanța ta să aibă de suferit, atunci, după cum spuneam și mai sus, pregătește-te cu răbdare și multă atenție înainte de a pleca la drum. Cu siguranță nu vei ajuta pe nimeni dacă începi să te enervezi, să te cerți cu ceilalți conducători auto sau dacă începi să conduci haotic pentru a scăpa de aglomerație. Gândește-te că dacă îți vei lovi mașina sau dacă primești amendă, vacanța ta are toate șansele să se transforme într-un eșec total.

3. Furturile

Unul dintre cele mai rele lucruri care ți se pot întâmpla atunci când ești în vacață este să rămâi fără mașină. Pentru a fi sigur că vei avea cu ce să te întorci acasă, ai grijă să încui mașina de fiecare dată când o parchezi. Fii atent la împrejurimi, iar dacă ceva suspect îți atrage atenția, nu ezita să chemi poliția sau să anunți paza obiectivului lângă care te afli.

De asemenea, niciodată, sub nicio formă, nu îți lăsa mașina pornită cu cheile înăuntru. Chiar dacă îți spui că vei lipsi doar pentru câteva minute și că mașina este la vedere, nu știi niciodată de unde apare hoțul. Și, ce poate fi mai rău decât să știi că i-ai pus acestuia mașina pe tavă? Mai lipsește să îi deschizi și portiera și serviciile sunt complete…

4. Parcările

Cel mai bun sfat pe care îl poți urma este ca întotdeauna să parchezi autoturismul într-un spațiu special amenajat și păzit, dacă se poate. Chiar dacă ți se pare că vei economisi ceva bănuți alegând să îți lași mașina într-un spațiu neamenajat, află că de fapt nu este chiar așa. Poate vei rămâne cu câțiva lei în buzunar dacă eviți parcările cu plată, dar dacă mașina ta va fi lovită sau chiar furată pentru că nu ai avut suficientă grijă, cu siguranță cheltuielile cu reparația sau recuperarea acesteia vor mult mai mari.

La fel de important este să nu lași mașina într-un loc în care staționarea este interzisă. În cele mai multe stațiuni turistice, poliția locală veghează cu atenție și urmărește autoturismele parcate în locuri nepermise. Așadar, dacă nu vrei să te trezești cu roțile blocate sau cu mașina ridicată și cu o amendă usturătoare, alege cu încredere parcările, fie că sunt cu plată sau nu. Tot ce contează este ca atât bunurile tale, cât și tu și familia sau prietenii tăi să fiți în siguranță atunci când mergeți într-o vacanță, excursie sau chiar o scurtă drumeție.

Poate vă sunt utile si următoarele articole: 7 lucruri utile de ținut în mașină  ,  5 operațiuni de întreținere a mașinii pe care le puteți face personal