Cum să ai succes la târgurile de joburi

de

Căutarea unui loc de muncă, mai ales la târgurile de joburi, poate semăna foarte mult cu încercarea de a „agăța” pe cineva într-un bar aglomerat: ai la îndemână multe potențiale ținte din care să alegi, dar există mare șanse ca niciuna să nu-și dorească să danseze sau să se implice într-o relație pe termen lung cu tine.

Pentru cei care au participat la astfel de târguri care se organizează peste tot prin țară, au văzut, cu siguranță, acele cozi interminabile de candidați, cu CV-urile în mâini, care caută să ajungă și ei în fața unui angajator, pentru a-și încerca norocul la ocuparea unui post disponibil. Trebuie să recunoaștem, astfel de priveliști sunt adevărate teatre de luptă, fiecare individ dorind să fie el primul în a-și etala talentele și experiența, în speranța că se va face remarcat.

Dacă ați tot mers la târguri de joburi de multă vreme, ați putut observa că, de cele mai multe ori, sunt, mai degrabă, o pierdere de timp, în special dacă v-ați dus acolo nepregătiți, cu scopul de a găsi un loc de muncă imediat, și nu a de a și socializa puțin în același timp cu alți candidați sau cu angajatorii.

Dat fiind faptul că recrutorii și cei de la resurse umane interacționează cu foarte mulți indivizi pe durata participării firmei lor la un târg de locuri de muncă, le este cam dificil să acorde prea multă atenție CV-ului fiecărui candidat în parte și să-și amintească de aceștia, de aceea este bine să plecați de la un astfel de eveniment înțelegând că, deși poate nu ați obținut jobul dorit, ați făcut rost de niște contacte care vă pot fi de folos pe viitor.

A nu face nimic nu este, în mod evident, o opțiune. Ca și candidat, trebuie să gândiți ceva mai proactiv. Trebuie să faceți în așa fel încât să vă maximizați șansele de a vă găsi locul de muncă dorit. Aceste șanse sunt, adesea, destul de mici. Spre exemplu, dacă la un post aplică 350 de persoane, este foarte probabil ca numai vreo 12 să fie alese, 4 intervievate și numai una să-l obțină. Evident, aceste cifre sunt doar o simplă modalitate de a arăta cum se petrece un proces de recrutare, nu trebuie considerate literă de lege!

Simplul fapt că ați fost respinși (sau nu ați fost luați în considerare pentru un job), nu înseamnă că nu mai puteți aplica din nou pentru el. Există șansa ca, pe viitor, compania să aibă nevoie de serviciile voastre și să vă cheme la un interviu sau chiar să vă angajeze. De aceea, este important să mergeți la un târg de joburi și să interacționați cu lumea, punându-vă numele și CV-ul în atenția celor interesați să vă angajeze.

Făcând acest lucru, veți avea și câteva persoane pe care să le contactați pentru a purta o discuție referitoare la situația aplicației voastre, după ce ați depus CV-ul la o anumită firmă. În general, la un târg vor participa cam aceeași angajatori de fiecare dată, excepție făcând evenimentele care se adresează numai unui anumit tip de candidați (spre exemplu, târgul de joburi pentru ingineri).

Printre angajatori, se pot afla chiar și instituții ale statului (poliție, armată, pompieri etc.), cât și industrii care se ocupă de vânzări și în care cifrele de afaceri sunt mari, ca asigurările, vânzările de mașini sau serviciile financiare.

Iată, în continuare, câteva sfaturi pentru reușita la un târg de joburi:

1. Îmbrăcați-vă adecvat

Un candidat care este îmbrăcat la costum va fi mai ușor de reperat din mulțime de către un angajator, spre deosebire de cel care poartă niște haine casual.

[sociallocker]

2. Puneți întrebări inteligente

Simpla depunere a CV-ului pentru locul de muncă dorit nu este o soluție potrivită. Trebuie să puneți și câteva întrebări inteligente despre jobul oferit de angajator, să vă lăsați cartea de vizită și să o cereți și pe a lui.

3. Construiți-vă o rețea

Prin intermediul siteului LinkedIn, a e-mail-ului sau a telefonului, luați legătura cu toate persoanele pe care le-ați întâlnit la târg și încercați să stabiliți o altă întrevedere față în față pentru mai multe detalii.

4. Așteptați-vă la joburi mai prost plătite

Cifrele mari de afaceri și salariile mici sunt unul dintre motivele pentru care companiile sunt mai mereu prezente la un târg de joburi. Au nevoie să angajeze frecvent. După ce veți realiza asta, veți putea să stați departe de astfel de firme, sau puteți să întrebați cum se poate avansa spre o poziție mai bine plătită, pentru care sunteți mult mai calificați. Chiar dacă respectiva companie nu are un loc de muncă pentru voi, ar putea să vă recomande o altă firmă la care să vă încercați norocul

[/sociallocker]

.

5. Interacționați cu alți candidați

În afară de a vă construi rețeaua de contacte formată din potențiali angajatori, este bine să socializați și cu alți participanți la târg. În acest fel, vă puteți exersa un pic chiar tehnicile de răspuns la interviuri!