Cum sa combini eficient vaslitul pe aparat cu ridicarea greutatilor

de

Vaslitul si ridicarea greutatilor sunt doua forme fantastice de exercitiu fizic. Ambele sprijina dezvoltarea musculara, ard grasimile si  imbunatatesc sanatatea fizica, mentala, si bunastarea generala.

Dar… si oarecum surprinzator exista un dar… pot coexista ambele tipuri de exercitii in acelasi antrenament? Aceasta intrebare poate parea usor neobisnuita. Poate te astepti ca toate exercitiile benefice sa poata fi combinate fara prea multa planuire in prealabil. Citeste in continuare, s-ar putea sa iti doresti sa iti regandesti antrenamentele, daca ele includ atat vaslit cat si antrenamente de forta.

Ce se intampla cand combinam cele doua tipuri de exercitii?

Multi oameni combina antrenamentul de forta cu antrenamentul de anduranta in aceeasi sesiune, inclusiv atletii profesionisti. Insa date recente ar indica faptul ca un antrenament ce include atat exercitii de forta, cat si de anduranta, in aceeasi sesiune, ar fi mai putin eficient in dezvoltarea fortei si andurantei decat un antrenament simplu.

Practic, acest lucru inseamna ca obiectivele tale ar putea fi afectate negativ de acel antrenament de anduranta pe care il faci in aceeasi sesiune cu un antrenament de forta. De ce s-ar intampla acest lucru?

In primul rand, cardio (in acest caz, utilizarea unui aparat de vaslit) poate provoca oboseala musculara crescuta, reducand capacitatea de a ridica greutati mai grele. Un alt factor este faptul ca lucrul cu greutati ajuta la dezvoltarea fibrelor musculare cu declansare rapida, pe cand activitatile de anduranta le dezvolta pe cele cu declansare lenta. Acest lucru inseamna ca poate fi influentata negativ capacitatea de a dezvolta forta de contractie rapida necesara ridicarii greutatilor mai mari.

Cel mai bun mod de a combina vaslitul cu antrenamentele de forta

Asadar, care este solutia pentru antrenamente mai eficiente, sa alegi doar una dintre cele doua tipuri de antrenamente? Nu, deoarece este complet realizabil sa te antrenezi atat pentru forta, cat si pentru rezistenta (adica sa vaslesti si sa ridici greutati), trebuie doar sa te gandesti putin mai atent la structura antrenamentului.

Dupa cum am subliniat mai sus, sa depui effort 30-45 de minute pe un aparat de vaslit si apoi sa ridici haltere probabil nu va fi cea mai eficienta modalitate de antrenament. Ce este de facut? Evita greutatile si vaslitul in acelasi antrenament, pastreaza-le separat intr-o rutina precum:

  • Luni – Greutati
  • Marti – Vaslit
  • Miercuri – Odihna
  • Joi – Greutati
  • Vineri – Vaslit

De asemenea, asculta-ti corpul. Vaslitul foloseste peste 80% din musculatura, ceea ce inseamna ca nu vrei sa subestimezi impactul acestei activitati asupra muschilor si sa te supraantrenezi cu greutati, sau sa exagerezi vaslind dupa ridicarea unor greutati mari.

Stretching-ul este important dupa ambele tipuri de antrenamente, pentru a-ti relaxa muschii. Vei descoperi ca atat vaslitul cat si ridicarea de greutati pot conduce la incordarea flexorilor soldului, asa ca aceasta este o zona pe care poate doresti sa te concentrezi cu adevarat in timpul sesiunii de stretching.

Photo by Victor Freitas on Unsplash