Cum tratezi un adolescent razvratit?

de

Iată o întrebare pe care mulți experți o studiază și căreia încă nu i-au găsit un răspuns clar. Fiecare individ este unic și fiecare reacționează diferit la mediul în care trăiește. De asemenea, este important de știut și de înțeles faptul că adolescența este o perioadă dificilă din viața oricărei persoane, iar părinții ar trebui să fie mai înțelegători și mai dispuși să asculte ofurile copiilor lor. Este dificil pentru un adolescent să înțeleagă de ce părinții nu pot să îi ofere tot ce își dorește și de ce aceștia îi urmăresc cu atenție fiecare pas. Cu toate acestea, cu multă răbdare și cu un compromis din partea ambelor părți, acest veșnic conflict dintre părinți și adolescenți poate fi stins.

Iată câteva sfaturi de care poți să ții cont atunci când ai de a face cu un adolescent răzvrătit. Deși nouă, adulților, motivele răzvrătirii ni se pot părea complet lipsite de sens, adolescenții le percep ca fiind niște probleme de “viață și de moarte”.

1. Renunță la pretențiile exagerate

În ziua de azi a pornit o adevărată competiție între părinți în ceea ce privește aptitudinile copiilor lor. Fiecare părinte vrea ce e mai bun pentru puiul lui, dar sunt anumite limite care nu trebuie depășite. Atunci când îți duci copilul de mic și la înot și la karate și la fotbal, îl mai înscrii și la un club de lectură, de dans sau șah și mai vrei să aibă și rezultate bune și la școală, poate ar trebui să faci un pas înapoi și să accepți că cel care are anumite probleme ești chiar tu. Nu poți să îți transformi copilul într-o extensie a personalității și dorințelor tale. El este foarte capabil și îndreptățit să îți spună ce îi place să facă și la ce cursuri vrea să se înscrie. Dacă atunci când este mic poate acceptă pretențiile tale, atunci când va ajunge la adolescență pregătește-te să faci față unei răzvrătiri.

2. Acordă-i atenția necesară

Poate ești genul de om care consideră că un copil nu trebuie răsfățat foarte mult și ale cărui principii de parenting nu sunt orientate neapărat către nevoile copilului, dar trebuie să știi să faci diferența între răsfăț și între a fi aproape de copilul tău. Dacă te-ai obișnuit încă de când era mic să nu acorzi prea mare atenție lucrurilor care îl supără și îl nemulțumesc, este foarte posibil să păstrezi acest obicei și în perioada adolescenței, fapt care poate genera o prăpastie de comunicare între voi. Ai grijă să îl întrebi ce anume îl nemulțumește, sfătuiește-l cum să treacă peste un moment dificil și cum poate să rezolve anumite probleme. Încearcă să nu îl judeci și să nu râzi de sentimentele lui.

3. Spune-i că îl iubești

Fie din cauza felului în care ai crescut chiar tu, fie că ești o fire mai rece, consideri că nu trebuie să îi arăți copilului că îl iubești și că ai face orice pentru el, tocmai pentru a evita să ai de-a face mai târziu cu un adolescent răzvrătit. Numai că este foarte posibil ca planul tău să meargă tocmai pe dos. Fiecare adolescent răzvrătit are impresia că nimeni nu îl iubește, că nimănui nu îi pasă de el, așa că nu are rost să aibă un comportament adecvat, să aibă rezultate bune la școală, pentru că oricum nu îi pasă nimănui.

4. Cunoaște-i prietenii

Ai grijă, însă, să nu cazi în cealaltă extremă, cea a părintelui despotic. De aici și până la un adolescent răzvrătit nu mai e decât un pas. Spune-i că își poate aduce câțiva prieteni acasă pentru a juca jocuri video sau pentru a vedea un film sau organizează-i o zi de naștere acasă. Astfel, îi poți cunoaște mai bine prietenii fără să dai impresia că vrei să îl controlezi. În cazul în care unul dintre prieteni nu prezintă încredere și ți se pare că l-ar putea influența negativ pe copilul tău, acționează cu diplomație. Încearcă să vorbești cu el și vezi dacă impresia ta este una corectă sau nu. În funcție de răspuns, caută cea mai bună soluție pentru a îndepărta din anturaj prietenul nedorit. O idee bună ar fi chiar să discuți cu copilul tău.

5. Creează o atmosferă plăcută în familie

Nimic nu afectează mai mult un copil decât certurile din familie. Încearcă, împreună cu partenerul de viață, să evitați certurile inutile și să vă concentrați mai mult asupra copilului. O atmosferă plăcută în familie îi poate da încredere în el și există toate șansele să nu se transforme într-un adolescent răzvrătit sau, dacă deja este unul, să îl aduci pe linia de plutire.