Cum incurajezi adolescentul sa faca mai multa miscare

de

Pentru adolescenti sunt disponibile zeci de sporturi diferite, de la inot, mers pe jos, alergare, tenis, fotbal, baschet, fotbal american si multe altele. Atunci cand te gandesti la cele mai bune sporturi pentru adolescentul tau, ar trebui sa tii cont si de exercitiile de intarire a muschilor si a oaselor. Combinarea aerobicului cu intarirea muschilor si a oaselor contribuie, in mare masura, la promovarea unui stil de viata sanatos pentru adolescentul tau.

Ce sporturi ar trebui sa incurajezi?

Ei bine, activitatile fizice vin in multe forme diferite si este o idee buna sa incurajam o activitate care acopera exercitiile aerobice, precum si intarirea oaselor si muschilor. De exemplu, daca fiul tau joaca baschet in fiecare zi, baschetul va acoperi toate cele trei aspecte mentionate mai sus.

Gimnastica este un alt exemplu bun, deoarece incurajeaza activitatea musculara, osoasa si aeroba. Asa ca incearca sa iti ghidezi adolescentul sa gaseasca o activitate care sa acopere cele trei nevoi. Este de luat in considerare faptul ca specialistii in dezvoltarea copiilor si adolescentilor sugereaza, adesea, adoptarea unor sporturi care pot fi mentinute pe tot parcursul vietii, cum ar fi golf, jogging, tenis, schi sau ciclism.

Cum ar trebui sa reactionezi daca adolescentul manifesta interes pentru activitati fizice percepute ca fiind mai periculoase? Spre exemplu, mersul pe skateboard poate fi periculos daca nu este practicat in siguranta, adica cu echipamentul de protectie potrivit, cu cunoasterea tehnicilor de baza, si respectarea regulilor de circulatie.

Daca poti sa faci o intelegere cu adolescentul tau ca va purta echipamentul si va fi atent, skateboarding-ul este o alegere buna ca activitate fizica, mai ales ca activitate cardio. In plus, ii va dezvolta adolescentului echilibrul si coordonarea, si il poate invata responsabilitatea pentru sine si pentru cei din jur.

Uita-te si la stilul tau de viata

Daca adolescentul tau nu pare sa manifeste interes pentru sport, poate ca ai putea sa il ajuti. Chiar daca pare ca ti se opun adesea la varsta adolescentei, copiii inca invata de la parinti si ii imita chiar si la varsta aceasta.

Prin urmare, daca exercitiile fizice nu fac parte din rutina ta, nu ar fi de mirare ca adolescentul tau sa nu fie prea interesat de ele. Cu cat incurajezi mai devreme un stil de viata activ, cu atat mai bine, dar niciodata nu este prea tarziu.

Iata cateva sfaturi:

  • Faceti activitatea fizica parte din rutina zilnica ca familie, fie ca mergeti in plimbari pe jos sau cu bicicleta, participati la sporturi impreuna (de exemplu, un joc de tenis), sau incurajati mersul pe jos pana la supermarket si in alte locuri
  • Du-ti adolescentul la evenimente sportive si, daca ii place un anumit sport, incurajeaza-l sa-l practice
  • Cumpara un aparat fitness pentru acasa si incurajeaza intreaga familie sa il foloseasca
  • Vizitati impreuna locuri unde se practica sporturi – parcul local, un teren de fotbal, piscina, un centru comunitar sau similar
  • Limiteaza timpul petrecut in fata ecranelor, atat pentru adolescent cat si pentru adulti.

Photo by Chanan Greenblatt on Unsplash