De ce ciclismul montan te face sa te simti grozav

de

Ciclismul montan are numeroase beneficii pentru sanatatea fizica, insa asta nu inseamna ca modul in care sanatatea noastra mintala beneficiaza de pe urma acestui sport este de neglijat. Dimpotriva, acest sport plin de adrenalina are toate ingredientele necesare imbunatatirii starii noastre mentale si emotionale, mai ales in societatea de astazi, in care sursele de stres sunt multiple.

Iata care sunt aceste „ingrediente” benefice:

  1. Endorfinele

Ca orice alta activitate ce presupune efort fizic destul de intens, ciclismul montan este o forma de exercitiu fizic ce conduce la eliberarea de endorfine, hormoni care ne dau o stare de bine, reducand stresul si anxietatea. Mai mult, prin exercitiu fizic, organismul nostru invata si cum sa gestioneze mai bine cortizolul, al carui nivel poate deveni foarte ridicat atunci cand suntem stresati.

  1. Miscarea in aer liber

In ultimii ani stiinta a explorat din ce in ce mai mult legatura dintre starea de spirit a oamenilor si natura. Beneficiile miscarii in aer liber sau chiar a repausului intr-o zona naturala, departe de zgomotul si aspectul artificial al orasului, sunt destul de mari, in special pentru persoanele care sufera de depresie.

Pe o bicicleta de munte nu numai ca faci efort fizic destul de intens ci vei fi, adesea, inconjurat si de privelisti naturale ce te vor ajuta sa te deconectezi.

  1. Entuziasmul

Una dintre problemele majore ale celor care sufera de anxietate sau depresie este ca bucuria si entuziasmul devin din ce in ce mai rare, fiind inlocuite de teama, oboseala, si senzatia ca fiecare zi este la fel. Prin urmare, anticiparea unei zile de ciclism montan, alaturi de prieteni, poate fi un motiv nou de bucurie si entuziasm.

  1. Sentimentul ca apartii unei comunitati

Fie ca mergi pe munte cu prietenii sau cu un grup de pasionati de ciclism, te vei simti mai bine facand parte dintr-un grup cu care imparti aceleasi interese. In plus, intr-un grup sprijinul reciproc este foarte important, ceea ce inseamna ca vei avea pe cineva alaturi, si ca tu poti oferi sprijin celorlalti. Alaturi de un grup, te poti bucura mai mult de micile si marile victorii obtinute pe un traseu.

  1. Realizarile

Daca ai avut cateva zile proaste, sau te lupti cu anxietatea sau depresia, starea ta de spirit nu va fi una pozitiva, si poti incepe chiar sa simti ca esecul este mereu prezent in viata ta. Insa completarea unui traseu montan, sau pur si simplu faptul ca ai reusit sa iesi din casa pentru putina miscare, sunt realizari ce te pot ajuta sa te simti mai bine in pielea ta.

  1. O noua perspectiva

Uneori, putem fi prinsi excesiv in propriile ganduri, uitand sa privim viata dintr-o perspectiva mai larga sau, pur si simplu, una noua. Petrecand timp in natura, folosindu-ti mintea si corpul facand miscare in mijlocul unor peisaje frumoase, iti poti da seama ca viata are multe de oferit, chiar daca, la nivel personal, ai o perioada mai proasta.

Sursa imagine Tobias Bjerknes de pe Unsplash