Operatiuni de intretinere pentru siguranta unei motociclete

de

Câți dintre noi preferăm să ne cumpărăm o mașină? Dar o motocicletă? Aș îndrăzni să spun că numărul celor care vor alege întotdeauna un vehicul pe 4 roți în detrimentul unuia pe două, este însemnat. Dar ceea ce am afirmat eu anterior nu trebuie să fie literă de lege. Era doar o simplă generalizare, o părere personală. Știu foarte bine că mulți dintre voi aveți și motociclete.

Ce anume v-a determinat să vă cumpărați una? Probabil că este mai ușor de întreținut. Sau mai simplu de parcat. Într-adevăr, motocicletele nu ocupă un spațiu la fel de mare ca mașinile, deci, teoretic, pot fi lăsate cam oriunde, fără să incomodeze trecătorii care merg pe trotuar sau pe ceilalți participanți la trafic de pe șosea. De asemenea, fiind mai mici, vă puteți strecura cu ele printre mașini mult mai ușor, evitând, în anumite cazuri, să fiți prinși în ambuteiaje.

Și, nu în ultimul rând, dacă sunteți tineri, probabil că vreți să vă simțiți mai liberi, mai rebeli și să goniți pe două roți, cu vântul în față. Nu este nimic rău în asta, un pic de adrenalină și de senzații tari nu strică nimănui (atât timp cât nu sunt puși în pericol cei din jur).

Indiferent de motivul pentru care ați ales să dețineți o motocicletă, trebuie să nu uitați un lucru important: ea are nevoie frecventă de reparații și întreținere, uneori chiar mai mult decât o mașină. De aceea, este important să știți ce anume operațiuni trebuie făcute pentru a vă menține motocicleta într-o stare de funcționare impecabilă.

Cum se păstrează o motocicletă în stare bună?

Pentru orice vehicul, grija pe care i-o acordăm este secretul prelungirii vieții lui. Pentru anumite reparații sau inspecții, avem nevoie de ajutorul unui specialist. Altele, le putem face personal, dacă ne pricepem la mecanică și dacă avem la îndemână cartea tehnică a motocicletei, furnizată de producător.

Nu putem spune niciodată că am terminat cu reparațiile sau întreținerea, acestea fiind două procese care se vor face pe toată durata de viață a motocicletei. Vom fi nevoiți să scoatem bani din buzunar periodic, dar numai așa vom fi siguri că vehiculul pe care îl conducem este sigur și pregătit de drum.

Verificări frecvente ale următoarelor componente/piese

Mai jos am trecut o parte din componentele/piesele care trebuie verificate din când în când, pentru a se asigura funcționarea lor optimă:

– cauciucuri

– filtru de benzină

– frânele

– lanț

– baterie

Cauciucurile

Se vor menține mereu umflate la o presiune corectă, pentru o mai bună manevrabilitate și un mai bun echilibru al motocicletei. Se vor verifica periodic, pentru a se determina dacă mai este nevoie a fi umflate sau pentru a se identifica eventualele urme de uzură.

Filtrul de benzină

Ar trebui să fie mereu curat, fără urme de mizerii în el și fără resturi care ar putea să-l înfunde. Se schimbă o dată la doi ani. De preferat, se înlocuiește cu unul original, recomandat de producător, pentru o funcționare corectă a motocicletei.

Frânele

Extrem de importante. Trebuie inspectate periodic și testate, pentru a se evita posibile accidente. Se completează lichidul de frână consumat și se schimbă anual, iar saboții ori discurile de frână se înlocuiesc dacă par uzați.

Bateria

Se menține încărcată la capacitate maximă, altfel motocicleta nu va mai porni la fel de ușor. Se verifică și cablurile electrice, înlocuindu-se cele care prezintă defecte.

Orice problemă care apare, oricât de mică pare, trebuie rezolvată imediat, pentru că, dacă se agravează, poate fi mai greu și mai costisitor de reparat pe viitor, sau poate pune în pericol integritatea motocicletei și a celui care o conduce! Dacă nu sunteți siguri pe voi și nu știți cum să reparați o anumită defecțiune, apelați la un mecanic profesionist!