Operatiuni de intretinere pentru siguranta unei motociclete

de

C├ó╚Ťi dintre noi prefer─âm s─â ne cump─âr─âm o ma╚Öin─â? Dar o motociclet─â? A╚Ö ├«ndr─âzni s─â spun c─â num─ârul celor care vor alege ├«ntotdeauna un vehicul pe 4 ro╚Ťi ├«n detrimentul unuia pe dou─â, este ├«nsemnat. Dar ceea ce am afirmat eu anterior nu trebuie s─â fie liter─â de lege. Era doar o simpl─â generalizare, o p─ârere personal─â. ╚śtiu foarte bine c─â mul╚Ťi dintre voi ave╚Ťi ╚Öi motociclete.

Ce anume v-a determinat s─â v─â cump─âra╚Ťi una? Probabil c─â este mai u╚Öor de ├«ntre╚Ťinut. Sau mai simplu de parcat. ├Äntr-adev─âr, motocicletele nu ocup─â un spa╚Ťiu la fel de mare ca ma╚Öinile, deci, teoretic, pot fi l─âsate cam oriunde, f─âr─â s─â incomodeze trec─âtorii care merg pe trotuar sau pe ceilal╚Ťi participan╚Ťi la trafic de pe ╚Öosea. De asemenea, fiind mai mici, v─â pute╚Ťi strecura cu ele printre ma╚Öini mult mai u╚Öor, evit├ónd, ├«n anumite cazuri, s─â fi╚Ťi prin╚Öi ├«n ambuteiaje.

╚śi, nu ├«n ultimul r├ónd, dac─â sunte╚Ťi tineri, probabil c─â vre╚Ťi s─â v─â sim╚Ťi╚Ťi mai liberi, mai rebeli ╚Öi s─â goni╚Ťi pe dou─â ro╚Ťi, cu v├óntul ├«n fa╚Ť─â. Nu este nimic r─âu ├«n asta, un pic de adrenalin─â ╚Öi de senza╚Ťii tari nu stric─â nim─ânui (at├ót timp c├ót nu sunt pu╚Öi ├«n pericol cei din jur).

Indiferent de motivul pentru care a╚Ťi ales s─â de╚Ťine╚Ťi o motociclet─â, trebuie s─â nu uita╚Ťi un lucru important: ea are nevoie frecvent─â de repara╚Ťii ╚Öi ├«ntre╚Ťinere, uneori chiar mai mult dec├ót o ma╚Öin─â. De aceea, este important s─â ╚Öti╚Ťi ce anume opera╚Ťiuni trebuie f─âcute pentru a v─â men╚Ťine motocicleta ├«ntr-o stare de func╚Ťionare impecabil─â.

Cum se păstrează o motocicletă în stare bună?

Pentru orice vehicul, grija pe care i-o acord─âm este secretul prelungirii vie╚Ťii lui. Pentru anumite repara╚Ťii sau inspec╚Ťii, avem nevoie de ajutorul unui specialist. Altele, le putem face personal, dac─â ne pricepem la mecanic─â ╚Öi dac─â avem la ├«ndem├ón─â cartea tehnic─â a motocicletei, furnizat─â de produc─âtor.

Nu putem spune niciodat─â c─â am terminat cu repara╚Ťiile sau ├«ntre╚Ťinerea, acestea fiind dou─â procese care se vor face pe toat─â durata de via╚Ť─â a motocicletei. Vom fi nevoi╚Ťi s─â scoatem bani din buzunar periodic, dar numai a╚Öa vom fi siguri c─â vehiculul pe care ├«l conducem este sigur ╚Öi preg─âtit de drum.

Verific─âri frecvente ale urm─âtoarelor componente/piese

Mai jos am trecut o parte din componentele/piesele care trebuie verificate din c├ónd ├«n c├ónd, pentru a se asigura func╚Ťionarea lor optim─â:

– cauciucuri

– filtru de benzin─â

– fr├ónele

– lan╚Ť

– baterie

Cauciucurile

Se vor men╚Ťine mereu umflate la o presiune corect─â, pentru o mai bun─â manevrabilitate ╚Öi un mai bun echilibru al motocicletei. Se vor verifica periodic, pentru a se determina dac─â mai este nevoie a fi umflate sau pentru a se identifica eventualele urme de uzur─â.

Filtrul de benzin─â

Ar trebui s─â fie mereu curat, f─âr─â urme de mizerii ├«n el ╚Öi f─âr─â resturi care ar putea s─â-l ├«nfunde. Se schimb─â o dat─â la doi ani. De preferat, se ├«nlocuie╚Öte cu unul original, recomandat de produc─âtor, pentru o func╚Ťionare corect─â a motocicletei.

Frânele

Extrem de importante. Trebuie inspectate periodic ╚Öi testate, pentru a se evita posibile accidente. Se completeaz─â lichidul de fr├ón─â consumat ╚Öi se schimb─â anual, iar sabo╚Ťii ori discurile de fr├ón─â se ├«nlocuiesc dac─â par uza╚Ťi.

Bateria

Se men╚Ťine ├«nc─ârcat─â la capacitate maxim─â, altfel motocicleta nu va mai porni la fel de u╚Öor. Se verific─â ╚Öi cablurile electrice, ├«nlocuindu-se cele care prezint─â defecte.

Orice problem─â care apare, oric├ót de mic─â pare, trebuie rezolvat─â imediat, pentru c─â, dac─â se agraveaz─â, poate fi mai greu ╚Öi mai costisitor de reparat pe viitor, sau poate pune ├«n pericol integritatea motocicletei ╚Öi a celui care o conduce! Dac─â nu sunte╚Ťi siguri pe voi ╚Öi nu ╚Öti╚Ťi cum s─â repara╚Ťi o anumit─â defec╚Ťiune, apela╚Ťi la un mecanic profesionist!