Principalele beneficii ale antrenamentelor de tip HIIT

de

Daca antrenamentul pe care il practici nu mai da rezultatele scontate si esti in cautarea unuia nou, antrenamentul de tip HIIT poate fi alegerea ideala pentru tine.

Antrenamentele de tip HIIT (high intensity interval training) se bazeaza pe executarea unor exercitii la intensitate mare, alternate cu scurte perioade de o intensitate mai redusa, de recuperare a fortelor. Acest tip de antreanament poate fi executat atat in sala de fitness, cu greutati sau la aparate multifunctionale, dar si in afara salii, in ciclism, alergare, etc.

Daca nu esti convins inca de eficienta acestui tip de antrenament, iata 3 aspecte ce te-ar putea convinge.

1. Mai multa eficienta

Antrenamentul pe intervale este mult mai eficient decat unul obisnuit, executat la o intensitate moderata, liniara. In plus, acesta este ideal pentru cei care au timp limitat de petrecut la sala, caci 20-30 de minute sunt suficiente pentru un astfel de antrenament. Astfel, chiar daca vei petrece mai putin timp la sala, vei munci mai mult caci va trebui sa depui maximul de efort pentru fiecare interval.

De asemenea, trebuie mentionat ca un astfel de antrenament poate fi practicat oriunde, nu doar in sala de fitness, si de catre orice sportiv, indiferent ca e atlet, inotator, fotbalist si asa mai departe.

3. Iti imbunatatesti sanatatea sistemului cardiovascular

Chiar daca la inceput iti va fi greu sa faci fata unui astfel de antrenament, cu timpul ritmul cardiac nu va mai fi la fel de crescut dupa terminarea unui interval, iar tu vei castiga o forma fizica din ce in ce mai buna, dar si mai multa anduranta. De exemplu, daca vrei sa participi la un maraton, o idee buna este sa combini antrenamentele de tip HIIT cu cele pe care le practici in mod obisnuit, astfel incat sa iti cresti cat mai mult rezistenta.

In plus, in timpul exercitiilor intense vei arde mult mai multe calorii decat in mod obisnuit, asadar un astfel de antrenament da rezultate foarte bune si pentru cei care vor sa scape de kilogramele in plus.

3. Il poti adapta nevoilor tale

In cazul antrenamentelor obisnuite, nu e un secret ca organismul se obinuieste cu ele si ca trebuie schimbate periodic pentru a obtine rezultatele dorite. In schimb, la antrenamentele pe intervale poti modifica oricand intensitatea executiei. Astfel, daca azi simti ca ti-a fost foarte usor sa pedalezi, de exemplu, 30 de minute, maine incearca sa cresti viteza de pedalare, astfel incat sa iti setezi o noua limita. Asadar, poti adapta acest tip de antrenament in functie de nevoi, oricand doresti, si evita astfel plafonarea in timpul exercitiilor.

In concluzie, iata ca antrenamentele de tip HIIT vin la pachet cu numeroase beneficii atat in ce priveste sanatatea cat si rezistenta fizica, deci merita sa le iei in calcul atunci cand esti in cautarea unui nou antrenament care sa te ajute sa iti depasesti limitele.