Un router este o piesă electronică care unește mai multe stații (calculatoare sau alte produse de acest fel) împreună, în aceiași rețea. De exemplu dacă aveți conexiune la internet acasă și doriți să conectați la net și desktopul și laptopul atunci aveți nevoie de un router.
Dacă doriți să conectați și tableta, telefonul sau alt device la internet atunci aveți nevoie de un wireless router, adică un router fără fir. Telefoanele și tabletele nu pot fi conectate cu fir la router. Nu vă speriați însă, majoritatea routerelor sunt wireless și de asemenea nici nu costă cu mult mai mult decât celelalte.
Există atât de multe modele de routere pe piață încât singurul criteriu de selecție a acestora de către cumpărători a ajuns să fie prețul. Mai jos o să vă spunem care sunt lucrurile pe care trebuie să le verificați în momentul în care doriți să achiziționați un router.
Să vă găsiți un router potrivit pentru acasă sau pentru firmă poate fi frustrant la început, dar dacă faceți alegerea bună de la început, nu va mai trebui să faceți upgrade la el pentru câțiva ani buni. Trebuie să vă gândiți de la început cât de performant doriți să fie acest router. Îi veți folosi la maxim potențialul? Dacă vreți să îl cumpărați doar pentru a face o rețea acasă pentru laptop atunci nu o să vă coste mai mult de 150 RON. Dacă însă doriți securitate, control parental, posibilitatea de conectare a imprimantelor la el, atunci prețul crește simțitor.
Multă lume se uită la review-urile lăsate de către utilizatori pe site-urile comercianților, însă acestea pot fi înșelătoare. De exemplu performanța wireless poate varia foarte mult de la o locație la alta. Pentru că cuiva nu i-au plăcut performanțele routerului nu înseamnă că nici dumneavoastră nu o să vă placă.
Mai jos găsiți câteva din caracteristicile la care ar trebui să acordați atenție când cumpărați un router:
Aveți nevoie de un router wireless sau vă ajunge doar un router normal? Dacă biroul unde aveți calculatorul este biroul pe care țineți și laptopul atunci cu siguranță nu aveți nevoie de router wireless. Puteți muta cablul de la calculator la laptop. Poate chiar nu aveți nevoie deloc de router.
Cat și cum folosiți internetul? O persoană care locuiește singură în casă nu are aceleași nevoi de viteză a netului precum are nevoie un gamer, o persoană care face mult download sau o firmă. Un router cu o singură bandă ar fi suficient. Pe de altă parte, dacă sunt mai multe persoane care utilizează netul ar fi bine să cumpărați un router cu două benzi.
Câți Mbps să aibă? Pe cutiile routerelor o să vedeți scrise niște cifre de genul 300Mbps, 900Mbps.. Ce sunt acestea? Acum ceva timp viteza standard de transfer a unui router era de 300Mbps. Pentru a determina această viteză se făceau niște teste în laboratoare, în condiții optime, fără interferențe din afară. De atunci routerele au avansat destul de mult. Acum găsim pe piață chiar și cifre de genul 1900Mbps. Aceste cifre nu trebuie să vă fure ochii. E puțin probabil ca dumneavoastră să aveți nevoie de astfel de performanțe din partea routerului. Doar serverele de internet folosesc routerele la capacitatea lor maxima. Să nu vă faceți impresia că viteza routerului dumneavoastră este direct corelată cu viteza internetului dumneavoastră. Aceasta depinde de operatorul de internet.
Securitate? Marea majoritate a routerelor suportă acum cel mai ridicat nivel de securitate, WPA2. Dacă vreți să vă cumpărați un router asigurați-vă că suportă WPA2. Dacă aveți copii gândiți-vă să cumpărați un router cu control parental.
Dacă doriți să faceți această achiziție pe termen lung atunci într-adevăr trebuie să vă uitați la ce dotări mai are în plus. Un router cu slot SD ar fi indicat, pentru depozitare de informații. Porturile USB sunt la modă acum mai ales pentru conectarea la imprimante dar și la device-uri externe, cum ar fi harddiskurile.
0 Comentarii