Vestea bună, când vine vorba despre construirea unei case de la zero, este că poți avea în ea tot ceea ce ți-ai dorit. O poți face așa după cum vrei, poate avea multe camere, o formă aparte, mai multe etaje sau poate fi vopsită într-o culoare obișnuită, ori într-una nebună, care sare imediat în ochi. Din moment ce tu ești cel care îi dă naștere, îți poți exersa creativitatea după bunul plac.
Vestea proastă (pentru că există și așa ceva) este că, dacă nu planifici totul până la ultimul detaliu, se pot face greșeli destul de costisitoare, care vor necesita timp și bani în plus pentru a fi remediate (presupunând că s-au descoperit la timp). Orice clădire care trebuie construită de la zero trebuie să aibă în spate un plan bine pus la punct, la fel cum aceeași atenție trebuie acordată și la conceperea și fabricarea unei mașini sau a unui avion.
Înainte de a pune în aplicare ideile pe care le avem, va trebui să le analizăm cu atenție și să ne asigurăm că sunt practice. Ca în orice altă situație, riscuri pot să apară și aici. Dacă suntem atenți și le observăm din timp, ne va fi mai ușor să le evităm. Iată ce trebuie făcut pentru a minimiza surprizele neplăcute…
1. Alegerea cu atenție a arhitectului care va proiecta casa
Pentru a putea fi construită fizic, o casă trebuie ca, mai întâi, să ia o formă pe hârtie sau într-un program computerizat special de proiectare. De acest lucru se ocupă proiectantul sau arhitectul. Iar el nu lucrează pe gratis, ci va trebui plătit.
Cel mai bine este să vă înțelegeți cu el pentru o sumă fixă. Dacă îl veți plăti la oră, s-ar putea să vă coste mult mai mult. De regulă, proiectul pe care el îl face suferă mai multe modificări, iar asta înseamnă timp în plus pierdut de arhitect, pentru care vă va taxa.
Un alt lucru la care trebuie să fiți atenți, este ce anume program folosește pentru proiectarea casei. De preferat, să fie unul 3D, pentru a putea vizualiza mai bine casa și pentru a putea înțelege cum se va prezenta ea în teren.
2. Analizarea planurilor finale
Chiar dacă planul casei pare perfect, el tot trebuie luat la bani mărunți înainte de începerea construcției. Nu trebuie neglijat nici un aspect, altfel, când va veni momentul ridicării casei, pot apărea surprize neașteptate și costuri ascunse.
Când planul este finalizat, se va printa și pe o foaie de hârtie și se va urmări ca toate detaliile incluse în proiect să fie cât se poate de vizibile, dar și corecte.
3. Alegerea unui constructor dispus să aducă modificări planului pe loc
Uneori, este posibil să intervină anumite schimbări în planul inițial. Tocmai de aceea, constructorul trebuie să fie dispus să le facă. Multora dintre ei nu le convine o asemenea situație. Iată de ce este nevoie să lucrați cu un constructor care poate face modificările cerute imediat și fără obiecții!
4. Documentarea legată de compania de construcții care va duce proiectul la sfârșit
Trebuie să aflați câteva detalii în ceea ce privește constructorul. Câtă experiență are? A mai realizat și alte proiecte asemănătoare? Dacă da, la ce prețuri? În cât timp poate finaliza proiectul? Ce materiale se vor folosi? Dacă se poate, vizitați și alte clădiri pe care le-a construit respectiva firmă, pentru a vă face o idee despre calitatea muncii ei.
0 Comentarii