“Eu am întrebat-o şi am zis: „A cui fată eşti?” Ea a răspuns: „Sunt fata lui Betuel, fiul lui Nahor şi al Milcăi.” I-am pus veriga în nas şi brăţările la mâini.
Apoi am plecat capul, m-am aruncat cu faţa la pământ înaintea Domnului şi am binecuvântat pe Domnul Dumnezeul stăpânului meu, Avraam, că m-a călăuzit pe calea cea dreaptă, ca să iau pe fata fratelui stăpânului meu pentru fiul lui.” (Geneza 24:47-48)
Paradoxul daruirii cadourilor este dat de o combinatie dintre doi factori aparent diferiti, si anume de materialism si dragostea fata de aproape. A darui ceva ieftin poate fi privit ca pe o lipsa de interes fata de o persoana, iar materialismul nu are nicio legatura cu iubirea fata de aproape (sau cel putin asa ar trebui).
Sa vedem si ce spune religia in aceasta privinta.
“In ebraica, cuvantul pentru iubire este ahava”, spune rabinul Shmuel Veffer. “Baza cuvantului este hav, ce inseamna a darui. (..) Acest lucru ne arata faptul ca a darui are legatura cu viziunea Domnului despre actiunile ce definesc iubirea.”
Rabinul Eliyahu Eliezer Dessler indica faptul ca a darui un cadou cuiva drag sporeste iubirea pe care o purtam pentru acea persoana.
Asta explica de ce un parinte simte atat de multa dragoste pentru un nou nascut. “Atunci cand dam fara a astepta ceva in schimb, iubirea pentru acel om devine mai complexa,” spune Veffer. “In Biblie, daruinta este considerata un fapt spiritual deoarece Dumnezeu ne daruieste constant lucruri materiale si imateriale.”
Rabinul Veffer ne explica in continuare ca Dumnezeu a creat o lume colorata plina de lucruri frumoase pentru a-Si arata dragostea fata de omenire. Lumea ar fi putut sa fie incolora, iar mancarea ar fi putut sa fie insipida, cu gust de carton. (..) Frumusetea si diversitatea lumii in care traim este o reflexie a iubirii Domnului pentru copiii sai si dorinta Lui de a ne face viata frumoasa.”
Cu ocazia sarbatorilor sau a aniversarilor, oamenii au ocazia sa foloseasca daruinta pentru scopul sau primordial: acela de a adanci conexiunea dintre oameni. Rabinul Veffer trage concluzia ca “a darui este un mod minunat de a ne apropia si mai mult de cei dragi si de a arata cat de mult ne pasa dei.
Un cadou nu reprezinta doar obiectul in sine. Acesta reprezinta aspectul material din spatele afectiunii fata de aproape.”
0 Comentarii