Cum alegi tipografia potrivită pentru proiectul tău?

publicat de Bogdan Irimia

4 noiembrie 2019

Atunci când derulezi un proiect de care depinde reputația ta ca și companie este de la sine înțeles că vei alege cea mai bună echipă cu care să pornești la drum, cei mai calificați oameni, parteneri pe măsură și, bineînțeles, servicii adiționale de cea mai bună calitate.

Acțiunile descrise mai sus sunt perfect valabile și atunci când ești în căutarea unei tipografii. Indiferent de serviciile de care ai nevoie, acestea trebuie să fie la cele mai înalte standarde și la cel mai bun raport calitate/preț posibil.

Lasând la o parte alte introduceri și descrieri, ce nu vă pot ajuta practic în alegerea unei tipografii, iată care sunt aspectele ce trebuie urmărite atunci când contractăm un astfel de serviciu.

1. Reputație și costuri

Chiar dacă nu ești dispus să plătești un preț foarte mare pentru serviciile pe care le vei contracta, nu înseamnă că trebuie să apelezi la o tipografie ”no-name” sau care nu are recenzii prea bune din partea clienților. Documentează-te, alege firma care se pliază cel mai bine pe nevoile tale și încearcă să negociezi un preț convenabil pentru ambele părți.

Și cum Internetul este cel mai bun prieten al tău în astfel de situații, la o simplă căutare vei descoperi o listă întreagă de astfel de firme. De exemplu, poți căuta tipografie Brasov și să alegi apoi serviciile pe care ți le dorești, fără a fi nevoie să te deplasezi de la o firmă la alta în căutare de informații care să te ajute în luarea celei mai bune decizii pentru tine și afacerea ta.

În final, mai bine plătești un pic mai mult pe un produs de calitate, care să te ajute în promovarea afacerii tale, de exemplu, decât să primești un produs de foarte proastă calitate, pe care nu îl poți folosi.

2. Servicii

Puține sunt tipografiile care sunt specializate pe mai multe domenii. Astfel, unele se pot ocupa mai bine de printarea materialelor tipizate (facturi, chitanțe), în timp ce altele pot fi mai bune în producția publicitară, în tipărirea de flyere, pliante, reviste, cărți de vizită, cutii de pizza etc.

De aceea, atunci când alegi o tipografie trebuie să știi exact de ce tip de serviciu ai nevoie. Știind acest lucru și solicitând în mod expres o comandă anume, elimini din start riscul ca firma respectivă să nu aibă aparatura sau cunoștințele necesare pentru a-ți furniza un produs finit de calitate.

3. Tehnologie

În funcție de cât de amplu este proiectul pentru care vrei să contractezi o tipografie, trebuie să ai în vedere și tipul de tehnologie folosit de firmele vizate.

Tipar digital

Tipografia digitală (laser, inkjet) s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și la noi în țară. Această tehnologie presupune reproducere unor informații digitale (texte, imagini) direct pe mediul de tipărire (hârtie, carton, etc), fără a mai fi nevoie de folosirea unor matrițe.

Această metodă de tipărire se folosește cel mai des în cazul unor tiraje medii și mici, cu un termen de execuție destul de scurt.

Tipar offset

Tehnologia offset se folosește în special pentru tirajele mari (cărți, reviste, ziare, etc.) și presupune ca imaginea sau textul de tipărit să fie transferate pe suportul de tipărire cu ajutorul unor matrițe. Deși pregătirea aparatelor necesită mai mult timp și mai multă muncă, această tehnologie dă mai mult randament pentru tirajele mari decât tehnologia digitală.

Așadar, în funcție de dimensiunile proiectului tău și a numărului de exemplare pe care dorești să le tipărești, dar și de forma și suportul acestora, poți alege o tipografie care folosește fie tehnologia digitală, fie cea offset.

Dacă ai un proiect mixt, poți căuta o tipografie care să folosească ambele tehnologii sau poți împărți proiectul către mai multe astfel de firme. Uneori este mai rentabil să apelezi la mai multe tipografii cu tehnici diferite de tipărire, decât la una ce oferă toate tipurile de servicii. Depinde de tine să analizezi ofertele și să alegi soluția cea mai convenabilă.

4. Consiliere

Se întâmplă de cele mai multe ori ca beneficiarul unui proiect ce presupune tipărirea unor materiale să nu aibă cunoștințele tehnice necesare pentru exprimarea unei comenzi clare sau chiar pentru alegerea unei tipografii.

În acest caz, ar fi perfect ca firma pe care aveți de gând să o contractați să vă pună la dispoziție o persoană care să vă explice toate detaliile tehnice. Astfel, veți fi capabil să luați decizia corectă, dar veți evita și apariția unor neînțelegeri ce vă pot afecta în mod negativ derularea proiectului.

https://www.infozoom.ro/wp-content/uploads/2016/02/cum-alegi-tipografia-potrivita-pentru-proiectul-tau-1.jpg

InfoZoom

cum-alegi-tipografia-potrivita-pentru-proiectul-tau

bogdan567

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.