Cum să alegi o tabletă Android potrivită

publicat de Florin

18 iulie 2014

În era telefoanelor inteligente și a tabletelor, dispozitivele Android au reușit să-ți facă o proprie identitate unică. Toate aceste dispozitive sunt cunoscute pentru interfața lor prietenoasă și pentru jocurile și aplicațiile ieftine care sunt disponibile pentru ele. Astfel de aplicații puteau fi utilizate și înainte de apariția dispozitivelor cu Android, dar erau ceva mai scumpe și nu toată lumea și le putea permite, chiar dacă avea un telefon inteligent pe care le-ar fi putut instala.

Odată cu introducerea pe piață a telefoanelor inteligente și a tabletelor cu sistem de operare Android, o întreagă gamă de jocuri și aplicații „high-end” au devenit mult mai accesibile publicului larg. Tabletele care rulează pe sistemul de operare Android au mai multe avantaje decât celelalte tablete existente la ora actuală.

Acestea dispun de un foarte cunoscut și puternic sistem de operare (Android), fiind foarte ușor de personalizat prin intermediul multitudinii de aplicații disponibile. Fiabilitatea și caracteristicile sale puternice sunt motivul pentru care Android a fost ales ca sistem de operare și de mai mulți producători de automobile din lume.

Pe lângă avantajele aduse în discuție până acum, trebuie să menționez că există și un dezavantaj care trebuie scos în evidență. Tocmai pentru faptul că există o gamă foarte variată de tablete cu sistem de operare Android, alături de o mulțime de aplicații și jocuri ce pot fi instalate pe acestea, alegerea uneia potrivite pentru voi poate fi un proces un pic mai complicat.

De aceea, este nevoie să aveți câteva lucruri în vedere atunci când vă decideți să cumpărați o nouă tabletă. Iată cam care ar fi acestea.

1. Scopul pentru care este folosită tableta

Există mai multe tipuri de tablete cu sistem Android. Acestea variază de la tablete utilitare pentru adulți, până la tablete prietenoase și educative pentru copii. Acestea din urmă sunt special concepute pentru a-i ajuta pe copii să învețe diverse lucruri, precum o limbă nouă, socoteli matematice, desen sau cum să rezolve un puzzle. Tabletele pentru adulți, pe de altă parte, pot fi folosite pentru mai multe scopuri și, uneori, se pot dovedi la fel de utile ca un laptop.

Cel mai bine este să alegeți o tabletă pentru copii și una, separat, pentru voi, pentru a evita uzarea excesivă sau avarierea acesteia de către cei mici. Deci, înainte de achiziționa o tabletă, gândiți-vă bine în ce scop anume va fi folosită ea.

2. Mărimea tabletei

După ce ați stabilit în ce scop va fi utilizată tableta, următorul pas pe care trebuie să-l faceți este acela de a stabili ce mărime să aibă aceasta. Unul dintre avantajele tabletei este acela că ea este disponibilă în mai multe mărimi din care puteți alege.

În general, tabletele sunt destul de compacte ca design, ceea ce le face mult mai ușor de cărat decât un laptop sau notebook. De exemplu, tableta Android de 7 inchi este una dintre cele mai ieftine de pe piață. Cea de 10 inchi poate fi, însă, mult mai potrivită pentru voi dacă vreți să beneficiați de un ecran mai mare, pe care să puteți vedea filme sau juca și jocuri video.

3. Alegerea sistemului de operare Android potrivit

La fel ca și sistemul de operare iOS de Apple, și sistemul Android are mai multe versiuni. Fiecare versiune în parte are propriile caracteristici și particularități. Prima versiune de Android care a apărut a fost 1.5 (numită și Cup Cake). În prezent, s-a ajuns la cam a 9-a versiune de Android, 4.4 (cunoscută și sub numele de Kit Kat).

Motivul pentru care trebuie să alegeți versiunea potrivită de Android pentru tableta voastră, este acela că, de regulă, este posibil ca aplicațiile și jocurile de generație mai nouă să nu funcționeze corect pe o versiune mai veche de Android. Plus de asta, ce rost are să cumpărați o tabletă cu un sistem de operare învechit sau care nu se mai poate îmbunătăți?

Din punctul meu de vedere, nu ar trebui luate în considerare tabletele care operează pe un Android mai vechi de versiunea 2.3!

4. Alegerea producătorului potrivit

Piața tabletelor este plină de tot felul de astfel de dispozitive, oferite de multe firme, de la cele mai mari și mai cunoscute, la unele foarte mici și obscure (sau chinezării, după cum mai sunt cunoscute pe la noi). Întrebarea care se pune, este ce firmă ar trebui să alegi? Care este cea mai bună?

Evident, ar cam trebui evitate brandurile no-name sau cele de care nu prea ați auzit. Nu puteți ști cât de ridicată este calitatea unor astfel de tablete și cel mai bine este să nu le cumpărați, pentru a evita orice fel de neplăceri cauzate de o funcționare defectuoasă a acestora.

Alegere nu este ușoară nici când vine vorba de firmele cu reputație. Sony, Google, Samsung etc., toate sunt niște producătoare de tablete extrem de cunoscute. Fiecare dintre acestea oferă propriile tipuri și modele de tablete, cu tot felul de aplicații și funcții pe care celălalt competitor nu le are.

De aceea, este foarte important să știți ce anume dotări sau aplicații vă doriți să aibă respectiva tabletă pe care o alegeți, pentru a fi siguri că o achiziționați pe cea potrivită.

5. Bugetul disponibil

Costul unei tablete Android depinde de versiunea de sisteme de operare cu care este dotată și de alte aplicații sau caracteristice proprii pe care le are. Factori precum sistemul de operare, aplicațiile, designul, utilitatea sau mărimea, cântăresc la determinarea prețului final al tabletei respective. Tabletele mai mici sunt, de regulă, mai ieftine decât cele mari, însă acest lucru nu este neapărat valabil în fiecare caz.

În final, prețul tabletei este influențat de mai mulți factori, inclusiv de decizia voastră cu privire la dotările pe care ar trebui să le aibă sau de la ce firmă ar trebui să fie.

Cumpărarea unei tablete Android noi este, cu siguranță, un proces mai complicat puțin pentru aceia dintre voi care urmează să faceți acest pas pentru prima dată. Dar dacă urmați sfaturile oferite în acest articol, atunci munca voastră nu ar mai trebui să fie atât de grea.

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.