Grădina este o adăugire extrem de utilă pentru orice gospodărie. Îți oferă posibilitatea să cultivi tot felul de plante comestibile (roșii, castraveți, ardei, morcovi), sau poate fi un loc plin de flori. Ei i se poate atribui cam orice fel de utilitate, totul depinde de tine și de ceea ce dorești să cultivi în ea. Dar planificarea și amenajarea unei grădini nu este lucru ușor.
}Sunt mai multe tipuri de grădini din care poți alege. Acest lucru nu-ți ușurează în nici un fel sarcina amenajării uneia. Dimpotrivă, ți-o poate complica și mai mult. Nu ești sigur ce grădină ți s-ar potrivi ție? Nu știi de unde să începi? Nu-ți fă prea multe griji. Sunt aici să te ajut. Notează-ți ideile pe care le voi expune mai jos și, pe baza lor, alege-ți grădina pe care dorești s-o amenajezi!
1. De ce suprafață de teren dispui pentru grădină?
Înainte de a amenaja grădina propriu-zis, este important să știi de cât spațiu ai nevoie pentru ea. Cât de mare plănuiești să fie? Va acoperi o porțiune mare de teren, sau doar una relativ mică? Vrei doar o grădiniță mică în care să plantezi câteva flori, sau una mai extinsă, pe care să cultivi și legume?
Unii oameni fac greșeala de a amenaja o grădină mare, apoi își dau seama că s-au întins prea mult și că nu le este prea ușor s-o întrețină. De aceea, mai ales dacă ești un grădinar mai puțin experimentat și nu vrei să te complici cu o grădină mare, fă-ți una mai mică.
2. Cât experiență ai în grădinărit?
Așa după cum spuneam ceva mai sus, grădinarii care nu au foarte multă experiență trebuie să înceapă cu o grădină mică. Și așa mai sunt multe de învățat, iar o grădină mai vastă ți-ar putea da mai multe bătăi de cap. Plus de asta, dacă ai făcut o greșeală și ai stricat ceva, o poți lua mai ușor de la capăt, fără cheltuieli mari.
De asemenea, tot aici, trebuie să te gândești și de cât de mult timp dispui pentru a-l acorda grădinii? Pentru cei foarte ocupați, cred că este mai bine să nu își facă nici un fel de grădină. Nu de alta, dar una lăsată de izbeliște, neîngrijită, nu dă foarte bine în ochii altora. Plantele pe care le cultivi, oricare ar fi ele, au nevoie de atenție, altfel mor, ajungând doar niște bălării veștejite.
3. Ești apt din punct de vedere fizic pentru a întreține grădina?
La o primă privire, grădinăritul nu pare o treabă complicată sau care necesită un efort fizic sporit. Dar aparențele înșală! Trebuie să faci multe lucruri destul de repetitive (plantat, plivit buruieni, udat, săpat etc.). Deși nu este chiar cea mai grea activitate pe care o poți efectua, tot trebuie să depui ceva efort.
Drept urmare, dacă suferi de probleme ale oaselor sau de alte afecțiuni care îți limitează mișcările, poate fi dificil sau chiar imposibil să faci sarcinile repetitive de mai sus. Repet, nu trebuie să fii într-o formă fizică perfectă, de Superman, dar trebuie să poți fi apt din punct de vedere fizic pentru a te apuca de grădinărit.
0 Comentarii