Cărțile și cititul sunt o modalitate excelentă de dobândire a unor noi cunoștințe și de îmbogățire a vocabularului. De aceea, toată lumea ar trebui să citească. De preferat, zilnic. Măcar câteva pagini. Nu ar trebui să mai pierdem atât de mult timp la calculator sau la televizor, unde suntem bombardați de tot felul de emisiuni care promovează incultura pe bandă rulantă.
Citind în mod frecvent, putem învăța lucruri noi și aflăm informații despre care nu știam atât de multe până la acel moment. Cărțile și ceea ce este scris în ele ne provoacă să gândim, să ne folosim mintea și imaginația pentru a ne închipui cum ar arăta unele scene din ele în viața reală. Cărțile ne determină să punem întrebări, să căutăm răspunsuri, să ne informăm și, în anumite situații, să punem practic în aplicare ceea ce am învățat din ele.
Importanța cititului a fost menționată de foarte multe ori. Și pe bună dreptate. Se spune că o carte este „hrană pentru minte”, la fel cum o legumă, un fruct sau o bucată de carne sunt hrană pentru trup. Deci, pentru a avea o viață echilibrată, trebuie să hrănim atât creierul, cât și corpul.
Uneori, poate fi dificil să ne apucăm de citit o carte. Fie nu avem chef, fie este târziu și suntem obosiți, fie se ivesc alte treburi mai importante de făcut și nu ne mai rămâne timp și pentru lectură. Sau, cine știe, poate nu ne tentează subiectul cărții. Deci, în astfel de momente, ce ar trebui să facem pentru a ne recăpăta pofta de citit?
1. Ieși la o plimbare scurtă
Adesea, avem nevoie să ne relaxăm după o zi sau săptămână lungă de serviciu. O plimbare scurtă prin parc, în weekend, poate fi tot ceea ce ne trebuie pentru a ne reîncărca bateriile și pentru a fi din nou motivați să facem lucrurile pe care le-am neglijat în ultimul timp. Plus de asta, știm foarte bine că mersul pe jos este benefic și pentru sănătate! Iată cum putem rezolva două probleme dintr-un foc.
2. Cere o părere în legătură cu ultimele recomandări în materie de cărți
Dacă nu mai ai nici o carte nouă, sau dacă te-ai plictisit să le recitești pe cele vechi, întreabă-i pe alții ce apariții noi merită atenția ta. Poate că vei găsi printre ele ceva care să îți placă și să te determine să și dai banii pe respectiva carte.
Este foarte ușor să te documentezi: întreabă-ți prietenii sau intră pe internet și consultă ofertele site-urilor librăriilor online sau al editurilor! Vizitează site-uri sau blog-uri despre citit, despre recenzii de cărți sau care au în vreun fel legătură cu literatura. Adesea, acestea sunt locul cel mai potrivit în care să dai peste o carte excelentă.
3. Alege un alt fel de gen literar
Te-ai săturat de poezie? Ai citit suficiente cărți de acest gen? Fă o schimbare. Treci la romane. Sunt atât de multe feluri: polițiste, de dragoste, dramă etc. Sigur vei găsi ceva care să-ți fie pe plac!
4. Alătură-te unui club de lectură
Dacă nu există unul în orașul tău, pune chiar tu bazele unuia. Intră în legătură cu toți cei cărora le place să citească. Formați un grup strâns unit, o familie, organizați întâlniri periodice, faceți schimb de opinii și de cărți. Sunt atât de multe posibilități de a-ți regăsi pasiunea pentru citit!
0 Comentarii