De ce au disparut netbook-urile

publicat de vasilica23

13 februarie 2020

Probabil ca va mai aduceti aminte de netbook-uri? Din plastic, cu un ecran minuscul, dar relativ ieftine. Acestea au aparut pe piata in 2007, iar numai 5 ani mai tarziu, marile brand-uri incetau sa le mai produca. Aflati de ce in randurile de mai jos.

Inceputuri nobile

Initial, netbook-ul a fost vazut ca o solutie pentru cei ce doresc „computer portabil” la preturi mici. De aceea s-a dorit ca netbook-ul sa fie acea solutie perfecta pentru educatie, in special in tarile mai putin dezvoltate.

Sa nu uitam ca interesul pentru netbook-uri s-a manifestat pentru prima data odata cu modelul Eee PC (cel de la ACER). Se stie ca acet tip de laptop detinea un ecran de 5”, o tastatura mica dar un procesor Intel Atom care ar fi explodat daca ar fi fost sa porneasca browser-ul Chrome cu toate taburile si extensiile pe care le folosim cu totii astazi.

Pana prin anii 2010, netbook-urile reprezentau in jur de 20% din intreaga piata a laptopurilor, insa mai mult de jumatate dintre utilizatori nu le foloseau decat la domiciliu… Asadar putem uita de argumentul portabilitatii!

Update-uri software + hardware

Pe masura ce anii au trecut, ecranele netbook-urilor au crescut in dimensiuni, pana la un maxim de 12”. Foarte populara a fost dimensiunea de 11.3” si 10”. Insusi numele netbook a starnit interesul celor de la Google, lansand ulterior generatia de laptopuri numita Chromebook. Acestea erau, in esenta, laptopuri ce rulau o versiune modificata a browser-ului Chrome. Prin urmare, un Chromecast putea gestiona documente, naviga pagini web si scrie mail-uri.

Odata cu trecerea in decada actuala, vitezele de internet au devenit din ce in ce mai mari, inclusiv in spectrul mobil. Astfel, telefoanele mobile au luat locul statiilor MiFi, avand posibilitatea sa se transforme in hotspot-uri.

Dintr-o data, nevoia pentru un netbook sau laptop portabil comandat online incepea sa dispara.

Aparitia Ultrabook-ului

Pana in momentul aparitiei Ultrabook-ului, laptop-urile erau impartite in doua categorii ordonate crescator dupa pret: netbook si notebook. Aparitia ultrabook-ului a dus la plasarea notebook-ului pe prima treapta a pretului.

Astfel, modelele de notebook cu diagonala clasica de 15.4” au inceput sa intre pe teritoriul netbook-urilor. Intre timp, ultrabook-urile au fost rezervate celor care erau sa cheltuiasca in plus pentru performanta si design.

2011 – anul tabletei si aparitia viitorului

La aproximativ un an dupa ce Apple anuntase primul iPad, Samsung, HP si Motorola erau deja pe piata cu modele frumoase care sa determine consumatorii sa renunte la netbook-uri. Preturile nu erau la fel de prietenoase, insa conceptul unei tablete a fost extrem de atractiv.

Un an sau doi mai tarziu, mai toti producatorii aveau sa renunte la idee si sa se orienteze catre alte tipuri de notebookuri portabile.

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.