Educația financiară are un rol foarte important în viețile noastre, la fel cum are orice alt tip de educație pe care o primi. Din acest motiv (și din multe altele, câteva din ele urmând a fi menționate mai jos), fiecare persoană, indiferent de vârsta, ocupația sau pătura socială din care face parte, trebuie să îi acorde o atenție cât mai mare.
Fără o educația financiară cât mai bună, mulți dintre noi nu vom ști ce trebuie să facem cu banii. De fapt, dacă vă uitați în jur, veți putea vedea și voi că am dreptate. Câtă lume nu se confruntă, în special pe timp de criză, cu probleme legate de starea lor financiară? Foarte multe persoane se plângă că nu au suficienți bani pentru a duce un trai mai bun și pentru a-și putea permite acele lucruri la care visează de multă vreme.
De asemenea, puteți remarca și faptul că multe afaceri dau faliment. Unele din ele sunt în activitate de foarte mulți ani, în timp ce altele apar și dispar precum ciupercile după ploaie. De ce credeți că se întâmplă acest lucru? Ei bine, răspunsul, pe scurt, este tot educația financiară.
Mai exact, lipsa ei. Mai departe, propun să trecem la analizarea celor 5 motive pentru care merită să investiți în educația voastră financiară.
1. Sunteți responsabili pentru propria voastră stare financiară
În această viață, nimeni nu va veni să aibă grijă de voi din punct de vedere financiar. Așa cum vă veți așterne, așa veți dormi. Nu este nimeni altcineva obligat să vă țină de mână toată viața și să vă ajute cu bani. Voi sunteți singurele persoane responsabile pentru propria voastră stare financiară.
Voi puteți alege dacă va fi una bună sau nu. Consultanții financiari, bancherii, fondurile de investiții sunt acolo să vă dea niște sfaturi. La fel și familia și prietenii. Dar ei nu pot face absolut totul pentru voi.
Este obligația voastră să aveți grijă de banii voștri. Trebuie să știți cum să-i cheltuiți sau cum să-i obțineți. Riscul este al vostru, banii sunt ai voștri. Sunt puține persoane în care puteți avea încredere în ziua de astăzi, așa că fiți deștepți și alegeți corect soarta banilor pe care îi investiți!
2. Nu mai există siguranța locului de muncă
Cunoașteți pe cineva care și-a pierdut locul de muncă? Sau vă aflați chiar voi în această situație? Atunci știți foarte bine că nu este o experiență prea plăcută. În prezent, nu prea mai există noțiunea de siguranță a locului de muncă. Sau poate că există, dacă ești parlamentar.
Ce se va întâmpla atunci când vă veți pierde locul de muncă (presupunând că aveți unul acum)? Aveți suficienți bani ca să vă susțineți pe voi și/sau familiile voastre până când vă veți găsi un job nou? Aveți idee cât poate dura acest proces? Dacă vă va lua mai mult timp decât ați estimat inițial, ce veți face?
Dacă aveți o educație financiară bună, veți ști imediat ce trebuie făcut într-o astfel de situație. Nu veți mai sta să vă faceți griji, să vă bateți capul sau să căutați fără succes o soluție de a ieși din impas.
Atunci veți ști exact cum trebuie acționat, veți ști ce pași trebuie făcuți și prin ce metode ați putea câștiga niște bani.
Nu vă limitați doar la slujba pe care o aveți! Încercați să vă creați și alte surse de venit.
3. Firma sau compania la care lucrați nu va mai avea girjă de voi după ce vă pensionați
S-au cam dus zilele în care, atunci când te pensionai, compania sau firma pentru care ai lucrat, te ajuta financiar. Acum, sunt firme care, poate, nu oferă nici un beneficiu angajaților care au ajuns la vârsta pensionării. Acestea poate că nu au un fond de pensii sau o metodă prin care să îi poată ajuta din punct de vedere financiar pe proaspeții pensionari.
Nici sistemul de pensii de la stat nu este într-o condiție prea bună. Pe măsură ce populația îmbătrânește, tot mai puțini oameni ajung să contribuie la fondul de pensii și tot mai mulți oameni vor lua din acel fond de pensii. Nu vor fi suficienți angajați care să acopere nevoile pensionarilor și, cine știe, se prea poate ca, în viitor, să nu mai existe suficienți bani pentru plata pensiilor.
Așadar, cel mai bine este să fiți pregătiți pentru astfel de momente și să aveți și alte surse de venit care să vă asigure un trai cât de cât decent în anii de bătrânețe. Una dintre modalitățile prin care vă puteți pregăti, este să fiți cât mai educați din punct de vedere financiar.
4. Puneți banii să lucreze pentru voi
Voi lucrați acum pentru că aveți nevoie de bani. Pe scurt, lucrați pentru bani. Credeți că cei bogați lucrează pentru bani? Poate, dacă sunt lacomi. Dar dacă nu sunt, ce îi face pe aceștia să fie bogați? Banii moșteniți de la familie? Se poate, însă, în general, un om bogat nu muncește pentru bani, ci pune banii să muncească pentru el.
Ei aleg să muncească inteligent. Ei pun banii la treabă în continuu. Fac bani atunci când sunt în vacanță, când dorm, când mănâncă sau când sunt la baie. Oamenii bogați fac bani mereu, fără încetare. Și asta pentru că au înțeles cum funcționează acest sistem.
Au înțeles că banii reinvestiți aduc și mai mulți bani. Au reușit să ajungă la un nivel unde totul este „automatizat”. Nu mai este nevoie de intervenția lor în joc, ei pot doar să stea și să privească „spectacolul” de pe margine.
Datorită inteligenței lor financiare, banii lucrează pentru ei.
5. Vreți să fiți și voi oameni bogați
Pot să pun pariu că mulți dintre voi au visat, la un moment dat, să devină bogați. Dar cum puteți face acest lucru? Vă luați o slujbă, porniți de jos și încercați să ajungeți în vârf? Este o soluție, însă vă poate lua foarte mult timp să ajungeți la destinație. Jucați la loterie, în speranța că veți câștiga? Și așa merge, dar totul depinde de noroc. Plus de asta, nimeni nu vă poate garanta că vă veți îmbogăți sau că vă veți păstra banii câștigați pentru multă vreme.
Puteți să începeți chiar o afacere, dar, din nou, sunteți siguri că veți avea succes? Ca să deveniți bogați, aveți nevoie să depuneți niște efort și să fiți dedicați în tot ceea ce faceți. De asemenea, trebuie să aveți și o inteligență financiară solidă. Este ușor să faci bani, dar este greu să-i păstrezi.
De aceea, loteria nici nu este o soluție pentru rezolvarea problemelor voastre financiare. Adesea, mulți câștigători la loto pierd foarte repede banii pe care i-au primit, ajungând, în cel mai fericit caz, înapoi de unde au plecat. Alții, neștiind ce să facă atunci când se pomenesc cu atât de mulți bani în viața lor, încep să-i chelutiască aiurea și chiar să facă datorii uriașe.
Educația financiară este cheia care poate face diferența dintre a fi sărac și a fi bogat!
0 Comentarii