De ce sa citim ? Argumente pro pentru citit.

de

Există nenumărate argumente pentru care cititul se numară printre cele mai importante obiceiuri în dezvoltarea noastră ca indivizi.  În primul rând, cititul este un proces mintal activ. Spre deosebire de privitul la televizor, cărțile ne pun în funcțiune creierul. Acest lucru înseamnă că citind gândim mai mult și devenim mai deștepți.  Pe lângă asta, ne dezvoltăm imaginația, aflăm lucruri și idei inedite și ne îmbogățim vocabularul. Prin lecturarea diverselor texte întâlnim
cuvinte noi, de care altfel nu ne-am fi lovit niciodată.

Un alt aspect esențial al cititului este bogăția informațiilor care ni se oferă. Putem afla lucruri noi despre alte culturi ale lumii sau civilizații care au dispărut deja sau despre orice subiect care ne interesează. Pe lângă toate acestea, lectura ne crește stima de sine. Citind, devenim mai informați și știm mai multe despre lucrurile care ne atrag.  Dacă știm mai multe, prietenii noștri vor avea încredere în noi și ne vor cere sfaturi și răspunsuri. Motivele pot continua.

Despre citit!

  • Atunci când citești lent, înțelegi circa 60% din textul cărții. Citind rapid, eficiența urcă până la80%! Ceea ce nu înseamnă să sari peste cuvinte, păcălindu-te că le-ai citit…
  • Ochii obosesc mai puțin atunci când citirea este una rapidă, decât atunci când te concentreziasupra fiecărui cuvânt în parte.
  • Napoleon Bonaparte citea 2 000 cuvinte pe minut, iar scriitorul rus Maxim Gorki 4 000.Romancierul francez Honore de Balzac citea un roman de 200 de pagini în două ore, ceea ceînseamnă circa 2 pagini într-un minut!
  • Cele mai citite cărți din lume sunt: Biblia, Harry Potter (scrisă de J.K. Rowling) și StăpânulInelelor (al lui J.R.R. Tolkien).
  • 98 % din actul citirii se bazează pe simțul auditiv și doar 2 % pe cel vizual. Când citești, îți asculțipropria voce sau vocea personajului pe care ți-l imaginezi.
  • Citind, dai naștere unei alte lumi, în care te muți, împreună cu personajele cărții respective. Darștiai că asta se întâmplă fără să îți propui măcar? Creierul tău creează automat imaginea lucruluidespre care citești.
  • Te-ai simțit vreodată atât de legat de o întâmplare citită, încât să ți se pară că ai trăit-o înrealitate? Explicația e una interesantă: creierul nu face distincție clară între ceea ce citești șiceea ce ți se întâmplă în realitate. De exemplu, când citești cuvinte ca „levănțică”, „scorțișoară”sau săpun, zona creierului care se ocupă cu mirosurile se activează și deseori chiar simți acestemirosuri.
  • Dacă citești între 30 şi 60 de minute în fiecare zi, într-o săptămână poți termina de citit o carte!Dacă citești o carte pe săptămână, într-un an vei fi citit 50 de cărți.
  • Cu cât citești mai mult, cu atât aduni mai multe cunoștințe. Vei fi mereu înconjurat de persoanecare îți vor cere informații și sfaturi, vei fi apreciat și admirat !
  • Nu contează în ce ordine sunt așezate literele într-un cuvânt, important e ca prima literă să fie lalocul ei, menită să te descurce, să descifrezi !