Delta Dunării, o minune a naturii unică în lume

publicat de Bogdan Irimia

8 mai 2014

Delta Dunării este situată în zona de Est a României, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră. Are o suprafață de 10.000 km pătrați, cu o lungime de 100 de kilometri lungime și o lățime tot de 100 de kilometri. Populația din Delta Dunării este concentrată în 15 localități și două orașe: Tulcea și Sulina.

Dacă te bate gândul să pleci într-o aventură în Delta Dunării, trebuie să știi că punctele de plecare principale sunt în cele două orașe: Tulcea și Sulina. Între acestea există mai multe căi de croazieră, având la dispoziție vaporașe, șalupe și bărci cu care poți face plimbări de neuitat în care poți admira fauna și flora inedită din Delta Dunării.

Delta Dunării este o arie protejată în lume, găzduind peste 1830 de specii de copaci și plante, 2440 de specii de insecte, 11 specii de reptile, 91 de specii de moluște, 10 specii de amfibieni, 133 de specii de pești, 320 de specii de păsări, 44 de specii de mamifere, majoritatea fiind declarate specii protejate și monumente ale naturii.

Lucruri interesante despre Delta Dunării

  • este una dintre puținele zone de pe mapamond care adăpostește mamifere ca Mustela Lutreola (nurca europeană) sau Lutra Lutra (oterul)
  • pescăriile din Delta Dunării cuprind aproape 90 de specii de pești de apă dulce, sălcie și sărată. Printre acestea, unele sunt foarte rare, precum Acipenseriada.
  • Delta Dunării este locul în care poți întâlni specii de păsări foarte rare sau pe cale de dispariție, precum gâștele cu piept roșu, pelicanii dalmațieni, egretă albă, egretă garzeta, cormorani mici, sau Pelecanus onocrateus și crispus
  • este locul cu cea mai cuprinzătoare faună ornitologică din lume (peste 250 de specii de păsări)
  • este una dintre cele mai întinse și compacte zone de stuf de pe Pământ (240 000 de hectare)
  • ocupă locul 3 în topul celor mai importante 300 de rezervații naturale din lume
  • ocupă locul 2 în topul deltelor cu cea mai mare suprafață din Europa (delta Volgăi este prima), și locul 23 în lume.
  • este cel mai tânăr format teritoriu din Europa (crește cu aproximativ 40 de metri pe an)
  • Delta Dunării este vizitată în fiecare an de zeci de mii de turiști din toată lumea, fiind îndeosebi apreciată pentru varietatea faunei și florei și pentru calitatea de a nu fi atinsă de civilizație. În anul 1990 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO și în rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei.

    S-ar putea să-ți placă și…

    5 locuri ascunse în Roma

    5 locuri ascunse în Roma

    Roma este renumită pentru că este un muzeu în aer liber, unde găsim un monument superb la fiecare colț de stradă. În...

    0 Comentarii

    Înaintează un Comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.