Modul în care consumul de cafea ne afectează sănătatea, în bine sau în rău, a fost cercetat de-a lungul timpului de numeroși specialiști. Concluziile sunt, însă, contradictorii. Unele studii relevă efectele benefice ale cafelei, în timp ce altele le levidențiază pe cele negative.
Cu toate acestea, nu e simplu să ții cu o tabără sau alta. Cafeaua poate avea efecte benefice sau dimpotrivă, în funcție de câte cafele consumi într-o zi, dar și de calitatea acesteia. Astfel, ca și în cazul altor băuturi și alimente, și în acest caz soluția este cumpătarea.
Una sau cel mult două cafele pe zi pot avea efecte benefice pentru organism, dar doar dacă optezi pentru o cafea naturală, proaspăt râșnită și fără alte substanțe adăugate. Deci, dacă obișnuiești să bei cafea de la automatul de cafea, nu te aștepta să beneficiezi de pe urma antioxidanților care se găsesc în mod natural în cafea. Aceștia au făcut demult loc chimicalelor și îndulcitorilor.
În schimb, dacă bei o cafea pe zi, naturală și proaspăt râșnită, din boabe de cea mai bună calitate folosind aparate de cafea profesionale, situația e cu totul alta. Iată care sunt, pe scurt principalele beneficii ale consumului de cafea:
- – Reduce riscul dezvoltării cirozei hepatice
- – Scade riscul apariției diabetului de tip 2
- – Reduce riscul apariției calculilor biliari
- – Scade riscul apariției cancerului de ficat și colon
- – Îmbunătățește funcția cognitivă
- – Poate reduce durerile de cap și severitatea migrenelor
- – Scade riscul apariției bolii Parkinson precum și reduce severitatea manifestării acesteia
- – Îmbunătățește performanța sportivilor și crește rezistența
Beneficii aduse sănătății ficatului
Potrivit unui studiu derulat în Japonia pe un eșantion de 200.000 de persoane,în decursul a 10 ani, s-a constatat că în cazul celor care au consumat zilnic cafea, rata de apariție a carcinomului hepatocelular (un tip de cancer la ficat) a fost de 200 de cazuri din 100.000 de persoane urmărite (de vârstă medie și înaintată).
Pe de altă parte, în cazul celor care nu au consumat deloc cafea în perioada de derulare a studiului, rata de apariție a acestui tip de cancer a fost de 550 de persoane din cele 100.000 urmărite.
De asemenea, alte studii derulate atât în Statele Unite, cât și în Germania sau UK, au relevat faptul că riscul de dezvoltare a cirozei hepatice din cauza consumului de alcool scade considerabil cu fiecare ceașcă de cafea consumată, ajungând chiar până la 25%. De menționat că această metodă nu funcționează și în cazul celor predispuși la ciroză din alte motive decât consumul de alcool.
Cu toate acestea, studiile de mai sus, sunt doar o parte a problemei. Evident că nu poți consuma până la 10 cafele pe zi pentru a contracara efectele a 1 litru de vodcă, de exemplu.
Organismul tău este afectat și în alte feluri și nu doar ficatul are de suferit. Până la urmă, cea mai bună cale de a evita ciroza hepatică declanșată de consumul de alcool este să nu consumi alcool. Sau să o faci doar ocazional.
Așadar, ca un mesaj de luat acasă, cafeaua are efecte benefice, dar nu miraculoase!
0 Comentarii