Pentru inceput, as vrea sa va spun cateva cuvinte despre fierul forjat ca material, ca istorie, ca utilizare si provenienta, asta doar ca sa ii descoperiti in aceste cateva randuri, importanta.
In primul rand, cel mai important aspect ce trebuie retinu este acela ca fierul forjat nu are moarte! Nu-l mănâncă cariile, ca pe lemn şi nici nu-i îmbătrâneşte structura moleculară, ca la materialele plastice, prin urmare acesta are o rezistenta mult mai mare decat celelalte materiale folosite si se poate intretine mult mai usor.
In principiu, fierul forjat isi are bazele in orasul Sibiu. Iată principalele momente ale istoriei şi tradiţiei fierului forjat la Sibiu.
In 1376: în oraş există 19 brelse, având 25 de meserii. Este inclusă şi meseria de fierar.
In 1798: Pielarul Anton Filek face un umbrar din fier forjat pentru Fântâna din Piaţa Mare.
In 1859: Turnătoria Friedrichs-Hütte din Lonbach, landul Hessa Germania,a turnat un pod din fontă. A fost inaugurat la 17 decembrie 1860 fiind al treilea pod de acest gen de pe teritoriul României de azi. Localnicii l-au denumit “Podul Minciunilor”. În 2006 Axis Grup a participat la restaurarea lui “plombând” porţiunile lipsă cu piesedin fier forjat.
In 1862: Se instalează 5 lămpi şi un grilaj de fier în jurul statuii lui Nepomuk (în Piaţa Mare).
In 1883: În Piaţa Huet, în jurul Bisercii Evanghelice se instalează un grilaj de fier.
In 1916: Casa Comandantului Militar al Transilvaniei, adica actuala clădire a rectoratului Universităţii Lucian Blaga, este decorată cu fier forjat.
În centrul istoric al fostei Capitale Culturale Europene din 2007, Sibiu, la loc de cinste şi apreciat de toţi sibienii şi de toţi turiştii este şi fierul forjat, prezent pretutindeni. Si trebuie sa recunoastem ca au si ce aprecia, nu?
Podul Miniciunilor si Fântăna din Piaţa Mare au amprenta nemuritoare a fierului forjat care a existat de atata timp si care o sa existe mult timp de acum inainte in ciuda timpului.
Insa acum sa revenim in timpurile noastre si sa analizam putin fierul forjat si impactul pe care il are acesta asupra lucrarilor contemporane, asupra gusturilor si afinitatilor in ceea ce priveste realizarea portilor, mobilierului de interior sau exterior, a gardurilor, pergolelor si tot ceea ce un fierar poate realiza cu maiestrie si dedicare pentru ca in fond si la urma urmei….sa admiri frumosul inseamna sa ai gust insa sa creezi frumosul este nevoie de arta.
Obiectele din fier forjat încep să câştige tot mai mult teren, si trebuie sa spun ca ERA SI CAZUL deoarece răspund cât se poate de bine nevoilor funcţionale şi de design din locuinţele contemporane. Lucrarile din fier forjat sunt maleabile in comparatie cu celelalte materiale folosite in domeniu si cand spun asta, ma refer la faptul ca pot lua forma la tot ceea ce va imaginati, asa ca nu va puneti limita imaginatiei atunci cand folositi fier forjat pentru casa voastra. Ele dau căldură, intimitate, ne aduc aminte de tradiţii, cu alte cuvinte, înnobilează locul în care trăim. Pe langa rezistenta si durabilitatea in timp a acestor lucrari, fierul forjat va ofera stil si rafinament, o nota de aristrocratie.
Noi realizam cu drag: obiecte decorative, scări şi balustrade, firme şi copertine, garduri şi porţi, grilaje diverse, mobilier de interior si exterior si limita nu este aceasta ci doar imaginatia voastra.
0 Comentarii