Gazduire web pentru începători

publicat de Bogdan Irimia

11 august 2014

Sunteți interesați să aflați mai multe despre găzduirea siteurilor pe internet? Sau poate că nu știți mai nimic despre acest lucru? Nu este absolut nici o rușine, nimeni nu se naște învățat. De aceea avem nevoie cu toții de cineva care să ne arate cum funcționează tot ceea ce ne înconjoară.

Cu acest lucru în minte, propun să trecem la discuta mai multe depre găzduirea siteurilor pe internet (sau web hosting). În primul rând, ce este aceasta și cum funcționează ea?

Pe scurt, se poate spune că găzduirea web este o practică de afaceri prin care unui utilizator i se pune la dispoziție gratuit sau contracost, spațiu de stocare și lățime de bandă pe un server de mare putere, conectat la internet, spațiu pe care îl poate folosi pentru crearea unui site web.

Toate serverele de mare putere și capacitate pe care le deține o firmă de găzduire se află în interiorul unor clădiri care sunt numite centre de date. Serverele sunt în permanență conectate la o sursă de internet foarte rapid, care este, adesea, și redundantă. De asemenea, un centru de date are și surse de alimentare cu energie electrică principale, dar și secundare, de care se pot folosi atunci când intervine o urgență.

În cadrul acestor centre de date lucrează mai multe persoane care au diverse roluri și care se asigură că serverele și informațiile conținute de acestea sunt mereu într-o stare de funcționare perfectă. În caz că apar probleme, tehnicienii intervin imediat pentru remedierea lor. Centrele de date dispune și de sisteme de siguranță care sunt menite în a limita accesul persoanelor străine în interiorul încăperilor în care se găsesc serverele.

În acest fel, ele se asigură că nimeni străin nu umblă să strice aparatura sau să fure datele stocate pe servere. Companiile de găzduire oferă fiecărui client în parte o anumită lățime de bandă și un anumit număr de gigabiți pentru stocarea siteurilor acestuia. Tariful pe care îl percep este, de regulă, încasat în fiecare lună și este direct proporțional cu resursele alocate.

Dacă acestea sunt mari, atunci și tariful aplicat este mai mare. Cu toate acestea, dacă apelați la găzduirea siteurilor voastre pe un server de tip shared (aici siteul vostru împarte resursele cu alte pagini web ale altor clienți, de aceea se și numește așa), veți ajunge să plătiți mai puțin decât ați plăti în cazul în care ați alege să vă faceți propriul server la voi acasă.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care există firmele de găzduire. Ele se ocupă de tot ceea ce înseamnă parte hardware, software și suport tehnic. Vouă nu vă mai rămâne decât să vă concentrați asupra siteului pe care doriți să-l construiți.

Tipuri de găzduire web

Există mai multe tipuri de găzduire web, dar cele mai cunoscute dintre ele sunt cea de tip shared, cea de tip reseller și cea dedicată. Fiecare dintre acestea are propriile ei caracteristici

1. Găzduirea de tip shared

Cu siguranță ați auzit destul de des termenul „share”. Cel mai adesea, el este întâlnit pe Facebook, acolo unde aveți posibiliatea să „dați share” la pozele, filmulețele sau textele care sunt postate de alții, pentru a le putea vedea și prietenii voștri. „To share” înseamnă, deci, a împărți, a partaja.

Revenind la găzduirea shared, aceasta se caracterizează prin faptul că resursele de pe un server (spațiu de stocare și lățime de bandă) sunt împărțite între mai mulți utilizatori. Ea este una dintre cele mai populare forme de găzduire. În principal, datorită faptului că este și ieftină.

Din moment ce mai mulți utilizatori se folosesc de un singur server, prețul pe care aceștia trebuie să-l plătească pentru resursele consumate este mai mic. Prin comparație, dacă ați folosi numai voi singuri un server, fără a-l mai împărți cu mai multe persoane, atunci costurile de găzduire ar fi mai ridicate.

Acest tip de găzduire este recomandată, adesea, acelor utilizatori care nu au nevoie de resurse multe, siteurile lor fiind încă relativ mici, primind un număr mic de vizitatori.

2. Găzduirea de tip reseller

Găzduirea de tip reseller reprezintă o alternativă ieftină la fondarea propriei firme de găzduire web. În ce constă, mai exact, aceasta? Atunci când alegi să îți începi propria afacerea în domeniul găzduirii de siteuri, ai două opțiuni.

Fie pornești pe cont propriu, investind mulți bani în cumpărarea de calculatoare, servere, mobilier de birou, angajarea de personal, pregătirea lor etc., fie apelezi la o companie care are deja toate aceste probleme rezolvate și care îți poate oferi oportunitatea să ai propria ta afacere pusă pe picioare în doar câțiva pași simpli.

Cred că a doua opțiune ar fi cea pe care ar alege-o mulți dintre voi. De ce să nu vă ușurați munca și să economisiți bani, utilizând serviciile unei firme care are deja toată infrastructura necesară demarării unei astfel de afaceri? Gândiți-vă, aveți totul la îndemână, singurul lucru pe care mai trebuie să îl faceți este acela de a începe să atrageți clienți.

Un reseller este acea persoană care revinde serviciile sau produsele unei companii. În cazul unei firme de găzduire, voi vindeți pachete de găzduire web de diverse mărimi și prețuri. Toate aceste pachete dispun de spațiu de stocare, lățime de bandă și suport tehnic.

Partea bună aici este aceea că nu trebuie să vă faceți voi grijă pentru încasarea plăților de la clienți sau pentru oferirea de sfaturi tehnice și de ajutor acestora, deoarece firma care vă oferă aceste servicii se ocupă chiar ea de astfel de aspecte în numele vostru.

3. Găzduirea dedicată

Găzduirea dedicată se adresează acelor persoane care au nevoie de mai multe resurse (spațiu de stocare și lățime de bandă) pentru siteurile lor. În acest caz, cel mai bine este să plătiți pentru utilizarea unui sau a mai multor servere dedicate.

Un server dedicat este acela pe care sunt găzduite numai siteurile voastre și atât. O astfel de găzduire este ceva mai scumpă ca preț, pentru că numai o singură persoană folosește serverul în cauză. Cu toate acestea, tot reprezintă o alternativă mai bună la cumpărarea și operarea propriilor voastre servere de-acasă.

Din moment ce nimeni altcineva nu va mai folosi serverul în cauză în afară de voi, îl puteți configura după cum doriți. Pentru siteurile mari, care consumă multe resurse, serverele dedicate sunt soluția.

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.