Cum și unde a început acest fenomen?
Ne ajută sau ne face rău ?
Sunt două dintre multele curiozități în legătură cu acest subiect,despre care am căutat câteva informații.
Au fost trei oameni care au luptat și și-au menținut părerea că ora trebuie schimbată.
Benjamin Franklin în 1784 .
George Vernon Hudson în 1895 .
William Willett în 1907, a avut ideea ca în fiecare duminică din luna martie să se adauge câte 20 de minute, iar în luna octombrie aceste minute să se scadă la fel ,în fiecare duminică.
Dar totul a început în timpul Primului Război Mondial în anul 1916,când întradevăr acest program a fost luat in considerare.
Introducerea orei de vară a fost realizată pentru a face economie la cărbunele folosit în producție.
În România ora de vară a fost adoptată în anul 1932 și a fost pusă în practică în absolut fiecare an până, în 1943 când totul a fost suspendat.Dar pentru că noi încă dăm ceasul înainte și înapoi,înseamnă că a fost reintrodusă, și mai exact în anul 1979.
1979-1996: prima duminică din aprilie, ora 00:00 devine 01:00-ultima duminică din septembrie, ora 01:00 devine 00:00
Acum însă,dăm ceasul cu o oră înainte în ultima duminică a lunii martie dar ora 03:00 devine ora 04:00.
Avantajele și chiar beneficiile trecerii la ora de vară constau în timpul mai lung în care ne putem bucura de căldura și lumina naturală data de Soare.
Fie pentru activități sportive,plimbări,evenimente în aer liber etc.
Studiile arată că se utilizează mai puțin curent electric,lucru ce scade semnificativ consumul de energie inclusiv cand e vorba de aparate si automatizarile casei.
Pe lângă acest prim beneficiu ,ziua crește iar timpul în care ne putem realiza ceea ce ne-am propus pentru o anumită zi,este mai lung.
Soarele răsare mai devreme și apune mai târziu,lucru pentru care cu toții așteptăm venirea primăverii.
Ceea ce ar putea fi considerat un dezavantaj,este faptul că vom fi mai obosiți.
Cei ce au studiat acest fenomen,spun că ne poate lua aproximativ o săptămâna pentru a ne acomoda cu dormitul mai puțin .
Putem fi obosiți și neatenți o perioadă de timp,diversă pentru fiecare,până când corpul și psihicul nostru își modifică programul de somn.
Celor ce sunt nevoiți să urce la volan li se atrage atenția,tocmai pentru că e posibil ca din vina obeselii să provoace accidente.
0 Comentarii