Daca aveti nevoie sa utilizati plasa sudata zincata, mai jos gasiti foarte multe informatii pe care trebuie sa le stiti si care o sa va ajute!
Diamentrul minim acceptat al acesuti material depinde foarte multe de tipul de otel folosit pentru fabricarea barelor ce il alcatuiesc. In general, din cauza unor aspecte ce tin de riscul de deformare in utilizare, dar si din cauza pericolului ridicat de ruginire, nu trebuie sa utilizati plasa sudata zincata cu un diametru mai mic de 5 mm.
Cum se utilizeaza plasa sudata zincata pentru armarea suprafetelor?
Armarea suprafetelor utilizant plasa sudata zincata se poate face si este recomandata in special pentru elementele de suprafata, chiar daca sunt plane sau curbe. Cateva exemple de suprafete ar fi urmatoarele: placile planseelor, peretii unei case, zidurile de sprijin etc.
Cel mai des intalnit exemplu in care plasa sudata zincata este utilizata este armarea in cazul peretilor unei case vechi ce are o zidarie din caramida si care trebuie reconsolidata. Armarea este sigura metoda prin care puteti aduce rezistenta sporita acelor pereti la valorile recomandate de normele de actualitate din constructii.
Plasa sudata zincata nu se utilizeaza in situatiile de mai jos
Nu se poate face armare cu plasa sudata zincata in cazul elementelor solicitante predominant la intindere sau torsiune. De asemenea, nu se foloseste plasa sudata zincata pentru armarea acelor elemente de structura care au un rol foarte important in protectia antiseismica a structurii de rezistenta a unei cladiri. Ca exemplu putem mentiona nivelele inferioare ale constructiilor cu diafragme.
Cum trebuie innadita plasa sudata zincata?
In general, o singura plasa sudata zincata nu ajunge sa acopere in intregime o suprafata ce urmeaza a fi armata. De aceea, in aceasta situatia se vor folosi mai multe bucati care se vor innadi intre ele. Daca acest proces de innadire urmeaza sa fie facut pe zone intinse, este recomandat ca numarul innadirilor din aceeasi sectiune sa nu depaseasca jumatate din aria totala de armatura din acea sectiune.
Acelasi lucru trebuie efectuat si in cazul armarii cu mai multe plase sudate zincate suprapuse, asezate pe un singur rand sau pe mai multe. Acele imbinari prin suprapunere trebuie amplasate, pe cat posibil, in zonele solicitate mai putin si in niciun caz pe acele muchii care sunt determinate de intersectia unor doua ziduri.
Nodurile plaselor sudate zincate trebuie sa fie decalate pe o distanta de cel putin 1.3 x L, unde L este intotdeauna lungimea de suprapunere a acestor materiale.
In zonele de innadire, bucatile de plasa sudata zincata suprapuse trebuie legate intre ele, la colturi, cu sarma normala. Daca lungimea pe care se innadesc este mai mare de 4m, atunci trebuie o legatura suplimentara la mijloc, in afara de legaturile de la colturi mentionate anterior. Niciodata sa nu utlizati sudura pentru innadirea acestor materiale.
In general, specialistii in constructii recomanda sa nu se utilizeze mai mult de doua plase sudate zincate suprapuse in aceeasi sectiune, deci sa nu existe trei plase suprapuse in zonele de innadire.
0 Comentarii