Cumpărarea unei mașini la mâna a doua poate reprezenta o idee foarte bună și o soluție la îndemâna multor persoane care au nevoie de un vehicul, dar care nu dispun de un buget prea mare pentru a achiziționa unul nou. În această categorie se pot înscrie și studenții sau elevii care tocmai și-au luat carnetul de șofer și doresc să înceapă să conducă. Valoarea unei mașini noi se depreciază cu 15-20% în aproximativ un an, ceea ce poate fi un motiv în plus pentru cumpărarea acesteia la mâna a doua.
Acestea fiind spuse, trebuie menționat și faptul că achiziționarea unui vehicul care nu este nou și care a mai trecut deja prin mâinile altor proprietari, poate prezenta anumite pericole pentru un cumpărător neexperimentat, în special dacă acel vehicul a fost afectat în vreun fel de umezeală.
Pericolele unei mașini afectate de umezeală
Majoritatea mașinilor în care s-a infiltrat apă nici nu arată ca unele care ar avea probleme. Adesea, este nevoie să te uiți mai atent pentru a observa acele semne care o dau de gol și care îți spun imediat că aceasta a suferit un incident în care a fost implicată apa și în urma căruia umezeala s-a instalat în interiorul mașinii. Ca atare, din moment ce unele semne sunt, uneori, prea subtile pentru a fi observate, astfel de vehicule ajung să fie conduse pe drumurile publice de către noii lor proprietari, care nu au nici cea mai vagă idee că acestea sunt defecte.
De aceea, este extrem de important să știți ce anume verificări să faceți înainte de a cumpăra o mașină pe care o doriți, pentru a evita orice alte neplăceri survenite ulterior, când se constată că aceasta prezintă numeroase defecte. Umezeala poate afecta multe dintre sistemele componente ale unei mașini, de la sistemul de navigație și până la buna funcționare a air bag-urilor sau a sistemului ABS.
Când apa care a pătruns în respectiva mașină se retrage și toate suprafețele sunt relativ uscate, acele zone în care aceasta încă este prezentă și din care se poate scoate mai greu, pot rugini, dacă este vorba despre un element de caroserie. Corodarea/ruginirea acestor suprafețe le face mult mai fragile, ele fiind cele care vor ceda primele în cazul unui accident sau din cauza forțelor și a presiunii la care sunt supuse.
Sistemele electrice și electronice se pot strica și ele foarte ușor dacă au fost afectate de apă, apărând scurtcircuitele, care sunt un adevărat pericol pentru mașină, pentru că ele pot duce la declanșarea unui incendiu. Chiar dacă un astfel de eveniment nu este iminent, nu înseamnă că un circuit electronic sau electric nu a avut deja de suferit, uneori chiar iremediabil. În astfel de cazuri, reparațiile sau înlocuirea completă a respectivei componente afectate poate costa mult.
Cum să identificați o mașină care a fost afectată de umezeală
Primul lucru pe care ar trebui să faceți pentru a identifica o mașină care a fost afectată de umezeală, este să verificați, în amănunt, actele acesteia, inclusiv orice chitanță care provine de la service și care menționează intervențiile care s-au făcut asupra ei. În acestea ar trebui să se spună dacă vehiculul a suferit avarii în urma infiltrării apei și dacă au fost remediate corect și în totalitate.
Chiar dacă în acte totul pare în regulă, nu înseamnă că mașina nu poate avea niște defecte ascunse. Acum este momentul să faceți o inspecție vizuală a ei. Verificați atât interiorul, cât și exteriorul și uitați-vă după urme de rugină, pete rămase de la uscarea apei sau după orice miros ciudat care nu ar trebui să fie, de regulă, prezent într-o mașină.
Dacă astfel de semne nu sunt vizibile, dar tot nu sunteți convinși că mașina se află într-o stare tehnică bună, apelați la un service autorizat. Aici, mecanicii pot face o verificare mai complexă a vehiculului și vă pot spune exact dacă acesta a suferit defecțiuni de pe urma infiltrării apei în el. De asemenea, dacă este posibil, verificați și VIN-ul mașinii în cauză, pentru a afla mai multe detalii despre ea, care vă pot spune dacă aceasta a fost bine întreținută sau nu.
Va recomandam sa cautati/ adaugati anunturi auto second hand pe site-ul Onlinecars.ro
0 Comentarii