Conducerea unei masini in conditii atmosferice dificile impune prudenta: scaderea vizibilitatii este intotdeauna un factor de risc.
Anul acesta, in multe parti, ploaia nu a facut prea multe concesii. Un inamic pe care cei care conduc nu trebuie sa-l neglijeze: aderenta scade considerabil, mai ales in prezenta baltilor (pot cauza acvaplanarea, fenomen prin care apa impiedica contactul cauciucului cu asfaltul). Iar in toamna fenomenul se agraveaza din cauza frigului si a frunzelor care cad din copaci si infunda canalizarile. Pe langa aderenta redusa, o alta problema o constituie vizibilitatea limitata de picaturile de ploaie (stergatoarele trebuie sa fie in perfecta stare de eficienta) si norii de apa ridicati de pneuri (situatia este mai buna pe partile carosabile cu asfalt drenant). Iar a intui adancimea gaurilor pline cu apa este imposibil.
Cand ploua strada este alunecoasa chiar si cand asfaltul este drenant, spre deosebire de ceea ce cred inca multi, ca vehiculele nu ridica clasicul nor de apa, deci trebuie sa marim distanta de siguranta si (asa cum impune legislatia rutiera pentru autostrazi si drumuri nationale) sa reducem viteza.
Volanul, acceleratia si frana vor fi actionate usor. Daca masina este dotata cu ESP, acesta va fi dezactivat. Daca lipseste va trebui sa folosim treptele de viteza cele mai ridicate compatibile cu viteza la care se inainteaza: rotile vor avea o mai mica tendinta de a aluneca. In plus, va trebui sa activam incalzirea pentru a reduce riscul aburirii geamurilor. In acest caz, orientati aerul spre parbriz, cel mai adesea exista un pulsant specific, pentru a-l curata repede.
Fiti cu ochii pe indicatoarele stradale cand sunteti la volan. In ploaie cu atat mai mult: a reduce la timp viteza inseamna si a reduce considerabil riscurile. Atentie, deci, la indicatoarele care anunta suprafete alunecoase in caz de ploaie. Si la cele care anunta jgheaburi sau pasaje subterane: sunt locurile cele mai expuse inundatiilor.
A evalua adancimea baltilor nu este usor: ar putea ascunde o groapa capabila sa cauzeze grave probleme la cauciucuri, jante sau suspensii, pe langa faptul ca pot duce la pierderea controlului masinii. Este mai bine sa le evitam, sau cel putin sa trecem peste ele foarte incet. Acelasi sfat este valabil si in cazul inundatiilor, dar aici apare riscul ca apa sa fie aspirata in motor si la instalatia electrica, cu complicatii ulterioare care ne pot aduce la un magazin online de piese auto.
0 Comentarii