Știința este acel proces prin care se adună date despre un anumit subiect prin intermediul experimentelor. Este o metodă de a afla și de a înțelege cum funcționează lumea în care trăim. Dar ce este aceea o știință naturală și una socială? Prin ce diferă ele?
Răspunsul scurt ar fi că diferența dintre acestea este dată de obiectul de studiu, după cum urmează să aflați în continuare:
Științele naturale
Științele naturale mai sunt numite, uneori, științe grele. Ele se ocupă de domenii precum chimia, fizica, astronomia, biologia, știința Pământului, studiul atmosferei, al metalelor sau al oceanelor. Studierea tuturor acestor domenii ne ajută pe noi să ne facem o idee mai clară despre cum funcționează mediul în care ne desfășurăm activitatea.
Chimia studiază materia. Când ești implicat în acest domeniu, înveți din ce este compusă materia sau ce sunt atomii. Înveți despre structura unui atom și cum apar și se formează moleculele. De asemenea, afli cum reacționează materia și cum își schimbă aceasta starea de agregare.
Științele Pământului au legătură cu studiul planetei pe care trăim. Aici puteți afla date despre sol, geologie, minerale, pietre, nestemate, plăci tectonice sau vulcani. La fizică studiați din ce este alcătuit universul și cum interacționează diversele forțe între ele, dar și cu materia. Astronomia vă spune cum s-a format și cum se dezvoltă universul, planetele, cometele, stelele, galaxiile și alte corpuri cerești.
La Biologie aveți ocazia să învățați despre ființele vii, cum funcționează ele, din ce specii fac parte și care este diferența dintre ele.
Științele sociale
Ele folosesc, în principiu, cam aceleași metodologii ca și cele naturale. Și anume, se identifică date care se analizează și se studiază. Diferența cea mare este, în acest caz, că științele sociale se ocupă cu studiul oamenilor.
Antropologia se ocupă cu felul cum oamenii interacționează cu alți oameni și de studiul diverselor culturi în care aceștia trăiesc. Arheologia studiază rămășițele vechilor civilizații.
Economia tratează problemele legate de bani, de producția de bunuri și de distribuirea acestora. Geografia studiază răspândirea oamenilor pe glob și schimbările pe care aceștia le aduc planetei pe care trăiesc.
La Istorie puteți afla cum era lumea la un anumit moment în trecut. Lingvistica se ocupă de studiul diverselor limbi de pe pământ. Cum s-au dezvoltat acestea, cum învață copiii și noi cu toții, o limbă, care sunt sunetele și sintaxele acestora și cum evoluează ele în timp?
Psihologia este studiul creierului. Cum gândește acesta? De ce boli poate fi afectat? Ce tipuri de comportamente există?
Deci, în încheiere, ceea ce trebuie să știți este că științele naturale se ocupă cu studiul universului și al pământului, în timp ce științele sociale se ocupă cu studiul oamenilor.
0 Comentarii