publicat de Bogdan Irimia

28 iulie 2014

Simplu spus, pierderea în greutate sau slăbitul, puteți să-i spuneți cum doriți, nu este tocmai un proces simplu și plăcut prin care poate trece o persoană care se decide să se apuce de un sport precum Muai Thai-ul, boxul sau MMA-ul. Nu este simplu și plăcut nici pentru cineva care practică deja un astfel de sport de contact, dar trebuie luat în calcul.

Mulți ajung să învețe acest lucru din proprie experiență și pe propria lor piele. Nimeni nu o să ajungă să slăbească sau să fie în formă doar citind articole pe internet. Totul se rezumă la practică, la încercări și la comiterea de greșeli asociate acestora. Nu sunt tocmai niște experiențe frumoase, dar fac parte din proces!

Dacă nu v-ați apucat de slăbit, dar doriți să practicați un sport precum muai thai-ul, boxul, MMA-ul sau chiar artele marțiale, e timpul să schimbați macazul și să vă apucați de treabă. Vă voi oferi o serie de 15 sfaturi pe care trebuie să le urmați dacă doriți să fiți în formă atunci când practicați un sport de contact.

1. Pregătiți-vă emoțional

Înainte de începe orice activitate legată de slăbit, trebuie să fiți pregătiți din punct de vedere emoțional și să vă puneți gândurile în ordine. Este clar că nu vă veți confrunta cu ceva plăcut sau ușor, așa că este foarte important să aveți o minte cât mai limpede!

Trebuie să fiți pregătiți să faceți sacrificii pentru a ajunge la greutatea ideală a unui luptător MMA, de muai thai sau a unui boxer. Fiți pregătiți să înfruntați și zile mai bune, dar și mai puțin bune, deoarece veți avea parte de ele! Dacă vreți să ajungeți un bun luptător de muai thai, atunci ați face bine să vă obișnuiți cu stilul de viață al unuia!

2. Stabiliți-vă ținte exacte în ceea ce privește greutatea la care vreți să ajungeți

Cel mai important, în acest caz, este, evident, să reușiți să ajungeți la o greutate la care să puteți fi eligibili pentru a lupta la o anumită categorie (dacă plănuiți să participați la competiții). Pe lângă asta, însă, nu ar strica să vă stabiliți și niște ținte mai mici, oarecum secundare, prin care să vă puteți evalua parcursul procesului de antrenament și de slăbit.

Puteți să vă stabiliți obiective zilnice de antrenament și de alimentație, pe care ar fi bine să le aveți trecute și pe o foaie sau într-o agendă, nu doar să le țineți minte.

3. Oferiți-vă suficient timp pentru a slăbi

Acesta este punctul în care majoritatea oamenilor fac greșeli. Dacă veți încerca să slăbiți 9-10 kilograme într-o singură săptămână, atunci este foarte posibil să vă faceți mai mult rău decât bine! Ba mai mult, vă veți afecta și judecata și nu veți mai fi proaspeți atunci când veți avea de înfruntat un adversar!

Cel mai bine ar fi să începeți să slăbiți gradual, pe o perioadă mai lungă de timp. În loc să încercați să dați jos multe kilograme în doar câteva zile, încercați să slăbiți treptat, în 3 săptămâni sau o lună. Urmați o rutină bine stabilită și bine pusă la punct, care să includă un antrenament riguros și o dietă potrivită scopului pe care doriți să-l atingeți.

4. Faceți o listă de cumpărături

Nu veți avea niciodată parte de o dietă curată și sănătoasă dacă nu vă puteți procura alimentele potrivite. Scrieți pe o foaie de hârtie toate alimentele necesare unei diete cât mai bune pentru slăbit (carnea de pui, spanacul verde, fructele uscate, nucile etc) și asigurați-vă că vă faceți provizii pentru cel puțin câteva zile, dacă nu o săptămână.

Astfel, nu veți rămâne în pană de mâncăruri sănătoase și nu veți mai fi nevoiți să le suplimentați cu alimente procesate.

5. Consumați mâncăruri adevărate

Aruncați toate acele alimente pline de E-uri, de coloranți, conservanți sau modificate genetic! Asemenea „mâncăruri” nici nu ar trebui să existe în viețile noastre! Încercați să mâncați alimente cât mai naturale, mai sănătoase și mai organice. Da, este adevărat că sunt ceva mai scumpe decât cele obișnuite, dar sunt de mai mare ajutor, în special atunci când urmați o anumită dietă.

Veți vedea că, în timp, consumul unor astfel de alimente vă va aduce beneficii și avantaje pe care nu le credeați posibile până atunci.

6. Planificați-vă mesele săptămânale

Dacă nu aveți un plan de alimentație bine pus la punct și dacă nu știți ce veți mânca, sau la ce oră sau în ce cantitate, nu veți reuși să atingeți greutatea ideală la care visați. Veți devia de la planul pe care vi l-ați făcut și nu veți mai reuși să-l respectați în totalitate.

Așadar, creați-vă o strategie de alcătuire a meselor săptămânale și țineți-vă de ea!

7. Limitați consumul de calorii

Atunci când nu vă faceți griji pentru greutatea pe care o aveți sau când nu trebuie să vă pregătiți pentru o anumită competiție, puteți consuma chiar și 5000 de calorii pe zi. Dar când vine vremea slăbitului, situația se schimbă complet. Nu mai aveți voi să vă destrăbălați chiar așa!

În acest caz trebuie să reduceți consumul de calorii la 1200-1800, în funcție de ziua și tipul antrenamentului pe care îl aveți de făcut.

8. Limitați consumul de carbohidrați, mai ales seara

Uneori, carbohidrații trebuie limitați, însă nu și eliminați. Ei sunt sursă principală de energie de care aveți nevoie pentru a face exerciții fizice fără a vă simți obosiți sau epuizați. Cu toate acestea, în anumite momente, mai ales seara, nu trebuie să exagerați cu ei.

Încercați să evitați alimentele de tipul tăiețeilor sau pâinii pe timpul serii. Dimineața și la prânz este ok dacă mâncați o felie de pâine, însă când vine vremea cinei, evitați orice fel de carbohidrat.

9. Fiți disciplinați și nu trișați

Sunteți disciplinați în sportul pe care îl practicați? Cel mai probabil, da, așa că de ce nu ați avea exact aceeași disciplină și atunci când vine vorba de respectarea dietei de slăbit? Fiți concentrați asupra obiectivului pe care îl aveți în minte și nu vă abateți de la drum!

10. M-am răzgândit, puteți trișa… ocazional!

Ok, e în regulă dacă mai și trișați din când în când, dar nu faceți un obicei din asta! Dacă ați ajuns aproape de greutatea dorită și simțiți că ați dori să mâncați ceva mai mult la o masă decât de obicei, atunci puteți face acest lucru.

Dar nu exagerați și nici nu încercați să consumați alimente nesănătoase! De asemenea, această masă ar trebui luată cu ceva timp înaintea antrenamentului, pentru a vă asigura că veți arde caloriile în exces în timpul acestuia.

11. Antrenați-vă serios

Un sfat foarte important. Deși nu dispuneți de o alimentație foarte consistentă, asta nu ar trebui să vă oprească să dați tot ceea ce puteți din voi. Nu fiți niște copii plângăcioși. Folosiți-vă de un mental puternic și treceți peste orice obstacol sau blocaj pe care-l întâlniți în cale!

12. Testați dieta pe care o urmați pentru slăbit

La fel cum faceți și în timpul unui antrenament, când testați tot felul de lovituri și de tactici de surprindere a adversarului, așa ar trebui să procedați și în cazul unei diete. Orice plan de alimentație menit să vă ajute să slăbiți ar trebui testat cam 2 săptămâni, pentru a putea vedea cam ce rezultate obțineți cu el.

Dacă este bun, îl puteți urma în continuare, dacă nu, lăsați-l deoparte și treceți la altul.

13. Testați diverse modalități de slăbire prin eliminarea apei din corp

Știu, astfel de experimente nu sunt tocmai plăcute, dar sunt utile. Este mult mai bine să știți cum puteți elimina apa din corp (ceea ce vă poate ajuta să slăbiți, implicit) și să mergeți la sigur cu acele strategii, decât să săriți orbește de la una la alta, pierzându-vă timpul cu cele care nu funcționează.

14. Rehidratați-vă corect, la momentul oportun

După fiecare antrenament, corpul vostru pierde o serie de nutrienți în urma efortului depus. De aceea, este foarte important ca organismul să fie alimentat din nou cu nutrienți proaspeți, la fel cum procedați atunci când puneți o nouă cantitate de benzină în rezervorul mașinii, pentru a avea suficientă în caz că doriți să vă continuați drumul mai departe.

Cel mai recomandat ar fi să vă luați o parte din acești nutrienți din lichide, iar restul din alimente. Hidratarea și rehidratarea sunt foarte importante, așa că nu le neglijați niciodată! După ce v-ați hidratat corespunzător, puteți consuma și o gustare sau două.

15. Felicitați-vă!

Ultimul, însă nu cel din urmă sfat, este să vă felicitați pentru efortul depus. Tocmai ați trecut printr-un proces deloc ușor de slăbit, în care ați avut multe obstacole de înfruntat. Mai mult de-atât, tocmai v-ați confruntat și cu un adversar dur în ring și ați ieșit victorioși.

Acum aveți dreptul să vă felicitați și să vă desfătați oricum doriți!

S-ar putea să-ți placă și…

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.