Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la orele de fizică din liceu, am senzația că mi-aș aminti de un film de groază. Formule, informații tehnice și un profesor mult prea serios și exigent. Dar nu trebuie neapărat să fie așa pentru toată lumea. Există destule metode prin care un profesor sau chiar un părinte îi poate insufla unui copil dragostea pentru științele exacte, fizica în acest caz.
Așa cum spuneam și într-un alt articol, știința poate fi amuzantă și ușor de înțeles atunci când este abordată într-un mod mai relaxat și făcând analogii ușor de reținut de către cei mici.
Transformarea fizicii într-o materie preferată de către elevi și studenți reprezintă un subiect la ordinea zilei nu numai printre părinți (direct interesați de parcursul școlar al copiilor), ci și în rândul profesorilor. Cu puțin interes și o informare prealabilă, profesorii se pot prezenta în fața elevilor cu metode de predare mai atractive, facând astfel materia greoaie mult mai ușor de înțeles.
Dacă ești interesat de astfel de metode, iată câteva ponturi pentru a face fizica mai atractivă și ușor de înțeles pentru elevii sau studenții tăi:
Stimulează interesul pentru cunoaștere
În general, adolescenții au o sete de cunoaștere cu care nu mulți dintre noi putem să ținem pasul. Din păcate însă, există și mulți profesori care nu știu să profite de această calitate a tinerilor pentru a le insufla dragostea pentru științele exacte sau fizică, în acest caz.
Dacă nu vrei să faci parte din această categorie, poți foarte ușor să le menții elevilor interesul pentru această materie. Internetul abundă în informații din cele mai interesante și ușor de înțeles. Folosește-te de acest atu pentru a organiza lecții cu adevărat captivante, din care elevii vor învăța cu siguranță ceea ce ți-ai propus să le predai.
De asemenea, pentru a împleti dorința de cunoaștere cu spiritul de competiție, poți pune la punct câteva quiz-uri amuzante, dar de pe urma cărora elevii pot acumula multe informații noi și utile despre tainele materiei respective.
Nu ocoli experimentele
Cum altfel poate cineva să învețe și să înțeleagă mai bine fizica, dacă nu prin experimente? Teoria este de obicei mult prea stufoasă și greu de înțeles, dar prin experimente poți explica mult mai ușor legile fizicii, fără să îi mai încurci pe elevi cu prea mulți termeni tehnici.
Chiar dacă la noi în țară nu toate școlile sunt dotate cu un laborator de fizică, poți concepe experimente pe care le puteți practica chiar în sala de curs. Orientează-te către unele simple și amuzante și nu uita să îi implici pe elevi în mod direct în conducerea lor. Astfel, vor reține informațiile mult mai ușor și pentru mai mult timp și vor începe să aibă încredere în capacitatea lor de a înțelege o materie dificilă.
Folosește tehnologii moderne de predare
Studiile în domeniu arată că folosirea unor instrumente moderne de predare de către profesori face ca studenții să fie, în primul rând, mai atenți la oră și vor reține și înțelege astfel mult mai ușor ceea ce se predă. Astfel, te poți folosi de o tablă albă, pe care elevii pot scrie cu markere, poți face prezentări cu ajutorul unui video proiector sau doar cu simple imagini. Din câte se pare, astfel de instrumente dau rezultate mult mai bune decât tradiționalele manuale.
Creează o poveste
Atunci când vine vorba de predat fizica elevilor, discuțiile libere sau poveștile create în jurul unui fenomen pot avea un impact pozitiv asupra înțelegerii celor explicate. Elevii își pot lua răgazul necesar pentru a analiza cele auzite sau pot face analogii între întâmplările vieții de zi cu zi și fenomenele fizicii. În acest fel, șansele ca studenții sau elevii să înțeleagă această materie cresc considerabil.
Conduceți proiecte
Cel puțin o dată pe lună ar trebui să întocmiți anumite proiecte care să aprofundeze cunoștințele acumulate până în momentul respectiv. Este important însă să nu se pună prea mare accent pe note, ci să li se dea ocazia elevilor să pună în aplicare noțiunile asimilate, fără a fi stresați de presiunea unui punctaj.
În concluzie, atunci când predai fizica sau altă știință exactă este important să nu îi copleșești pe elevi cu termeni tehnici, fără a explica pe înțelesul lor ce înseamnă aceștia. La fel de important este să implici clasa în activități specifice, care să le dea ocazia să pună în practică noțiunile asimilate de-a lungul unei perioade de timp.
0 Comentarii