Înainte de a căuta și citi sfaturi despre cum anume ar trebui să ajuți la construirea stimei de sine a copilului tău, este necesar să înțelegi de ce aceasta este atât de importantă. În primul rând aceasta este crucială pentru dezvoltarea psiho-emoțională a individului și pentru construirea de relații sănătoase pe tot parcursul vieții. În plus, o stimă de sine pozitivă poate avea o influență majoră asupra succesului academic și a reușitei în cariera de mai târziu.
Așadar, în afară de tehnicile pe care le poți aplica pentru ”liniștirea” unui adolescent mai energic sau cu o personalitate mai puternică, să spunem, trebuie să înveți că a pune umărul la construirea unei stime de sine pozitive te poate scuti atât pe tine cât și pe copil sau adolescent de probleme inutile pe viitor.
Aspectele pe care trebuie să le urmărești și să le modifici, dacă nu sunt în regulă, se împart în două mari categorii: fizice și emoționale.
Aspecte fizice
Chiar dacă aceste aspecte nu ți se par decisive, ele sunt la fel de importante pentru stima de sine a copilului tău, precum și cele emoționale. Prezența ta și disponibilitatea pe care i-o arăți sunt factori esențiali pentru creșterea unui copil sănătos din punct de vedere emoțional.
Nu fi zgârcit la îmbrățișări
Din păcate, în țara noastră s-a perpetuat mult prea mult ideea că un copil pe care îl ții prea mult în brațe și îl alinți la fel de mult, va deveni un adolescent răzvrătit mai târziu. Din fericire, în utimii ani ideea pierde din ce în ce mai mult teren în fața tehnicilor mai noi de parenting, ce promovează afișarea și exprimarea sinceră a sentimentelor de iubire față de copil.
Așadar, data viitoare când copilul tău va avea nevoie de o îmbrățișare, oferă-i-o fără rezerve! În afară de faptul că e un sentiment foarte plăcut pentru amândoi, acest obicei va pune și bazele unei relații sincere și apropiate între voi.
Fii prezent!
Chiar dacă este dificil uneori să te împarți între job, copil și alte sarcini pe care trebuie să le îndeplinești de-a lungul unei zile, prezența ta în viața celor mai mici membri ai familiei este extrem de importantă pentru construirea unei stime de sine pozitive.
Faptul că îți rupi un pic de timp din programul tău obișnuit pentru a face ceva alături de copil sau adolescent îi va transmite acestuia mesajul că este important pentru tine și că merită atenția ta.
Aspecte psiho-emoționale
Mi se pare inimaginabil faptul că în urmă cu doar 10-20 de ani nu se punea deloc preț pe importanța afișării și recunoașterii iubirii față de copii (pentru că sunt convinsă că ea exista, dar era înăbușită de niște practici învechite, perpetuate din generație în generație de mult prea mult timp). Din fericire, în ultimii ani, părinții au început să renunțe la aceste idei preconcepute și să dea frâu liber sentimentelor.
Chiar dacă, din nefericire, mai sunt și tineri care încă iau de bune sfaturile bunicii de a nu ține prea mult copilul în brațe pentru că va deveni obraznic și răzvrătit, sper că în viitorul apropiat nu se va mai pune în discuție o astfel de tehnică de parenting.
Dar, să vedem care sunt cele mai importante aspecte psiho-emoționale de care trebuie să ții cont și care influențează în bine stima de sine a copilului.
Tratează-l cu respect!
Nu știu ce ar mai putea fi de explicat la acest capitol, în afară de faptul că trebuie să îi respecți pe copii așa cum procedezi (sau cum ar trebui să o faci) și cu adulții. Respectă-le dorințele și deciziile, iar dacă nu ești de acord cu ele sau dacă acestea îi pot pune în pericol, încearcă să le prezinți cu calm și punctul tău de vedere.
Validează emoțiile și sentimentele copilului!
Atunci când copilul tău se simte trist sau supărat din anumite motive, ascultă-l și lasă-l să și le manifeste, chiar dacă ție nu ți pare mare lucru. Copiii și adolescenții sunt capabili de emoții foarte puternice pe care, uneori, nu știu să le gestioneze. Atunci când te confrunți cu o astfel de situație, arată-i că îl înțelegi și ajută-l să treacă peste momentul de dezamăgire.
Dă-i libertatea de a alege!
Atât cât este posibil și sigur pentru el, bineînțeles! Este mult mai sănătos și mai de ajutor pentru el decât să îi spui mereu ce ar trebui să facă. Astfel, atunci când va fi nevoie, va fi capabil să ia propriile decizii fără teama că poate greși. Acesta este poate unul dintre cele mai importante în ceea ce privește construirea stimei de sine, așa că încearcă să îl ai în vedere tot mai des.
0 Comentarii