Cum combinăm ceaiurile negru, oolong şi pu-erh cu mâncarea

de

Continuăm tema referitoare la modul în care putem combina diferite feluri de mâncare cu ceaiuri diverse, iar dacă anterior am menţionat ceaiul alb şi verde, vă prezentăm combinaţiile reuşite în cazul ceaiurilor negru, oolong, şi pu-erh.

De foarte multe ori ceaiul este pus în aceeaşi categorie cu o altă băutură cunoscută: cafeaua. De aici a pornit credinţa că ceea ce se serveşte alături de o cafea (gogoşi, biscoti etc.) se serveşte şi cu orice tip de ceai. Nu priviţi această artă din prisma iubitorilor de cafea ci mai curând inspiraţi-vă din combinaţiile făcute cu un alt produs gourmet băut deseori la masă:vinul. Având o istorie la fel de bogată în Europa precum cea pe care o are ceaiul în Asia, vinul poate fi un punct de pornire al inspiraţiilor voastre culinare deoarece varietate sa de arome, şi gusturi se aseamănă cu cea a ceaiurilor.

Ceea ce trebuie să urmărim când alegem un anumit tip de băutură la masa este textura, aroma şi aciditatea. Regulile simple de combinare a vinului cu mâncarea se aplică şi în cazul combinării ceaiului cu mâncarea. Putem alege fie arome apropiate pentru armonie în gust, fie arome complementare pentru a obţine un amestec unic şi interesant. Ţineţi cont însă de faptul că unele mâncăruri prea condimentate pot acoperi gustul subtil al ceaiurilor mai fine. Ceaiurile cu arome puternice se potrivesc mâncărurilor mai grele în timp ce mancarurile uşoare se potrivesc ceaiurilor mai aromate. Acest lucru scoate în evidenţă versatilitatea ceaiurilor.

Ceaiul negru

Regula simplă în cazul ceaiului negru este că acesta se combină cu aceleaşi mâncăruri care se potrivesc cu vinul roşu: carnea gătită, curry-ul, prăjiturile. Deasemenea, este o opţiune potrivită pentru deserturile care conţin ciocolată neagră. Cunoscutul ceai English Breakfast (Mic-dejun englezesc) este ideal când se serveşte cu tort de ciocolată sau brioşe cu ciocolată şi căpşuni.

Ceaiul Oolong

Există păreri împărţite în privinţa acestui ceai, deoarece mulţi experţi considera că este de preferat să fie servit între mese, şi nu cu vreun aliment. Acest lucru se datorează aromei sale unice care poate fi acoperită când este băut la masă. Totuşi, ceaiul negru oolong este uneori băut în cultura asiatică alături de alimentele care conţin orez, iar ceaiul verde oolong este preferat cu deserturile uşoare. Rămâne decizia voastră dacă savuraţi un astfel de ceai între mese, sau îndrăzniţi să îl adăugaţi la vreun fel de mâncare.

Ceaiul Pu-erh

Pu-erh este un tip de ceai cunoscut pentru beneficiile sale asupra sistemului digestiv. Devine astfel o alegere potrivită când este servit alături de mâncăruri prăjite, sau mâncăruri cu un conţinut mare de ulei şi previne disconforturile gastrointestinale cauzate de o masă bogată. Este potrivit la ocazii festive sau aniversări.

Ceaiurile negru, oolong şi pu-erh sunt unele dintre cele mai cunoscute sortimente de ceaiuri. Fie că optaţi pentru un ceai negru, oolong sau pu-erh nu uitaţi să nu vă lăsaţi îngrădiţi de regulile lor de combinare. Această băutură versatilă va fi potrivită în situaţii neaşteptate, iar având în vedere multitudinea de texturi, arome, şi gusturi posibilităţile de servire sunt aproape interminabile.