Combinarea ceaiului alb sau verde cu mâncarea

de

Combinarea ceaiului alb sau verde cu mâncarea este o artă străveche obişnuită în culturile orientale şi chiar vest-europene. Această băutură populară poate fi servită între mese, dar atunci când este adăugată la masă potenţează gustul mâncării. Pe lângă savoarea care poate transforma şi cele mai plictisitoare feluri de mâncare în sortimente pline de savoare, ceaiul are şi beneficii incontestabile asupra sănătăţii.

Nu toate tipurile de ceaiuri se potrivesc cu orice tip de mâncare, tocmai de aceea este important să cunoaştem în ce cazuri se recomandă să servim ceaiul alb sau ceaiul verde, spre exemplu. Scopul principal al combinării mâncării cu ceaiuri este de a completa gustul, de a îmbunătăţii aroma şi de a potenţa atât savoarea ceaiului, cât şi cea a mâncării.

Ceaiul Alb

Aroma subtilă şi foarte fină a ceaiului alb îl face potrivit pentru feluri de mâncare la fel de uşoare. Condimentele prea iuţi, sau cele prea puternice vor acoperi gustul dulce, natural al ceaiului alb, tocmai de aceea acele mâncări se potrivesc fie cu un ceai negru, fie cu unul verde. Salatele de legume şi fructe, peştele şi orice tip de carne slabă sunt alegeri mai potrivite pentru ceaiul alb.

Paleta de gusturi este completată în special atunci când ceaiul alb este servit cu fructe proaspete. De multe ori însă, specialiştii ne recomandă să alegem acest tip de ceai pentru momentele de relaxare şi confort, fiind perfect şi ca o băutură revigorantă în sezonul cald.

Ceaiul verde

În general, aroma fină, vegetală a mult iubitului ceai verde se potriveşte cu aceleaşi tipuri de mâncare combinate de obicei cu vinul alb. Aceasta sunt: fructele de mare, peştele, salatele şi fructele. O combinaţie neaşteptat de reuşită este ceaiul verde alături de mâncăruri grele, prăjite, deoarece ajută la digestia alimentelor grase. Ceaiurile verzi japoneze precum Sencha sau Genmaicha merg perfect cu fructe de mare şi mâncăruri în care există orez.

Ceaiul verde se împarte în trei categorii: afumat, simplu şi fructat, fiecare fiind potrivit pentru alimente specifice. Dacă urmează să serviţi peşte, de preferat este un ceai verde simplu, în cazul mâncărurilor prăjite (vită, porc prăjit sau gătit în ulei) ceaiul verde afumat potenţează aroma. Ceaiul verde fructat este cel mai potrivit atunci când se alătură unei salate de fructe, deoarece le îmbogăţeşte dulceaţa naturală.

Beneficiile ceaiului alb sau verde sunt nenumărate. Doar câteva dintre acestea sunt: ajută în lupta organismului cu celulele canceroase fără a influenţa în mod negativ ţesuturile învecinate, aduc un aport important de antioxidanţi care protejează organismul de radicalii liberi, reduc riscul de accident cardiovascular, provoacă saţietatea care reduce apetitul, fiind un bun adjuvant în curele de slăbire.

Combinarea ceaiului cu mâncarea este până la urmă subiectivă şi depinde în mare parte de preferinţa personală a fiecăruia. Sfaturile pot fi modificate şi adaptate unei diferite situaţii sau eveniment. Surprindeţi-vă invitaţii cu un ceai savuros atunci când îi invitaţi la masă. Poate deveni un obicei sănătos şi benefic.