3 tipuri de alimente nocive pentru creier

de

În domeniul nutriției putem vorbi despre alimente cu o gamă largă de efecte benefice asupra organismului. Unele sunt ideale pentru perioadele în care vrem să slăbim, altele pentru creșterea masei musculare la sportivi, în timp ce altele stimulează activitatea cerebrală, gândirea și memoria.

Unele alimente sunt, în schimb, celebre ca fiind nocive deopotrivă pentru corp cât și pentru creier și funcțiile sale. Ele fac parte din alimentația noastră de zi cu zi, fiind greu de eliminat complet din peisaj, însă putem să le consumăm cu moderație, pentru a nu fi afectați de efectele lor negative asupra activității mentale.

Infozoom.ro îți prezintă 6 tipuri de alimente nocive pentru creier:

1) Alimente nocive – zahărul rafinat

Zahărul rafinat și dulciurile pe bază de zahăr nu sunt doar responsabile cu fenomenul obezității din ultimele decenii ci și cu afectarea funcțiilor cerebrale. Pe termen lung, consumul excesiv de zahăr poate duce la tulburări neurologice și poate afecta memoria. Se recomandă consumul cât mai limitat de zahăr rafinat și a produselor pe bază de zahăr și sirop de porumb.

2) Alimente nocive – Alcoolul

Alcoolul nu este doar dușmanul ficatului, ci și al creierului, fiind responsabil și cu simptomul întâlnit la alcoolici sub numele de „negura creierului”. „Negura creierului” este o metaforă la sentimentul de confuzie generală pe care o au persoanele care consumă alcool în exces. Printre altele, alcoolul afectează și memoria. De câte ori nu ți s-a întâmplat ca după o noapte în care ai consumat un pic cam mult alcool să nu îți mai aduci aminte ce ai făcut? Acestea sunt dovezi concrete că alcoolul afectează creierul însă, din fericire, simptomele sunt reversibile după ce renunți la alcool sau limitezi drastic consumul.

3) Alimente nocive – Junk Food

Universitatea Montreal din Canada a condus un studiu care a demonstrat legătura dintre Junk Food și stările de depresie și anxietate. Produsele junk food sunt un cocktail caloric cu un conținut imens de grăsimi și carbohidrați „răi” care dau dependență și afectează producția de dopamină, cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”.

Pe lângă starea generală de bună dispoziția, dopamină ajută și la funcțiile cognitive, capacitatea de învățare, atenție, motivare și memorie. Nu este greu să ne dăm seama de ce produsele junk-food precum hamburgerii, chips-urile și băuturile carbogazoase pline de zahăr ne afectează funcțiile creierului.