5 caracteristici ale unui regim tiranic

de

De-a lungul istoriei, probabil ├«nc─â de c├ónd oamenii au ├«nceput s─â se adune laolalt─â ╚Öi s─â formeze o comunitate c├ót de mic─â, ╚Öi p├ón─â c├ónd s-a ajuns la apari╚Ťia statelor ╚Öi ╚Ť─ârilor pe care le cunoa╚Ötem ├«n ziua de ast─âzi, au existat m─âcar c├ó╚Ťiva conduc─âtori cu „m├ón─â de fier”.

├Än cazul de fa╚Ť─â, m├óna de fier nu are o conota╚Ťie pozitiv─â. Pentru c─â vorbim despre tirani. Ce este acel un tiran? Conform defini╚Ťiei din DEX, tiranul este un st─âp├ónitor absolut al unui stat (sau, ├«n antichitate ori Grecia Antic─â, al unei cet─â╚Ťi) care guverna cu cruzime asupra poporului s─âu. Deci, iat─â, avem de-a face cu un om crud, asupritor ╚Öi nemilos.

La orele de istorie a╚Ťi studiat sau a╚Ťi auzit cu siguran╚Ť─â despre astfel de persoane. Posibil s─â fi aflat ╚Öi ce regimuri tiranice au patronat acestea. Dac─â nu v─â mai aminti╚Ťi, haide╚Ťi s─â v─â ofer eu un exemplu ceva mai recent: Adolf Hitler.

Cine a fost ╚Öi ce a f─âcut acest om? Hitler s-a n─âscut la data de 20 aprilie 1889 ├«n Austria ╚Öi a devenit, ulterior, liderul Partidului Nazist. ╚śi-a p─âstrat aceast─â func╚Ťie p├ón─â la data de 30 aprilie 1945, c├ónd a ales s─â se sinucid─â ├«n bunc─ârul s─âu din Cancelaria Reich-ului, al─âturi de partenera sa de via╚Ť─â, Eva Braun, atunci c├ónd a realizat c─â Germania a pierdut Al Doilea R─âzboi Mondial.

Nazismul, ca ╚Öi regim politic, a fost unul extrem de dur pentru to╚Ťi cei care nu ├«i erau adep╚Ťi sau alegeau s─â i se ├«mpotriveasc─â. Hitler ├«i displ─âcea profund pe evrei, ba chiar ├«i ura. Ace╚Ötia au avut mult de suferit din aceast─â cauz─â. Drepturile lor au ├«nceput a fi ├«ngr─âdite, averile le-au fost confiscate, au fost marginaliza╚Ťi, iar, ulterior, extermina╚Ťi ├«n lag─âre de concentrare.

Dar evreii nu au fost singura categorie asuprit─â. ├Än nebunia sa, Hitler a eliminat ╚Öi alte persoane: cele care sufereau de diverse handicapuri fizice, psihice, ╚Ťiganii ╚Öi prizonierii de r─âzboi. Regimul nazist c─âuta perfec╚Ťiunea, voia s─â fie rasa perfect─â, iar astfel de categorii de oameni erau considerate rebuturi ale societ─â╚Ťii ce trebuiau distruse.

╚śi Adolf Hitler nu a fost (╚Öi nici nu va fi, probabil) singurul despot care a implementat un regim tiranic. S─â ne amintim, pe scurt, de Stalin, Mao Zedong sau, ╚Öi mai recent, Kim Jong-Un (liderul suprem al Coreei de Nord). Dar, ├«n acest articol, nu este vorba despre ei. Sau numai despre ei. Ci ╚Öi despre caracteristicile comune regimurilor pe care ace╚Ötia le-au condus.

Exist─â 5 astfel de caracteristici, dup─â cum urmeaz─â:

1. Stabilirea unei situa╚Ťii perceput─â a fi gre╚Öit─â ╚Öi ├«ncercarea de restructurare a societ─â╚Ťii prin folosirea unor legi „mai bune” pentru corectarea ei: indiferent despre ce regim vorbim, fie c─â este nazismul sau comunismul, avem de-a face cu opinii care sunt percepute a fi „gre╚Öite”.

Un tiran consider─â c─â aceste lucruri sunt „nedrepte” pentru societate ╚Öi de aceea el este ├«ndrept─â╚Ťit s─â le remedieze. Acest lucru se realizeaz─â, de regul─â, prin adoptarea de noi legi, obliga╚Ťii, sau chiar ╚Öi beneficii menite s─â restructureze societatea pentru „binele” acesteia.

Se vor folosi tot felul de tactici de distorsionare a faptelor, circumstan╚Ťelor ╚Öi situa╚Ťiilor pentru limitarea sau eliminarea drepturilor cet─â╚Ťenilor ╚Öi introducerea unora noi (false, de cele mai multe ori), care le vor eclipsa, ├«n final, pe cele reale.

2. Identificarea categoriilor asuprite, c├ó╚Ötigarea sprijinului acestora ╚Öi ├«nfierarea asupritorilor lor: acest pas, ├«n cadrul instal─ârii sau func╚Ťion─ârii unui regim tiranic, este foarte important. Prin acuzarea, ├«nfierarea sau h─âituirea unui asupritor, orice ac╚Ťiuni ├«mpotriva acestuia pe viitor vor fi justificate.

├Än mod normal, astfel de ac╚Ťiuni nu sunt permise ├«ntr-un regim obi╚Önuit, cum ar fi democra╚Ťia. Dup─â cum probabil ╚Öti╚Ťi, orice persoan─â are drepturi inalienabile, care nu pot fi atinse ori eliminate dup─â bunul plac al unui politician sau lider de stat.

3. Punerea ├«n aplicare (chiar neconstitu╚Ťional, ├«n for╚Ť─â) a unor legi „mai bune”, menite s─â opreasc─â atacurile asupra categoriilor oprimate: ├«ntotdeauna, un regim totalitar, tiranic, va dori s─â preia controlul asupra sistemului administrativ ╚Öi judiciar, pentru a implementa legi „favorabile” celor asupri╚Ťi, lovind, astfel, ├«n „asupritorii” acestora.

Se vor implementa noi a╚Öa-zise drepturi prin impunerea diverselor ideologii specifice, introduse de persoane aflate ├«n pozi╚Ťii importante de putere. Prin aceste noi, dar false drepturi, se instituie ╚Öi o nou─â jurispruden╚Ť─â care ├«i favorizeaz─â pe cei oprima╚Ťi, ├«n timp ce, de partea cealalt─â, cei considera╚Ťi a fi asupritorii lor, nu vor beneficia de nici un fel de protec╚Ťie judiciar─â.

4. Ac╚Ťiuni intense de propagand─â, menite s─â controleze popula╚Ťia ╚Öi s─â o ╚Ťin─â adept─â a ideologiei respectivului regim: prin propagand─â, oamenii vor fi mereu bombarda╚Ťi de diverse mesaje „pozitive”, care vor prezenta ╚Öi promova beneficiile ╚Öi promisiunile f─âcute popula╚Ťiei. Prin aceasta, se dore╚Öte ca oamenii s─â fie c├ót mai fideli regimului ╚Öi se distrug, ├«n final, toate institu╚Ťiile care ar putea, cel pu╚Ťin teoretic, s─â se opun─â autorit─â╚Ťii ╚Öi s─â doreasc─â a controla regimul sau ac╚Ťiunile ori ideologiile acestuia.

Cenzura este o practic─â foarte ├«nt├ólnit─â ├«n cadrul propagandei. Exprimarea liber─â este foarte restric╚Ťionat─â, iar cei care ├«ndr─âznesc s─â critice, ├«ntr-un fel sau altul, perfec╚Ťiunea regimului, vor fi imediat redu╚Öi la t─âcere sau chiar elimina╚Ťi.

5. Mu╚Öamalizarea reducerii, distrugerii sau elimin─ârii drepturilor oamenilor: dup─â cum men╚Ťionam ceva mai sus, fiecare dintre voi ave╚Ťi drepturi. ├Än principiu, acelea╚Öi. Care trebuiesc respectate. Nimeni nu trebuie s─â vi le ├«ngr─âdeasc─â sau s─â vi le refuze. ├Äntr-o situa╚Ťie c├ót mai ideal─â, nu ar trebui s─â existe limitarea unor drepturi pe baz─â de etnie, de exemplu.

├Äntr-un regim tiranic, orice drept, cel pu╚Ťin al unor anumite categorii de oameni, sunt eliminate sau interzise. ╚śi aici discut─âm, evident, despre drepturile REALE, care apar ├«n Constitu╚Ťia statului respectiv, nu despre cele inventate de regim. Din moment ce ideologia respectivului regim nu corespunde cu ideile ╚Öi dorin╚Ťele popula╚Ťiei, orice astfel de ac╚Ťiune de distrugere a drepturilor trebuie ├«nso╚Ťit─â de foarte mult─â propagand─â.

Repet, pentru a ├«n╚Ťelege mai bine: f─âr─â o propagand─â c├ót mai sus╚Ťinut─â ╚Öi mai bun─â, care s─â transmit─â un mesaj concret, exact, pe placul tiranilor, oamenii nu ar sus╚Ťine un regim totalitar. S-ar revolta foarte repede ╚Öi ar trece la ac╚Ťiuni de ├«nl─âturare a tuturor celor care l-au adus la putere!