5 rețete ușoare și sănătoase din bucătăria japoneză

de

Bucătăria japoneză diferă foarte mult în țara sa de origine față de felurile de mâncare japoneze care se prepară în alte țări vestice. Aici, alimentele conțin și ceva mai multe grăsimi, ceea ce nu este o veste prea bună pentru unii dintre voi. Dacă doriți să mâncați mai sănătos și să gustați din mâncărurile tradiționale japoneze fără să fie nevoie să mergeți tocmai până în Țara Soarelui Răsare, încercați următoarele 5 feluri de mâncare din bucătăria japoneză!

Principalele alimente din dieta japonezilor sunt orezul, peștele, legumele, soia, fructele, tăiețeii și faimosul ceai verde.

1. Supa Miso

Această supă este un fel de mâncare de bază în alimentația niponilor. Ea este făcută din pastă de soia fermentată. Pasta de soia se combină cu o supă numită dashi. Ea poate fi preparată din diverse feluri de pește sau din ierburi de mare. Se poate cumpăra și la conservă din magazinele cu profil asiatic.

Supa poate fi pregătită și acasă, adăugându-se la ea diverse legume, după gust. La japonezi, supele se consumă la toate cele 3 mese. Soia este o bună sursă de proteine fără prea multe grăsimi.

2. Carnea de vită și broccoli

Acest fel de mâncare nu este identic cu cel care sunteți obișnuiți în bucătăria noastră. Carnea de vită este slabă și este tăiată în felii foarte subțiri, când încă este înghețată, folosindu-se un cuțit ascuțit, pentru a se înlătura grăsimea în exces. La gătirea cărnii nu se adaugă decât foarte puțin ulei.

Broccoli este preparat la abur, iar carnea se servește peste o porție de orez.

3. Sote de legume (kinpira)

Soteul se poate prepara cu orice fel de legume. În general, se adaugă la el morcovi și brusture. Brusturele este o legumă care se aseamănă cu morcovul. El se poate cumpăra de la un magazin cu specific asiatic. Morcovii și brusturele se taie în fâșii de grosimea unui băț de chibrit pentru o gătirea mai ușoară și completă.

Se pot adăuga sos de soia, semințe de susan și sake pentru a da legumelor un gust bogat. Se servește alături de o porție de orez.

4. Stir fry-ul

Stir fry-ul este o tehnică de gătit chinezească prin care ingredientele sunt prăjite într-o cantitate mică de ulei încins în timp ce sunt amestecate în wok. Dacă vreți să folosiți legume pentru a le prepara în acest fel, puteți utiliza ciuperci, ardei, cepe, dovlecei, broccoli, morcovi și alte legume tradiționale japoneze.

Adăugați la acest fel de mâncare și niște sos de soia. Acesta pătrunde în mâncare și îi dă acesteia un gust foarte bun, nefiind nevoie să mai folosiți și alte ingrediente. Se consumă numai cu orez sau cu fructe de mare (creveți).

5. Fructe fierte în apă

Desertul la japonezi este, de regulă, unul simplu, cu fructe. De exemplu, poate fi o pară asiatică ce a fost fiartă în ceai verde cu ghimbir și migdale. Ea se poate servi alături de niște înghețată de ceai verde sau de șerbet.