5 sfaturi pentru o dietă sănătoasă

de

V-ați hotărât, așadar, să mâncați sănătos, dar nu știți exact ce înseamnă asta și de unde să începeți? Este normal, oricine ia o astfel de decizie se confruntă cu aceeași situație la un moment dat. Deci, nu este nevoie să vă faceți griji sau să considerați că numai voi vă aflați într-o asemenea situație ori că sunteți niște ciudați.

Adevărul este că există o multitudine de diete recomandate și o mulțime de experți (sau simpli indivizi, care nu prea au habar despre ceea ce vorbesc) care sunt de părere că anumite alimente sunt bune, în timp ce altele sunt rele. În general, nu toți experții în nutriție sunt de fiecare dată de acord unul cu celălalt.

De aceea există atât de multe contradicții și păreri diferite, de la nutriționist la nutriționist. Acest lucru vă dăunează și vouă într-o anumită măsură. Și asta pentru că vă bulversează și vă face să nu mai știți ce sfat sau ce părere să luați în considerare și pe care să le lăsați deoparte.

Nu vă faceți griji, însă, pentru că am să vă ofer, în articolul de față, câteva sfaturi despre cum să urmați o dietă cât mai sănătoasă. Așadar, nu plecați nicăieri! Continuați să citiți mai departe!

1. Stabiliți-vă schimbări pe termen lung

Atunci când urmați o anumită dietă, cel mai potrivit ar fi să vă faceți niște planuri pe termen lung, pentru niște schimbări mai notabile. Uitați de planurile de scurtă durată, de dietele rapide sau de orice alte sfaturi care sunt menite să vă ajute, într-o oarecare măsură, doar pe termen scurt!

Aceste scopuri de scurtă durată nu sunt foarte sustenabile, de aceea ele trebuie evitate. Sustenabilitatea unei diete nu este doar o metodă prin care puteți evalua credibilitatea informațiilor nutriționale pe care le descoperiți pe parcursul acesteia, ci este și un lucru foarte bun la care trebuie să vă gândiți atunci când vă faceți un plan de alimentație.

Ceea ce alegeți să faceți trebuie să fie sustenabil și adaptabil la orice eveniment poate apărea în viața voastră. Atunci când alegeți să mâncați mai sănătos, această alegere trebuie să fie una de durată, așa că gândiți-vă la ceva ce puteți face pentru multă vreme de-acum încolo.

2. Fiți selectivi cu mâncarea consumată

Întotdeauna încercați să consumați alimente sau să căutați rețete care sunt ușor de făcut și nu foarte costisitoare. Cu cât mai costisitoare este o rețetă sau cât mai greu se găsește un anumit ingredient, cu atât mai scump și mai dificil vi se va părea noul stil de viață pe care l-ați adoptat.

Alegeți, în special, alimente proaspete și neprocesate, pentru că acestea sunt, de regulă, un pic mai ieftine și nu au prea multe chimicale adăugate în ele. De asemenea, ele sunt utile pentru pregătirea mai multor feluri de mâncare, deoarece se află într-o formă brută, putând fi folosite ca materie primă pentru obținerea oricăror feluri de mâncare.

3. Păstrați un echilibru gândire-alimentație

Priviți alimentele pe care le consumați ca fiind mai mult decât niște simpli nutrienți. Dacă priviți un anume alimente ca fiind doar o sursă de calciu și proteină, atunci s-ar putea să nu vi se mai pară atât de delicios sau gustos. Lăsați deoparte astfel de gânduri și bucurați-vă de acel aliment așa cum este el.

Bucurați-vă de savoarea, forma și gustul lui. Bucurați-vă de faptul că-l puteți consuma alături și de alte persoane și nu încercați să-l reduceți la bun sau rău, deoarece nu-i recunoașteți adevărata sa valoare în acest fel.

4. Păstrați varietatea dietei

Nu doar că acest lucru vă poate ajuta să nu vă mai plictisiți atunci când consumați aceleași alimente la fiecare masă, dar vă mai poate ajuta și la creșterea numărului de nutrienți pe care îi luați din alimentația la care ați recurs.

Înainte se obișnuia să se spună că trebuie să consumi cel puțin 30 de feluri diferite de mâncăruri pe zi. Acest lucru este destul de dificil de făcut, deoarece nu cred că există cineva care poate să mănânce atât de multe alimente pe durata unei zile.

În loc să faceți asta, ar fi mai bine să vă concentrați pe creșterea varietății de alimente la 30 pe săptămână. Se spune că varietatea este condimentul vieții, iar schimbarea este la fel de bună precum o vacanță.

Așa că asigurați-vă că aveți o dietă variată, care să vă ajute să nu vă plictisiți și care să includă foarte mulți nutrienți diferiți. De asemenea, și schimbările care survin pe viitor trebuie să fie și ele sustenabile.

5. Nu uitați de exercițiile fizice

Exercițiile fizice sunt bune pentru reducerea riscului aparițiilor bolilor cronice și pentru menținerea unei greutăți corporale optime, plus pentru îmbunătățirea stării de spirit. Când vorbim despre exerciții fizice, nu trebuie să vă gândiți automat la maratoane sau curse de anduranță.

De cele mai multe ori, este suficient să ieșiți la o scurtă plimbare pe jos, la o alergare sau la o plimbare cu bicicleta. Indiferent de exercițiul ales, creșterea intensității acestuia este cea care ar trebui să facă diferența.