6 motive pentru care ar trebui să bei mai multă apă

de

Nu-i așa că, uneori, tânjiți după elementele de bază atunci când vine vorba despre nutriție? Având atât de multe surse de informații nutriționale la îndemână, probabil că vă vine foarte greu să alegeți pe cele pe care le considerați a fi cele mai utile. Poate că, la un moment dat, vă simți chiar inundați de atâtea cifre, care vă dau bătăi de cap atunci când luați ceva în furculiță sau când puneți un anumit produs în coș la supermarket.

Începeți, poate, să vă puneți tot felul de întrebări. Oare acest aliment are suficiente vitamine și minerale? Dar antioxidanți? Nutrientul X poate fi combinat cu nutrientul Y? Sau se bat cap în cap? Și este bine sau nu să consum anumite grupe de alimente în ziua de astăzi?

Vă sună cunoscute astfel de întrebări? Ei bine, astăzi vom face un pas înapoi de la complexitatea nutriției și ne vom întoarce la lucrurile de bază. Chiar cele mai de bază posibile: apa.

1. Apa este esențială vieții

Această minunată moleculă este făcută din doar două elemente simple: oxigenul și hidrogenul. Ea trece prin fiecare celulă a noastră, prin corpul nostru, prin toate plantele care cresc pe pământ și prin toate oceanele, râurile și pârâurile. Ea cade asupra noastră sub formă de ploaie și se întoarce înapoi în cer prin evaporare.

Ea curăță, înmoaie, dizolvă, amestecă, diluează, extrage și depozitează. Fără ea, viața nu ar exista. Fără apă în existența noastră de zi cu zi noi nu am putea funcționa corect. Cu toate acestea, nu realizăm cu toții cât de importantă este apa, așa după cum ar trebui.

2. Apa hidratează pielea

Ridurile care vă apar pe față nu sunt cauzate doar de vârsta înaintată și de lipsa colagenului, ci și de lipsa apei din aceasta. Odată cu îmbătrânirea, corpul uman nu mai produce o moleculă foarte importantă, responsabilă în retenția apei în piele, și anume acidul hialuronic.

Evident, puteți apela la diverse creme cu efect anti-îmbătrânire, dar în final, totul se rezumă și la cât de multă apă consumați. Mai multă apă care ajunge în pielea voastră = o piele mult mai hidratată și cu un aspect mai plăcut.

3. Apa vă oferă energie

Nimic nu vă dă mai multă energie decât niște apă rece. Apa este esențială pentru majoritatea reacțiilor care au loc în corp. Ea facilitează mișcarea ionilor și a moleculelor de semnal prin membrane, declanșând diverse reacții, de la mișcarea mușchilor, până la asimilarea de glucoză. Ea mai furnizează, de asemenea, mediul în care au loc și reacțiile biochimice la nivel celular.

Ajută rinichii la curățarea sângelui și la mișcarea alimentelor pe tractul digestiv. Simplu spus, atunci când consumi suficientă apă, corpul tău funcționează în parametrii optimi. Chiar și prin băutul unui singur pahar cu apă îți poți îmbunătăți performanțele organismului, ca urmare te vei simți mai bine, mai energic.

4. Apa ușurează mișcările intestinelor

Dacă suferiți de constipație, puteți să vă rezolvați problema prin consumarea unei cantități mai mari de apă, care vă poate ajuta chiar mai mult decât consumul de fibre. Într-un studiu recent s-a arătat că persoanele care obișnuiesc să bea apă în mod regulat suferă de mai puține probleme de constipație decât cele care nu consumă suficientă apă.

Motivul pentru care apa ajută într-o asemenea situație este destul de simplu de înțeles. Atunci când amesteci apa cu altceva, acel lucru sau acea substanță devine mai diluată, se dizolvă.

5. Apa ajută creierul

Mintea voastră este neclară? Uneori, tot ceea ce aveți nevoie pentru a v-o „clăti” este un pahar cu apă. Cercetătorii au demonstrat că, dacă nivelul de deshidratare din corp este fi și de 2%, memoria, atenția și conștiința vă pot fi afectate. Deci, dacă vă aflați într-o astfel de situație, beți un pahar cu apă. Se poate ca acesta să fie singurul lucru de care aveți nevoie pentru a vă limpezi mintea.

6. Apa ajută la menținerea unei stări de sănătate mai bune

Consumați cât mai multă apă, indiferent de sursa din care aceasta provine: dintr-un pahar, dintr-o sticlă, din ciorbă, supă sau dintr-un pepene. Aspectul corpului și al sănătății voastre se poate îmbunătăți prin simplul consum al unei anumite cantități de apă, băută în mod regulat!