7 sfaturi pentru o grădină de succes

de

O gradină frumoasă este un motiv de mândrie pentru foarte mulți oameni și poate reprezenta o adăugire sau o completare perfectă pentru orice locuință. O astfel de grădină se obține în timp și trebuie să i se dedice foarte multe ore de planificare și muncă. Vestea bună este că nu doar profesioniștii pot avea o grădină minunată în fața casei lor, ci și începătorii în a le grădinăritului. Cel mai important pont care vi se poate oferi este acela de a primi sau a cere sfaturile potrivite care să vă îndrume către conceperea propriei grădini de vis.

1. Aveți grijă de sănătatea plantelor, dar și de a voastră

Grădinăritul presupune petrecerea timpului în aer liber. Uneori, veți fi nevoiți să stați mai multe ore în soare, mai ales vara, când acesta este foarte puternic. Dacă vă expuneți razelor solare și căldurii pentru multă vreme, vă veți deshidrata rapid, de aceea este important să beți cât mai multe lichide. Protejați-vă pielea și capul cu o îmbrăcăminte care să nu permită razelor solare să afecteze acele zone ale corpului care sunt cele mai expuse. Puteți folosi chiar și o cremă de plajă pentru același scop.

Plantele din grădină vor avea și ele de suferit dacă voi nu veți putea avea grijă de ele, pentru că ați făcut insolație și nu mai puteți să vă ocupați de grădină o scurtă perioadă de timp. Deshidratarea și insolația sunt inamicii voștri principali când lucrați în căldură și în soare, dar nu trebuie să uitați și de cancerul de piele, așa că feriți-vă, pe cât posibil, piele de acțiunile razelor ultraviolete.

2. Concepeți planul grădinii înainte de a vă apuca de săpat

Timpul și energia voastră sunt prețioase, așa că nu le irosiți pe săpat gropi și plantat la întâmplare! Mai întâi de toate, concepeți un plan al grădinii. Gândiți-vă cum ați vrea să arate aceasta, ce plante ar trebui să conțină, unde ar trebui să fie plantate și așa mai departe. În funcție de bugetul disponibil, puteți face planul singuri, desenându-l pe o foaie de hârtie, sau puteți apela la ajutorul unor profesioniști.

3. Faceți o listă cu toate uneltele și materialele de grădinărit necesare

După ce v-ați făcut planul grădinii și aveți o oarecare ideea asupra aspectului finit al ei, aveți nevoie de uneltele și materialele necesare punerii acesteia pe picioare. Stabiliți exact lucrurile cele mai importante care vă trebuie, de la sape, lopeți, săpăligi, greble, cazmale, până la echipamente mai grele de mutat pământul sau la plante exotice pe care ați dori să le cultivați în noua voastră grădină.

Pentru echipamentele mai grele s-ar putea să fie nevoie să le închiriați în avans, dacă nu aveți posibilitatea și banii suficienți pentru a le cumpăra. Este bine să aveți totul pregătit când vă apucați de lucru, pentru a nu întâmpina obstacole și a vă întârzia prea mult demararea proiectului.

4. Planificați-vă activitățile de grădinărit în sarcini mici cu pauze regulate

Nu exagerați cu entuziasmul arătat grădinăritului și nu încercați să faceți totul într-o singură zi! De asemenea, nu vă apucați de mai multe activități mari deodată, deoarece nu le veți duce pe nici una dintre ele la capăt și vă veți simți frustrați și plictisiți. În schimb, organizați totul în sarcini mai mici și mai simple, care pot fi făcute rapid și fără probleme.

Din când în când, mai luați și câte o pauză și mai odihniți-vă puțin, pentru că și grădinăritul este, în cele din urmă, o formă de mișcare intensă, care vă ajută să vă mențineți sănătoși, dar care vă și obosește.

5. Folosiți uneltele potrivite pentru activitățile corecte

Unele unelte de grădinărit sunt concepute pentru a îndeplini o anumită sarcină cu ele și vă pot economisi o grămadă de timp. Dacă aveți nevoie să le cumpărați, mergeți în magazinele de profil sau intrați pe internet și comparați prețurile și calitatea lor, apoi luați-le pe cele care considerați că sunt cele mai bune.

6. Luați în considerare cerințele necesare întreținerii unei grădini

Înainte de a vă face grădina mult dorită, trebuie să vă hotărâți cât de mult timp sunteți dispuși să-i alocați în fiecare zi. În caz că sunteți ocupați cu alte activități, cu familia sau cu serviciul, limitați-vă la o grădină mai mică și mai ușor de întreținut. Căutați diverse metode de grădinărit care să vă ajute să economisiți timp.

7. Alegeți plantele potrivite zonei în care vă aflați

Unele plante pe care veți dori să le cultivați sunt destul de pretențioase în ceea ce privește mediul în care vor crește. Unora le place căldura și soarele, în timp ce altele preferă un mediu mai rece, mai umede și lipsit de lumina solară. Înainte de a cumpăra orice plantă, documentați-vă bine despre ele și determinați care ar fi cele mai potrivite pentru zona în care locuiți.

Dacă plantei nu-i va plăcea mediul în care a fost plantată, nu se va dezvolta cum trebuie și nu va ajunge la potențialul ei maxim. Mai mult de atât, într-un final, chiar poate muri.