Ce reprezintă pierderea datelor pentru companii

de

Datele pe care le deține o companie reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri și ar trebui protejate cu foarte multă grijă. Când ne referim la aceste date, știm foarte bine că, de cele mai multe ori, ele sunt stocate în medii gen hard diskuri. Pe baza lor, companiile își desfășoară activitățile zilnice.

Datele stocate pe un hard disk sunt folosite pentru expedierea unui colet către client sau chiar pentru comunicarea și interacționarea cu acesta. Ca atare, nu trebuie să neglijați niciodată un aspect foarte important: datele extrem de prețioase pe care firma sau compania voastră le deține trebuie să fie mereu protejate. În caz că acestea se pierd, aveți idee cum le puteți recupera? Sau, chiar mai concret, se mai pot recupera?

Orice companie care suferă un astfel de dezastru va avea mari problemă de funcționare. Ea nu va mai putea să-și desfășoare activitatea în mod obișnuit. Ar trebui să se sisteze orice operațiuni până la recuperarea datelor pierdute.

Iar acest lucru nu este deloc benefic pentru finanțele companiei în cauză.

Fiecare zi în care compania nu funcționează la parametrii optimi, înseamnă o pierdere de bani. Angajații nu sunt prezenți la serviciu, produsele sau serviciile nu se vând, iar clienții nu mai pot fi serviți și ajutați atunci când au nevoie. Iată de ce este atât de important să aveți grijă ca datele sensibile ale companiei voastre să fie protejate împotriva oricărui fel de dezastru, natural sau nu.

Nu multe firme conștientizează faptul că backup-ul datelor se face permanent, nu doar o dată pe lună sau pe an. În mod normal, datele ar trebui stocate separat, pe alte servere, ca și copii de rezervă, zilnic. În acest fel, în caz că apar probleme, ele pot fi recuperate rapid și activitatea firmei poate continua fără întreruperi mari.

De ce aveți nevoie de un plan de recuperare al datelor în caz de dezastru?

Știați că una dintre cele mai slabe verigi din cadrul unei afaceri este chiar vulnerabilitatea datelor? Într-un studiu s-a arătat că cel puțin 77% dintre angajații unei firme nu fac ceea ce trebuie atunci când este nevoie să asigure integritatea datelor, lăsându-și calculatoarele deschise unor atacuri cibernetice.

Din acest motiv, o firmă are nevoie să angajeze un specialist în IT, care să fie calificat în protejarea, backup-ul și recuperarea datelor. De multe ori, atunci când cădeți victimele unui atac cibernetic, compania voastră poate pierde foarte mulți bani.

Pe lângă aceasta, riscați să vă afectați și reputația în rândul clienților, deoarece aceștia nu vor mai avea încredere foarte mare în voi după ce datele lor personale au fost furate într-un atac pus la cale de hackeri. Pentru a evita astfel de probleme, trebuie să vă asigurați că toate datele pe care le aveți în cadrul firmei voastre sunt protejate prin exportarea lor către un serviciu de back-up și recuperare de date extern.

Breșele în sistemele de securitate IT nu afectează doar buna funcționare a companiei voastre, ci și pe cea a economiei. În Anglia, spre exemplu, astfel de breșe au prejudiciat economia cu 27 de miliarde de lire în ultimii ani. Când datele se pierd, riscați nu doar să aveți probleme cu banii, ci și cu legea, pentru că, mai mult ca sigur, clienții vă vor da în judecată pentru faptul că nu ați putut să le protejați datele cu care v-au încredințat.

Se estimează ca aproximativ 25% din companiile sau firmele care suferă pierderi masive ale datelor, nu mai reușesc niciodată să-și revină și nu se mai redeschid.