Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara un SUV

de

Un Vehicul Utilitar Sport (sau SUV – Sports Utility Vehicle în limba engleză) este semnul rafinamentului, al clasei și al luxului. Majoritatea oamenilor care vor să-și ia o mașină, și-ar dori să aibă în parcare un SUV. Totuși, anumite persoane, poate chiar și voi, trebuie să fie atente la anumite aspecte atunci când vine vorba de achiziționarea unui astfel de automobil.

Există trei grupe principale de SUV-uri disponibile pe piață: compactele, cele mid-size (sau mijlocii) și cele full-size (sau mari). Prețul, numărul de pasageri ce poate fi transportat, capacitatea de tractare și puterea motorului diferă de la un model la altul și de la o categorie la alta, la fel cum diferă și mărimea.

1. Consumul de carburant

Modelele de SUV-uri compacte sunt disponibile în variante cu motoare de 4 și 6 cilindrii. Consumul lor de carburant este undeva în jurul cifrei de 11,3 și 14,1 litri la suta de kilometri. Mașinile din categoria celor de mijloc, care vin dotate cu un motor cu 6 cilindri, pot fi ușor modificate pentru a acomoda un nou motor, cu 4 sau 8 cilindrii, în funcție de dorințele proprietarului.

Consumul de carburant, în cazul lor, se încadrează în intervalul 14,9-18,8 litri la suta de kilometri. În ceea ce privește SUV-urile de clasă mare, ele au, de regulă, motoare cu 8 cilindrii și pot consuma între 14,1 și 21,7 litri la suta de kilometri.

2. Capacitatea spațiului de marfă și a spațiului pentru pasageri

SUV-urile compacte au o singură banchetă spate și oferă spațiu de transport pentru cel puțin 5 adulți. Cele din clasa de mijloc, au și ele, de asemenea, o singură banchetă în partea din spate, pe când cele mari se pot lăuda cu cel puțin două banchete pe care pot sta mai mult de 5 persoane. Ca urmare, SUV-urile mari pot transporta cel puțin 8 adulți.

Aceste banchete se pot plia sau se pot scoate, dacă doriți să faceți mai mult loc pentru transportul diverselor obiecte pe care le dețineți.

3. Lux și siguranță

Indiferent din grupa sau categoria din care fac parte, SUV-urile au cam aceleași dotări atunci când vine vorba de confort și lux. Unele dintre aceste dotări sunt spațiile speciale de depozitare, sistemul de divertisment pentru locurile din spate, sistemul de pornire fără cheie (keyless engine start/keyless entry), Bluetooth, sistem de navigație, interfețe pentru iPod, scaune încălzite și control automat al climatizării.

Producătorii de astfel de vehicule se asigură că nu fac nici un compromis în ceea ce privește siguranța pasagerilor. În afara unei structuri de rezistență solidă și a unei caroserii ranforsate, SUV-urile mai sunt dotate și cu sistem de control al stabilității, airbaguri laterale cortină, airbaguri frontale și laterale și ABS.

4. Spațiul ocupat în garaj sau parcare

Un SUV este ceva mai mare decât o mașină obișnuită, însă nu într-atât de mare încât să pună probleme mari atunci când trebuie parcat. Totuși, pot apărea unele probleme atunci când spațiul din garajul vostru sau din parcare nu este suficient de mare.

În acest caz, cel mai bine ar fi să căutați un loc de parcare ceva mai mare sau să vă gândiți să vă extindeți garajul pe care îl aveți, putând acomoda, în acest fel, și SUV-ul fără probleme.